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Effective January 1, 2025, persons engaged in the business of making sales of 
service are subject to State and local service occupation tax on all tangible personal 
property transferred by lease as an incident of a sale of service.  See 35 ILCS 115/3 
as amended by Article 75 of Public Act 103-592. 

January 17, 2025 

NAME 
EMAIL 

Dear NAME: 

This letter is in response to your letter dated January 13, 2025, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings 
(“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning 
the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the 
Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only 
to the extent the facts recited in the PLR are correct and complete.  Persons seeking PLRs 
must comply with the procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. 
Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct 
taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the topic 
about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
https://tax.illinois.gov/ to review regulations, letter rulings and other types of information 
relevant to your inquiry. 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 
respond with a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

Dear Sir or madam, 

I am inquiring about a question that has arisen under the new requirement to 
charge sales tax on the lease of tangible personal property and am looking for 
guidance. 

The business is a dumpster rental business.  Initially, I was thinking sales tax 
would apply on the lease of the dumpster and the business could break out 
the delivery and disposal fees on the invoice and those charges would not be 
subject to tax.  But on further research, I am now thinking that perhaps the 
dumpster rental business is a service business and the dumpster rental is de 
minimis.  In this case, the company delivers the dumpster and picks it up 
when the customer is done and removes of the waste.  I have not been able to 
find any specific exemption of taxation for waste removal services in Illinois.  I 
understand that if the delivery and removal was not included at all and was 
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the customer’s responsibility, then the dumpster rental would be taxable.  But 
in the case I have described, the cost of the dumpster (when spread out 
among many customers) would be minimal (less than 35%) of the total price 
charged to the customer for the rental and disposal.  Am I thinking correctly 
that the dumpster rental is a sale of service and thus sales tax is not required 
to be charged?  Instead the business continues to pay tax on the purchase of 
the dumpster as it always has.  Thank you for your assistance. 

 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this 
State in the business of selling tangible personal property at retail to purchasers for use or 
consumption.  See 86 Ill. Adm. Code 130.101.  In Illinois, Use Tax is imposed on the privilege 
of using, in this State, any kind of tangible personal property that is purchased anywhere at 
retail from a retailer.  See 86 Ill. Adm. Code 150.101.  These taxes comprise what is 
commonly known as “sales” tax in Illinois.  

 
The provision of a service in Illinois that is not accompanied by the transfer of tangible 

personal property is generally not subject to Retailers’ Occupation Tax or Service 
Occupation Tax liability.  The sale of service that is accompanied by a relatively insignificant 
or incidental transfer of tangible personal property would be subject to liability under the 
Service Occupation Tax Act. 

 
Effective January 1, 2025, in accordance with the provisions of Article 75 of Public Act 

103-592, persons engaged in the business of making sales of service are subject to State 
and local service occupation tax on all tangible personal property transferred by lease as an 
incident of a sale of service.  See 35 ILCS 115/3.  A “lease” is defined as a transfer of the 
possession or control of, the right to possess or control, or a license to use, but not title to, 
tangible personal property for a fixed or indeterminate term for consideration, regardless of 
the name by which the transaction is called, but does not include a lease entered into merely 
as a security agreement that does not involve a transfer of possession or control from the 
lessor to the lessee.  On and after January 1, 2025, for purposes of State and local service 
occupation taxes, the term “transfer” includes a lease.  See 35 ILCS 115/2.  The tax applies 
to tangible personal property transferred by lease by persons engaged in the business of 
making sales of service in which leases are in effect, entered into, or renewed on or after 
January 1, 2025.  The serviceman who is a lessor must remit for each tax return period only 
the tax applicable to that part of the selling price actually received during such tax return 
period.  See 35 ILCS 115/3. 

 
Under the Service Occupation Tax Act, businesses providing services (i.e. 

servicemen) are taxed on tangible personal property transferred as an incident to sales of 
service.  See 86 Ill. Adm. Code 140.101.  Tangible personal property that is transferred to the 
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service customer may result in either Service Occupation Tax liability or Use Tax liability for 
the serviceman depending upon the serviceman’s activities.  The serviceman’s liability may 
be calculated in one of four ways:  

 
(1)  Service Occupation Tax on the separately stated selling price of tangible 

personal property transferred incident to service;  
 
(2)  Service Occupation Tax on 50% of the servicemen’s entire bill;  
 
(3)  Service Occupation Tax on the servicemen’s cost price if the servicemen are 

registered de minimis servicemen; or  
 
(4)  Use Tax on the servicemen’s cost price if the servicemen are de minimis and 

are not otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers’ 
Occupation Tax Act.  

 
Using the first method, servicemen may separately state the selling price of each 

item transferred as a result of the sale of service.  The tax is then calculated on the separately 
stated selling price of the tangible personal property transferred.  If the servicemen do not 
separately state the selling price of the tangible personal property transferred, they must 
use 50% of the entire bill to the service customer as the tax base (the second method 
described above).  Both of the above methods provide that in no event may the tax base be 
less than the servicemen’s cost price of the tangible personal property transferred.  See 86 
Ill. Adm. Code 140.106.  

 
The third way servicemen may account for their tax liability only applies to de minimis 

servicemen who have either chosen to be registered or are required to be registered because 
they incur Retailers’ Occupation Tax liability with respect to a portion of their business.  See 
86 Ill. Adm. Code 140.109.  Servicemen may qualify as de minimis if they determine that the 
annual aggregate cost price of tangible personal property transferred as an incident of the 
sale of service is less than 35% of the total annual gross receipts from service transactions 
(75% in the case of pharmacists and persons engaged in graphics arts production).  
Registered de minimis servicemen are authorized to pay Service Occupation Tax (which 
includes local taxes) based upon their cost price of tangible personal property transferred 
incident to the sale of service.  Such servicemen should give suppliers resale certificates 
and remit Service Occupation Tax using the Service Occupation Tax rates for their locations.  
Such servicemen also collect a corresponding amount of Service Use Tax from their 
customers, absent an exemption.  

 
The final method of determining tax liability may be used by de minimis servicemen 

that are not otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers’ 
Occupation Tax Act.  Such de minimis servicemen handle their tax liability by paying Use Tax 
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to their suppliers. If their suppliers are not registered to collect and remit tax, the servicemen 
must register, self-assess and remit Use Tax to the Department.  The servicemen are 
considered to be the end-users of the tangible personal property transferred incident to 
service.  Consequently, they are not authorized to collect a “tax” from the service 
customers.  See 86 Ill. Adm. Code 140.108. 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit 

our website at https://tax.illinois.gov/ or contact the Department’s Taxpayer Information 
Division at 800-732-8866. 
 

Very truly yours,  
 
 

Alexis K. Overstreet 
Deputy General Counsel 

 
AKO 
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