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This letter discusses the Service Occupation Tax.  86 Ill. Adm. Code 140.101.  
This is a GIL.) 

 
January 4, 2022 

 
Dear NAME: 
 

This letter is in response to your letter in which you requested information.  The 
Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the 
application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the 
Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and 
only to the extent the facts recited in the PLR are correct and complete.  Persons 
seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the Department’s 
regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of 
Department policy and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 
1200.120.  You may access our website at www.tax.illinois.gov to review regulations, 
letter rulings and other types of information relevant to your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 
respond with a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
COMPANY, dba BUSINESS, provides outsourced pharmacy services for 
participating veterinary hospitals.  Our human-grade institutional pharmacy 
is licensed in and meets or exceeds the regulatory requirements of all 50 
states, and our eCommerce website is pharmacy-certified by the National 
Association of Boards of Pharmacy (NABP). 
 
Any service that BUSINESS provides for the veterinary hospital occurs on 
a wholesale transaction basis, and all retail transactions occur between 
the veterinarian and the pet owner.  The products ordered through our 
system are invoiced and charged to the pet owner separately from 
products or services delivered at the hospital’s physical location. 
 
BUSINESS requests a formal letter ruling on the following questions 
pertaining to Title 86 Part 130 Section 130.2165 Veterinarians: 

1. In our business model, which entity is responsible for remitting 
retail tax assessed against the pet owners – BUSINESS, or its 
participating hospitals? 
 

2. Do the rules for taxing tangible personal property in excess of 
the stated ratio of total revenue apply to our business model? 

 
If you have further questions please contact me at PHONE 

NUMBER or E-MAIL ADDRESS.  I look forward to your decision soon. 

http://www.iltax.com/
mailto:npredko@vetsource.com
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DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
Retailers’ Occupation Tax and Use Tax 
 

The Illinois Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged 
in this State in the business of selling tangible personal property to purchasers for use 
or consumption.  See 35 ILCS 120/2; 86 Ill. Adm. Code 130.101.  In Illinois, Use Tax is 
imposed on the privilege of using, in this State, any kind of tangible personal property 
that is purchased anywhere at retail from a retailer.  See 35 ILCS 105/3; 86 Ill. Adm. 
Code 150.101.  These taxes comprise what is commonly known as "sales" tax in Illinois.  
If the purchases occur in Illinois, the purchasers must pay the Use Tax to the retailer at 
the time of purchase.  The retailers are then allowed to retain the amount of Use Tax 
paid to reimburse themselves for their Retailers' Occupation Tax liability incurred on 
those sales.  If the purchases occur outside Illinois, purchasers must self-assess their 
Use Tax liability and remit it directly to the Department. 
 
Service Occupation Tax 
 

Retailers' Occupation Tax and Use Tax do not apply to sales of service.  Under 
the Service Occupation Tax Act, businesses providing services (i.e., servicemen) are 
taxed on tangible personal property transferred as an incident to sales of service.  See 
86 Ill. Adm. Code 140.101.  The transfer of tangible personal property to service 
customers may result in either Service Occupation Tax liability or Use Tax liability for 
servicemen, depending upon which tax base they choose to calculate their liability.   

 
Servicemen may calculate their tax base in one of four ways: (1) separately-

stated selling price of tangible personal property transferred incident to service; (2) 50% 
of the serviceman's entire bill; (3) Service Occupation Tax on the serviceman's cost 
price if the serviceman is a registered de minimis serviceman; or (4) Use Tax on the 
serviceman's cost price if the serviceman is de minimis and is not otherwise required to 
be registered under Section 2a of the Retailers' Occupation Tax Act.  

 
 Using the first method, servicemen may separately state the selling price of each 
item transferred as a result of sales of service.  The tax is based on the separately 
stated selling price of the tangible personal property transferred.  If servicemen do not 
wish to separately state the selling price of the tangible personal property transferred, 
those servicemen must use the second method where they will use 50% of the entire 
bill to their service customers as the tax base.  Both of the above methods provide that 
in no event may the tax base be less than the cost price of the tangible personal 
property transferred.  Under these methods, servicemen may provide their suppliers 
with Certificates of Resale when purchasing the tangible personal property to be 
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transferred as a part of sales of service.  They are required to collect the corresponding 
Service Use Tax from their customers.  
 
 The third way servicemen may account for their tax liability only applies to de 
minimis servicemen who have either chosen to be registered or are required to be 
registered because they incur Retailers’ Occupation Tax liability with respect to a 
portion of their business.  Servicemen may qualify as de minimis if they determine that 
their annual aggregate cost price of tangible personal property transferred incident to 
sales of service is less than 35% of their annual gross receipts from service transactions 
(75% in the case of pharmacists and persons engaged in graphic arts production).  See 
86 Ill. Adm. Code 140.101(f).  This class of registered de minimis servicemen is 
authorized to pay Service Occupation Tax (which includes local taxes) based upon the 
cost price of tangible personal property transferred incident to sales of service.  
Servicemen that incur Service Occupation Tax collect the Service Use Tax from their 
customers.  They remit tax to the Department by filing returns and do not pay tax to their 
suppliers.  They provide suppliers with Certificates of Resale for the tangible personal 
property transferred to service customers.  
 
 The final method of determining tax liability may be used by de minimis 
servicemen that are not otherwise required to be registered under Section 2a of the 
Retailers' Occupation Tax Act.  Servicemen may qualify as de minimis if they determine 
that the annual aggregate cost price of tangible personal property transferred as an 
incident of sales of service is less than 35% of the servicemen's annual gross receipts 
from service transactions (75% in the case of pharmacists and persons engaged in 
graphic arts production).  Such de minimis servicemen handle their tax liability by 
paying Use Tax to their suppliers.  If their suppliers are not registered to collect and 
remit tax, the servicemen must register, self-assess, and remit Use Tax to the 
Department.  The servicemen are considered to be the end-users of the tangible 
personal property transferred incident to service.  Consequently, they are not authorized 
to collect a "tax" from the service customers.  See 86 Ill. Adm. Code 140.108.  
 
Veterinarians 
 
 In conducting a veterinary practice, veterinarians may incur different types of tax, 
depending upon the nature of their activities. When licensed veterinarians transfer 
tangible personal property to their clients as a result of the practice of veterinary 
medicine, a service transaction occurs that results in liability under the Service 
Occupation Tax Act. Veterinarians also sometimes sell items of tangible personal 
property to clients or even to the public outside the scope of a service transaction. In 
such cases, they are considered retailers engaged in the business of selling tangible 
personal property at retail and incur Retailers' Occupation Tax liability.  86 Ill. Adm. 
Code 130.2165(b). 
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 Retailers' Occupation Tax liability will be incurred on the sale of any tangible 
personal property to persons with whom the veterinarian has not established a valid 
veterinarian-client-patient relationship (VCPR) in accordance with the Veterinary 
Medicine and Surgery Practice Act of 2004 (the Act).  225 ILCS 115. Such items may 
be medicinal (e.g., a flea and tick product for application on an animal) or non-medicinal 
(e.g., nonmedicated shampoos, combs, leashes, collars). Under the Act, to maintain a 
valid VCPR, a veterinarian must maintain sufficient knowledge of the animal to initiate 
treatment and be readily available for follow-up. 
 

If the Company does not have a valid VCPR with any of its customers, it would 
not qualify as a serviceman on this basis. 

 
Resale 

 
When an Illinois retailer sells tangible personal property and delivers it in Illinois, 

sales tax is due unless an exemption can be documented.  The resale exemption is 
applicable when making sales to a purchaser who will in turn sell the tangible personal 
property.  For general information regarding resale certificates, the Department’s 
regulation for resale certificates, “Seller's Responsibility to Obtain Certificates of Resale 
and Requirements for Certificates of Resale,” is found at 86 Ill. Adm. Code 130.1405.  If 
an electronic resale certificate is kept, it should contain all of the information required 
under 86 Ill. Adm. Code 130.1405.  

 
A Certificate of Resale is a statement signed by the purchaser that the property 

purchased by him is purchased for purposes of resale.  Provided that this statement is 
correct, the Department will accept Certificates of Resale as prima facie proof that sales 
covered thereby were made for resale.  In addition to the statement, a Certificate of 
Resale must contain: 

 
1) The seller's name and address;  
 
2) the purchaser's name and address;  
 
3) a description of the items being purchased for resale;  
 
4) purchaser's signature, or the signature of an authorized employee or 

agent of the purchaser, and date of signing; and 
 
5) Registration Number, Resale Number, or Certification of Resale to out-of-

State Purchaser.  
 
Failure to present an active registration number or resale number and a 

certification to the seller that a sale is for resale creates a presumption that a sale is not 
for resale.  This presumption may be rebutted by other evidence that all of the seller’s 
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sales are sales for resale, or that a particular sale is a sale for resale.  For example, 
other evidence that might be used to document a sale for resale, when a registration 
number or resale number and certification to the seller are not provided, could include 
an invoice from the purchaser to his customer showing that the item was actually resold, 
along with a statement from the purchaser explaining why it had not obtained a resale 
number and certifying that the purchase was a purchase for resale in Illinois.  The risk 
run by companies in accepting such a certification and the risk run by purchasers in 
providing such a certification is that an Illinois auditor is more likely to go behind a 
certificate of resale that does not contain a signature and require that more information 
be provided as evidence that the particular sale was, in fact, a sale for resale.  

 
It is unclear what the exact nature of your relationships are with veterinarian 

hospitals and pet owners.  It is also unclear how the products are billed and sold.  It 
appears from your letter the Company makes two types of sales: 1) wholesale sales to 
veterinarian hospitals, who in turn sell the items at retail to customers or provide the 
items incident to the provision of service; and 2) sales to pet owners.  If the sales to 
veterinarian hospitals are sales at wholesale and the veterinarian hospitals sell the 
items to customers at retail, the veterinarian hospitals may provide you with resale 
certificates and purchase the items tax free.  However, if the veterinarian hospitals 
provide the items to their customers incident to sale of service, then the veterinarian 
hospitals are acting as servicemen and their tax obligation is met by one of the four 
methods explained above.  Note that a serviceman may not provide a certificate of 
resale to its suppliers if it is an unregistered, de minimis serviceman who, therefore, 
owes Use Tax.   

 
The Department is unable to provide any guidance on sales of items made by the 

Company to pet owners.  The Department does not understand the exact nature of the 
sales made by the Company to pet owners.  It is unclear whether the Company is 
selling the items at retail directly to the pet owners, or the Company is making sales at 
wholesale to veterinarian hospitals, who in turn sell the items at retail to pet owners.  
There is also some question whether the Company fulfills the orders on behalf of the 
veterinarian hospitals.  

 
If the Company would like to receive a binding ruling, it may request private letter 

ruling.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.110. 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please 
visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer 
Information Division at (217) 782-3336. 

 
Very truly yours,  
 
 
Richard S. Wolters 

http://www.tax.illinois.gov/
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Associate Counsel 
 

 
RSW/ld 


