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The Service Occupation Tax is a tax imposed upon servicemen engaged in the business 
of making sales of service in this State based on the tangible personal property transferred 
incident to sales of service.  See 86 Ill. Adm. Code Part 140.  (This is a GIL.) 

 
 

June 7, 2022 
 
 
NAME 
ADDRESS 
 
Dear. NAME: 
 

This letter is in response to your letter dated June 23, 2021, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) 
are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the 
application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the 
Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to 
the extent the facts recited in the PLR are correct and complete.  Persons seeking PLRs must 
comply with the procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 
1200.110.  The purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to 
Department regulations or other sources of information regarding the topic about which they 
have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not binding on the 
Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant 
to your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 
respond with a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
We have a client based in STATE, with an office in the State of Illinois.  They 
make frequent purchases of advertising materials from a STATE printer that are 
shipped in part to a direct mail fulfillment house in Illinois.  They are currently 
paying Illinois sales tax on the quantity shipped to the Illinois fulfillment house. 
 
The Illinois fulfillment house receives the printed bulk advertising materials and 
then ships the materials to many persons. both in the State of Illinois and outside 
the State of Illinois, based upon a mailing list provided by the STATE based 
purchaser. 
 
Are [sic] the cost of the advertising materials shipped outside the State of Illinois 
subject to Illinois sales tax? 
 
Also, could you please provide a copy of Letter Ruling 01-0003- GIL?  It came up 
in a search but does not appear to be posted anywhere on the Illinois Department of 
Revenue website. 
 

http://www.iltax.com/
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Thank you for your assistance. If you have any questions, or need additional 
information, please contact me.  
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
Retailer’s Occupation Tax 
 

The Illinois Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this 
State in the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption.  
See 86 Ill. Adm. Code 130.101.  Use Tax is imposed on the privilege of using, in this State, any 
kind of tangible personal property that is purchased anywhere at retail from a retailer.  See 86 Ill. 
Adm. Code 150.101.  These taxes comprise what is commonly known as “sales” tax in Illinois.   

 
Service Occupation Tax 
 

Retailers' Occupation Tax and Use Tax do not apply to sales of service.  Under the 
Service Occupation Tax Act, businesses providing services (i.e., servicemen) are taxed on 
tangible personal property transferred as an incident to sales of service.  86 Ill. Adm. Code 
140.101.  The transfer of tangible personal property to service customers may result in either 
Service Occupation Tax liability or Use Tax liability for servicemen, depending upon which tax 
base they choose to calculate their liability.   

 
Servicemen may calculate their tax base in one of four ways: (1) Service Occupation Tax 

Act on the separately stated selling price; (2) Service Occupation Tax Act on 50% of the entire 
bill; (3) Service Occupation Tax on their cost price if they are registered de minimis servicemen; 
or (4) Use Tax on their cost price if the servicemen are de minimis and are not otherwise 
required to be registered under Section 2a of the Retailers’ Occupation Tax Act.  
 
 Using the first method, servicemen may separately state the selling price of each item 
transferred as a result of sales of service.  The tax is based on the separately stated selling price 
of the tangible personal property transferred.  If servicemen do not wish to separately state the 
selling price of the tangible personal property transferred, those servicemen must use the second 
method where they will use 50% of the entire bill to their service customers as the tax base.  
Both of the above methods provide that in no event may the tax base be less than the cost price 
of the tangible personal property transferred.  Under these methods, servicemen are required to 
provide their suppliers with Certificates of Resale when purchasing the tangible personal 
property to be transferred as a part of sales of service.  They are required to collect the 
corresponding Service Use Tax from their customers.  
 
 The third way servicemen may account for their tax liability only applies to de minimis 
servicemen who have either chosen to be registered or are required to be registered because they 
incur Retailers’ Occupation Tax liability with respect to a portion of their business.  Servicemen 
may qualify as de minimis if they determine that their annual aggregate cost price of tangible 
personal property transferred incident to sales of service is less than 35% of their annual gross 



COMPANY 
Page 3 
June 7, 2022 
 
 
receipts from service transactions (75% in the case of pharmacists and persons engaged in 
graphic arts production).  See 86 Ill. Adm. Code 140.101(f).  This class of registered de minimis 
servicemen is authorized to pay Service Occupation Tax (which includes local taxes) based upon 
the cost price of tangible personal property transferred incident to sales of service.  Servicemen 
that incur Service Occupation Tax collect the Service Use Tax from their customers.  They remit 
tax to the Department by filing returns and do not pay tax to their suppliers.  They provide 
suppliers with Certificates of Resale for the tangible personal property transferred to service 
customers.  
 
 The final method of determining tax liability may be used by de minimis servicemen that 
are not otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers' Occupation Tax Act.  
Servicemen may qualify as de minimis if they determine that the annual aggregate cost price of 
tangible personal property transferred as an incident of sales of service is less than 35% of the 
servicemen's annual gross receipts from service transactions (75% in the case of pharmacists and 
persons engaged in graphic arts production).  Such de minimis servicemen handle their tax 
liability by paying Use Tax to their suppliers.  If their suppliers are not registered to collect and 
remit tax, the servicemen must register, self-assess, and remit Use Tax to the Department.  The 
servicemen are considered to be the end users of the tangible personal property transferred 
incident to service.  Consequently, they are not authorized to collect a "tax" from their service 
customers.  See 86 Ill. Adm. Code 140.108.  
  
Multi-Service Transaction – Secondary Servicemen 
  
 Multi-service situations exist when a primary serviceman subcontracts work to a 
secondary serviceman.  See 86 Ill. Adm. Code 140.145.  A primary serviceman engages the 
services of a secondary serviceman in order to obtain part or all of the products and services 
desired by the service customer.  The point at which Service Occupation Tax or Use Tax will be 
incurred depends upon whether the primary and secondary servicemen are registered or de 
minimis.  In multi-service situations, a primary serviceman’s cost price is determined either by 
the separately stated selling price of the tangible personal property transferred from a secondary 
serviceman, or if the secondary serviceman does not separately state the cost of goods, it is 
presumed that the primary serviceman’s cost price is 50% of the secondary serviceman’s total 
charge.  86 Ill. Adm. Code 140.301(a).  
 
 When both primary servicemen and secondary servicemen are registered, primary 
servicemen provide secondary servicemen with a Certificate of Resale.  A primary serviceman 
would then incur Service Occupation Tax based upon the separately stated selling price of the 
property or 50% of the bill to the service customers.  If the primary serviceman is registered and 
de minimis (that is, under the 35% threshold, or 75% for pharmacists and printers), the primary 
serviceman may choose to remit Service Occupation Tax to the Department based upon the cost 
price of tangible personal property purchased from the secondary serviceman.  If the cost price of 
the tangible personal property is not separately stated by the secondary serviceman, the cost price 
will be deemed to be 50% of the total bill from the secondary serviceman. Upon selling their 
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product, such servicemen are required to collect the corresponding Service Use Tax from their 
customers.  86 Ill. Code 140.145. 
 
 If an unregistered de minimis serviceman subcontracts service work to another 
unregistered de minimis secondary serviceman, the primary serviceman does not incur a Use Tax 
liability if the secondary serviceman (i) has paid or will pay Use Tax on the cost price of any 
tangible personal property transferred to the primary serviceman and (ii) certifies that fact in 
writing to the primary serviceman.  This certification option is only available in multi-service 
situations when both the primary and secondary servicemen are unregistered and de minimis.  86 
Ill. Code 140.145.  
 
 Transactions involving multiple servicemen work best if both the primary and secondary 
servicemen are registered. This will enable both parties to utilize Certificates of Resale.  If the 
primary serviceman is registered and the secondary serviceman is not registered, it is possible 
that tax will be incurred at more than one point during the course of sale of a particular item. 
This will occur if the unregistered secondary serviceman has paid Use Tax with respect to an 
item of tangible personal property, then transfers that property to a primary serviceman who will, 
in turn, incur a Service Occupation Tax liability when transferring the item to the service 
customer. 
 
Jurisdictional Issues – Service Occupation Taxes 
 
 If the Illinois Service Occupation Tax on a transaction is being remitted to the 
Department by the serviceman, the serviceman shall also pay any local service occupation tax to 
the Department on the same transaction if such serviceman engages in the business of making 
sales of service within a jurisdiction that has adopted a local service occupation tax.  If a 
purchase order is accepted outside this State but the tangible personal property which is sold 
incident to the sale of service is in the inventory of a serviceman located within a home rule 
municipality at the time of its sale (or is subsequently produced in the home rule municipality) 
then delivered in Illinois to the service customer, the place where the property is located at the 
time of the sale (or subsequent production in the municipality) will determine where the seller is 
engaged in business for local service occupation tax purposes with respect to such sale.  See, for 
example, 86 Ill. Adm. Code 280.115. 
 
Service Use Tax 
 
 The Service Use Tax is a privilege tax imposed on the privilege of using, in this State, 
tangible personal property that is received anywhere as an incident to a purchase of service from 
a serviceman.  However, if the serviceman would not be taxable under the Service Occupation 
Tax Act despite all elements of the sale of service occurring in Illinois, then the tax imposed by 
the Service Use Tax Act does not apply to the use of such property in this State.  Any evidence 
that property was sold by any person for delivery to a person residing in or engaged in business 
in this State shall be prima facie evidence that such property was sold for use in this State.  The 
rate of the Service Use Tax is 6.25% of the serviceman's selling price of the tangible personal 
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property transferred by the serviceman as an incident to a sale of service.  86 Ill. Adm. Code 
160.101.  The Service Use Tax shall be based on the selling price of the tangible personal 
property transferred incident to the sale of service if stated separately on the invoice from the 
serviceman.  If not stated separately, then the tax will be imposed on 50% of the entire billing 
from the serviceman.  However, the Service Use Tax which is collected by a de minimis 
serviceman who incurs Service Occupation Tax on the cost price of tangible personal property 
transferred incident to service, as provided at 86 Ill. Adm. Code 140.109, shall be based upon the 
cost price of tangible personal property transferred incident to the sales of service.  86 Ill. Adm. 
Code 160.115. 
 
 ST 01-0003-GIL (Jan. 5, 2001) is over 10 years old.  The Department’s website does not 
contain letters that are over 10 years old.  Please see ST-22-0001-PLR (Jan. 6, 2022) and ST-20-
0009-PLR (Dec. 10, 2020). 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our 
website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at 
(217) 782-3336. 
 

 
Very truly yours,  

 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
RSW:rkn 

http://www.tax.illinois.gov/

