
ST-21-0045  11/16/2021  COMPUTER SOFTWARE 

This letter discusses computer software.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1935.  (This 
is a GIL.) 
 

November 16, 2021 
 
NAME/ADDRESS 
 
RE:  BUSINESS 
 
Dear NAME, 
  

This letter is in response to your letter received September 20, 2021, in which 
you requested information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private 
Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer 
inquiries concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  
A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer who is the subject of 
the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are correct and 
complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General 
Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other 
sources of information regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not 
a statement of Department policy and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. 
Code 1200.120.  You may access our website at www.tax.illinois.gov to review 
regulations, letter rulings and other types of information relevant to your inquiry. 
 
 The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 
respond with a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 
 

On behalf of our client, BUSINESS. (FEIN: XX-XXXXXXX), hereinafter 
referred to as “Taxpayer”, we respectfully request the issuance of a private 
letter ruling (“PLR”) by the Illinois Department of Revenue (“Department”) 
pursuant to 2 Ill Adm. Code 1200.110.  The current facts are very similar 
to those reviewed by the Department prior to issuing the Taxpayer’s DATE 
PLR (copy enclosed).  Since the previous letter ruling, some of the 
agreements were slightly modified, however, even with those minor 
changes we believe the agreements meet the necessary requirements to 
be exempt from tax.  Due to the minor changes in the agreements and the 
fact that the 1999 PLR was revoked a number of years ago under 86 Ill. 
Admin. Code 1200.110(e). Taxpayer is looking to secure a new ruling.  
 
FACTS 
 

1. This Private Letter Ruling (“PLR”) is not requested with regard to 
hypothetical or alternative proposed transactions. 
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2. The Taxpayer is not currently engaged in litigation with the 
Department in regard to this or any other tax matter. 

 
3. The Taxpayer is not currently under audit by the Department in 

regard to this matter. 
 
4. The Taxpayer requests that certain information be redacted from 

the PLR prior to dissemination to others.  The Taxpayer requests 
that its name, all contractual parties’ names, its exhibits, and the 
name of its representative be redacted. 

 
5. The Taxpayer knows of no authority contrary to the authorities 

referred to and cited below. 
 
6. To the best of the knowledge of both Taxpayer and Taxpayer’s 

representative, the Department has not previously ruled on the 
same or a similar issue for the taxpayer or a predecessor within the 
past 10 years, nor has any representatives previously submitted the 
same or a similar issue to the Department but withdrew it before a 
letter ruling was issued. 

 
AUTHORITY 
 
Taxpayer believes that the software it sells under the two attached 
licenses qualifies for an exemption from the Retailers’ Occupation Tax 
under the provisions of 86 Illinois Administrative Code Section 130.1935 
and the attached PLR dated February 24, 1999.  The representations in 
that ruling and the license provisions referenced remain the same. 
 
RULING REQUESTED 
 
Taxpayer requests that Department rule that its licenses provided are not 
subject to Illinois Retailer’s Occupation Tax and Use Tax. 
 
FACTS 
 
We have included the two different types of license agreements that 
Taxpayer uses for its customers: 
 

1. Perpetual software license 
2. Term software license 

Perpetual software license 
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The perpetual software license contract is made up of three documents: 
Software License Schedule (1A), General Terms and Conditions (1B), and 
Maintenance Plan (1C). 
 
The Software License Schedule is the document that is signed by both 
parties. Section 5 of the Software License Schedule links to and 
incorporates by reference the General Terms and Conditions that apply to 
the license.  These General Terms and Conditions are online and are not 
separately executed because they are incorporated into the License 
Schedule. Likewise, in Section 6 of the Software License Schedule, links 
to and incorporate by reference the Maintenance Plan that applies to the 
perpetual license. The Maintenance Plan is online and is not separately 
executed because it is incorporated into the License Schedule. 
 
We believe the requirements of a license of software to not be a taxable 
retail sale under Section 130.1935 are met as follows: 

 
1. 1A – bottom of page 3, signature line meets the requirement of 

Section 130.1935(1)(A). 
2. 1B – Paragraphs 4, 5, and 6 restricts the customer’s duplication 

and use of the software to meet the requirements of Section 
130.1935(1)(B). 

3. 1B - Paragraphs 3, 4, and 10 discusses prohibiting the customer 
from licensing, sublicensing or transferring the software to a third 
party without permission and continued control of the licensor to 
meet the requirements of Section 130.1935(1)(C). 

4. 1B - Paragraph 4.3 discusses the permitting the licensee to make 
and keep an archival copy to meet the requirement of Section 
130.1935(1)(D).  

5. 1B - Paragraph 5.2 discusses the requirement that the customer 
must destroy or return all copies of the software to the licensor at 
the end of the license period in order to meet the requirement of 
Section 130.1935(1)(E).  

Term software license 
The term software license is set up in a similar fashion to the perpetual 
software license, but it contains only two documents: Software License 
Schedule (2A) and the General Terms and Conditions (2B). 
 
The Software License Schedule is the document that is signed by both 
parties. Section 6 of the Software License Schedule links to and 
incorporates by reference the General Terms and Conditions that apply to 
the license.  These General Terms and Conditions are online and are not 
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separately executed because they are incorporated into the License 
Schedule.  Since maintenance fees are included in the annual license fee 
for the term license model, there is no separate Maintenance Plan for the 
term license.  Rather, the maintenance services are described within the 
General Terms and Conditions. 
 
We believe the requirements of a license of software to not be a taxable 
retail sale under Section 130.1935 are met as follows: 

 
6. 2A – bottom of page 3, signature line meets the requirement of 

Section 130.1935(1)(A). 
7. 2B – Paragraphs 4, 5, and 6 restricts the customer’s duplication 

and use of the software to meet the requirements of Section 
130.1935(1)(B). 

8. 2B - Paragraphs 3, 4, and 11 discusses prohibiting the customer 
from licensing, sublicensing or transferring the software to a third 
party without permission and continued control of the licensor to 
meet the requirements of Section 130.1935(1)(C). 

9. 2B - Paragraph 4.3 discusses permitting the licensee to make and 
keep an archival copy to meet the requirement of Section 
130.1935(1)(D).  

10. 2B - Paragraph 5.2 discusses the requirement that the customer 
must destroy or return all copies of the software to the licensor at 
the end of the license period in order to meet the requirement of 
Section 130.1935(1)(E).  

We respectfully request a private letter ruling from the Department 
regarding this matter.  Should you disagree with this opinion, please 
contact me to discuss this opinion prior to issuing a ruling.  If you have any 
further questions or require any additional information, please contact me 
at PHONE #. 

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
 The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” 
provides that “[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling 
request is within the discretion of the Department.  The Department will respond to all 
requests for private letter rulings either by issuance of a ruling or by a letter explaining 
that the request for ruling will not be honored.”  2 Ill. Adm. Code 1200.110(a)(4).  
Further, the Department’s regulations regarding Private Letter Rulings provide that “[i]f 
there is case law or there are regulations dispositive of the subject to the request, the 
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Department will decline to issue a letter ruling on the subject."  86 Ill. Adm. Code 
1200.110(a)(3)(D).  
 
 A number of years ago, the Department determined that it would no longer issue 
Private Letter Rulings regarding whether a specific license of prewritten (canned) 
computer software meets the requirements of subsection (a)(1) of 86 Ill. Adm. Code 
130.1935.  It is the Department’s position that its regulation at 86 Ill. Adm. Code 
130.1935 is sufficiently clear for a licensee or licensor to determine whether a specific 
license of prewritten computer software meets the requirements of subsection (a)(1).  
 

“‘Computer software’ means a set of statements, data, or instructions to be used 
directly or indirectly in a computer in order to bring about a certain result in any form in 
which those statements, data, or instructions may be embodied, transmitted, or fixed, by 
any method now known or hereafter developed, regardless of whether the statements, 
data, or instructions are capable of being perceived by or communicated to humans, 
and includes prewritten or canned software.”  35 ILCS 120/2-25.  Generally, sales of 
“canned” computer software are taxable retail sales in Illinois.  Canned computer 
software is considered to be tangible personal property regardless of the form in which it 
is transferred or transmitted, including tape, disc, card, electronic means, or other 
media.  86 Ill. Adm. Code 130.1935.  However, if the computer software consists of 
custom computer programs, then the sales of such software may not be taxable retail 
sales.  Custom computer programs or software are prepared to the special order of the 
customer.  The selection of pre-written or canned programs assembled by vendors into 
software packages does not constitute custom software unless real and substantial 
changes are made to the programs or creation of program interfacing logic.  See 86 Ill. 
Adm. Code 130.1935(c)(3).  Computer software that is not custom software is 
considered to be canned computer software. 
 

If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria 
provided in subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software 
nor the subsequent software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.  A 
license of software is not a taxable retail sale if:  
 

A) It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the 
customer; 

 
B) It restricts the customer’s duplication and use of the software;  
 
C) It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the 

software to a third party (except to a related party) without the permission 
and continued control of the licensor;  

 
D) The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no 

charge if the customer loses or damages the software, or permitting the 
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licensee to make and keep an archival copy, and such policy is either 
stated in the license agreement, supported by the licensor’s books and 
records, or supported by a notarized statement made under penalties of 
perjury by the licensor; and  

 
E) The customer must destroy or return all copies of the software to the 

licensor at the end of the license period. This provision is deemed to be 
met, in the case of a perpetual license, without being set forth in the 
license agreement.  

 
If a license of canned computer software does not meet all the criteria the software is 

taxable.  
 
 In order to comply with the requirements as set out in Section 130.1935(a)(1), 
there must be a written “signed” agreement.  A license agreement in which the 
customer electronically accepts the terms by clicking “I agree” does not comply with the 
requirement of a written agreement signed by the licensor and customer.  The 
Department previously held that an electronic signature did not comply with the 
requirement of Section 130.1935(a)(1)(A) that the license be evidenced by a written 
agreement signed by the licensor and the customer.  ST 06-0005-PLR (December 16, 
2006).  In ST 18-0003-PLR (February 8, 2018), the Department decided that an 
electronic license agreement in which the customer accepts the license by means of a 
signature in electronic form that is attached to or is part of the license, is verifiable, and 
can be authenticated will comply with the requirement of a written agreement signed by 
the licensor and customer.  See ST 18-0010-PLR (September 26, 2018) for examples of 
acceptable written signatures.  A license agreement in which the customer electronically 
accepts the terms by clicking “I agree” remains unacceptable.  
 
 Computer software is defined broadly in the Retailers’ Occupation Tax Act.  
However, computer software provided through a cloud-based delivery system – a 
system in which computer software is never downloaded onto a client’s computer and is 
only accessed remotely – is not subject to tax.  If a provider of a service provides to the 
subscriber an API, applet, desktop agent, or a remote access agent to enable the 
subscriber to access the provider’s network and services, the subscriber is receiving 
computer software.  Although there may not be a separate charge to the subscriber for 
the computer software, it is nonetheless subject to tax, unless the transfer qualifies as a 
non-taxable license of computer software.  Illinois generally does not tax subscriptions. 
 
 I would note that since your private letter ruling was issued in February 1999, the 
requirement in paragraph (D) of the Section 130.1935(a)(1) has been expanded to 
provide an additional policy option.  In addition to the licensor having a policy of 
providing another copy at minimal or no charge if the customer loses or damages the 
software, a licensor that has a policy of permitting the licensee to make and keep an 
archival copy will also qualify under paragraph (D). 
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I hope this information is helpful.  If you have further questions related to the 
Illinois sales tax laws, please visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the 
Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 

Very truly yours,  
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
 
RSW:rkn 
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