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This letter discusses digital photography.  See 86 Ill. Adm. Code 130.2000 and 
86 Ill. Adm. Code 140.101. (This is a GIL.) 

 
August 16, 2021 

 
 
Dear NAME: 
 

This letter is in response to your letter dated January 10, 2019, in which you 
requested information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter 
Rulings (“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer 
inquiries concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  
A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer who is the subject of 
the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are correct and 
complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General 
Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other 
sources of information regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not 
a statement of Department policy and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. 
Code 1200.120.  You may access our website at www.tax.illinois.gov to review 
regulations, letter rulings and other types of information relevant to your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 
respond with a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I’m NAME, a PROFFESION based in Chicago, IL. I have been doing 
research on how to charge our clients for their custom PRODUCT1 and 
custom PRODUCT2 and it seems to be a gray area. 
 
The document I found is included in this letter (Title 86 Part 130 Section 
130.2000) and hasn’t seen updates since 2000. I would like to request that this 
document be updated so that it will apply to modern 2019 PRODUCT3. The 
processing that is referenced in this document applies to PRODUCT4 and is not 
applicable to the age of PRODUCT3 with PROCESS1 and PROCESS2. 
 
The products that we sell, as mentioned, are PRODUCT2 and PRODUCT1. 
These are all custom items and are different for each couple that we work with. I 
am unsure as to how I should be collecting sales tax. 
Ideally, I could create a package for our couples and say that “Package X” 
includes 8 hours of PROCESS1 coverage, PROCESS2, and a 10x10 custom 
PRODUCT1 for $$$$. Or, if best, I can keep products separate and do “Package 
X” includes 8 hours of PROCESS1 and PROCESS2 for $$$$, and the custom 
PRODUCT1 is available a la carte and is on a separate invoice for $$$$. 
 
I would of course like to submit the correct amount of sales tax and would 
appreciate any direction and further explanation. 
 

http://www.iltax.com/
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I called in on 1/10/19 and talked to NAME, ID ####, and he suggested that I 
reach you, the Legal Office Team. 

 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

OCCUPATION1, OCCUPATION2, and other servicemen, are subject to 
Retailers' Occupation Tax on the PROCESS3 component of their total service charge 
when they sell products of PROCESS3.[35 ILCS 120/2] However, under the 
Department’s regulation, the sale of PROCESS2 is not considered a sale of products of 
PROCESS3. 86 Ill. Adm. Code 130.2000(b)(3).  Sales of PROCESS2 are subject to 
Service Occupation Tax.  See 86 Ill. Adm. Code 140.101. 
 

Under the Service Occupation Tax, servicemen are taxed on tangible personal 
property that they transfer incident to sales of service.  Servicemen may calculate their 
tax base in one of four ways: (1) separately stated selling price; (2) 50% of the entire 
bill; (3) Service Occupation Tax on the cost price if they are registered de minimis 
servicemen; or, (4) Use Tax on the cost price if the servicemen are de minimis and are 
not otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers' Occupation 
Tax Act. 
 

It should be noted that for methods (3) and (4), a de minimis determine is made 
using a serviceman’s annual aggregate cost price of tangible personal property 
transferred incident to the sales of service. Servicemen do not have the option of 
determining whether they are de minimis using a transaction-by-transaction basis. See 
86 Ill. Adm. Code 140.109. 
 

Using the first method, servicemen may separately state the selling price of each 
item transferred as a result of sales of service. The tax is based on the separately 
stated selling price of 
the tangible personal property transferred. If servicemen do not wish to separately state 
the selling price of the tangible personal property transferred, those servicemen must 
use the second method where they will use 50% of the entire bill to their service 
customers as the tax base. Both of the above methods provide that in no event may the 
tax base be less than the cost price of the tangible personal property transferred. Under 
these methods, servicemen may provide their suppliers with Certificates of Resale when 
purchasing the tangible personal property to be transferred as a part of the sales of 
service. Upon selling their product, they are required to collect the corresponding 
Service Use Tax from their customers.  See 86 Ill. Adm. Code 140.106. 
 

The third way servicemen may account for their tax liability only applies to de 
minimis 
servicemen who have either chosen to be registered or are required to be registered 
because they 
incur Retailers’ Occupation Tax liability with respect to a portion of their business.  
Servicemen may qualify as de minimis if they determine that their annual aggregate 
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cost price of tangible personal property transferred incident to sales of service is less 
than 35% of their annual gross receipts from service transactions (75% in the case of 
pharmacists and persons engaged in graphic arts production).  See 86 Ill. Adm. Code 
140.101(f).  This class of registered de minimis servicemen are authorized to pay 
Service Occupation Tax (which includes local taxes) based upon the cost price of 
tangible personal property transferred incident to sales of a service. Servicemen that 
incur Service Occupation Tax collect the Service Use Tax from their customers. They 
remit the tax to the Department by filing returns and do not pay tax to suppliers. They 
provide suppliers with Certificates of Resale for the property transferred to service 
customers. See 86 Ill. Adm. Code 140.108.  Please note that the tax base for this 
method is the cost price of the tangible personal property actually transferred to the 
customer. It does not include the cost of supplies that the serviceman may need to 
produce the item unless the supplies are part of the item transferred to the customer. 
 
 The final method of determining tax liability may be used by de minimis 
servicemen not 
otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers' Occupation Tax 
Act. Servicemen may qualify as de minimis if they determine that their annual aggregate 
cost price of 
tangible personal property transferred incident to sales of service is less than 35% of 
their annual 
gross receipts from service transactions (75% in the case of pharmacists and persons 
engaged in 
graphic arts production). Such de minimis servicemen may pay Use Tax to their 
suppliers or may self-assess and remit Use Tax to the Department when making 
purchases from unregistered out-of-State suppliers. Those servicemen are not 
authorized to collect “tax” from their service customers because they, not their 
customers, incur the tax liability. Those servicemen are also not liable for Service 
Occupation Tax.  
 
 For example, if a PRODUCT2 custom PRODUCT1 (“PRODUCT1”) is sold as a 
separate item, and the serviceman calculates the tax using the first method, the tax is 
based on the separately stated selling price of the PRODUCT1. If the serviceman 
calculates the tax using the second method, the tax is based on 50% of the total selling 
price of the entire bill.  If the serviceman is eligible and chooses to calculate the tax 
using the third method, the tax is based upon the cost price of the of tangible personal 
property transferred incident to the sales of service. Finally, if the serviceman is eligible 
and chooses to calculate the tax using the fourth method, the serviceman may pay Use 
Tax based on the PRODUCTS1 cost price of the tangible personal property to his 
supplier or may self-assess and remit Use Tax to the Department when making 
purchases of tangible personal property from unregistered out-of-State suppliers.  
Servicemen who are eligible to pay Use Tax rather than Service Occupation Tax under 
the fourth method of calculating tax are not authorized to collect “tax” from their service 
customers because they, not their customers, incur the tax liability. 
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 I hope this information is helpful.  If you require additional information, please 
visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer 
Information Division at (217) 782-3336. 
 

 
Very truly yours,  
Thomas Grudichak 
Associate Counsel 

TG:rkn 

http://www.tax.illinois.gov/

