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The state government exemption in the Telecommunications Excise Tax Act applies to 
the 50 states.  35 ILCS 630/2.  (This is a GIL.)   

 
 
      December 4, 2019 
 
 
Re: Request for Illinois Telecommunications Excise Tax Private Letter Ruling 
 
Dear XXX: 
 

This letter is in response to your letter dated August 2, 2019, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) 
are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the 
application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the 
Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to 
the extent the facts recited in the PLR are correct and complete.  Persons seeking PLRs must 
comply with the procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 
1200.110.  The purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to 
Department regulations or other sources of information regarding the topic about which they 
have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not binding on the 
Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant 
to your inquiry.   

 
The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 

respond with a GIL.   In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 

The purpose of this letter (“Letter”) is to request a private letter ruling under 86 
Ill. Admin. Code § 1200.110 on behalf of COMPANY and its affiliates 
AFFILIATES on which COMPANY may rely.  Specifically, COMPANY 
requests a private letter ruling that, for purposes of the Telecommunication Excise 
Tax Act, 35 ILCS § 630, et seq. (the “Act”), sales of telecommunication services 
to non-Illinois State governments, and agencies and instrumentalities of such 
State governments, are exempt from the telecommunication excise tax (the 
“Tax”).   
 
No audit or litigation is pending with the Illinois Department of Revenue (the 
“Department”) involving COMPANY regarding the issues presented below.  We 
note, however, that AFFILIATE is under a telecommunications excise tax and 
infrastructure maintenance fund tax audit by the Department for the period of 
January 20XX through May 20XX.  In addition, AFFILIATE currently has a case 
pending before the Illinois Tax Tribunal related to use tax.  Neither COMPANY 
nor any representatives of COMPANY have previously submitted a ruling request 
related to the same or similar issues to those presented below to the Department 
but withdrew them before a letter ruling was issued.  We note, however, that, on 
June 6, 2019, the Department issued a GIL to the STATE Department of Revenue 
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on this issue with respect to its purchases of telecommunications services from 
COMPANY, which GIL is attached hereto as Exhibit A and referenced herein. 
 

FACTS 
 

COMPANY provides telecommunication services to customers throughout the 
United States, including Illinois.  COMPANY collects the Tax from its customers 
in Illinois except to the extent such customers are exempt from Tax under the Act.  
Among COMPANY’s customers in Illinois are various non-Illinois state 
governments, including agencies and instrumentalities of such state governments, 
with local offices in Illinois. 
 

RULINGS REQUESTED 
 

Whether COMPANY’s sale of telecommunication services to non-Illinois State 
governments, (and agencies and instrumentalities of such governments) 
(collectively, “States other than Illinois”) are exempt from the Tax under 35 ILCS 
§ 630/2k. 
 

EXPLANATION OF GROUNDS TO SUPPORT REQUEST 
 
Pursuant to Act, the Tax is imposed upon the act or privilege of originating or 
receiving intrastate and interstate telecommunication in Illinois.  35 ILCS § 630/3 
and 4.  The Tax is measured by the gross charges for such telecommunications 
purchased at retail.  Id.  Any retailer maintaining a place of business in Illinois is 
required to collect the Tax from its customer and remit such Tax to the 
Department.  35 ILCS § 630/5. 
 
The term “purchased at retail” means the “acquisition, consumption or use of 
telecommunications though a sale at retail.”   35 ILCS § 630/2k.  The term “sale 
at retail’ means: 
 

“[t]he transmitting, supplying or furnishing of telecommunications 
and all services and equipment provided in connection therewith 
for consideration to persons other than the Federal and State 
governments, and State universities created by statute and other 
than between a parent corporation and its wholly owned 
subsidiaries or between wholly owned subsidiaries for their use or 
consumption and not for resale.” 
 

35 ILCS § 630/2k (emphasis supplied).  Thus, the transmission, supply or 
furnishing of telecommunications to “State governments” is not subject to Tax.  
However, the Act does not provide clarity as to whether the term “State 
governments” refers only the State of Illinois or to States other than Illinois as 
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well.  In addition, the Act does not provide clarity as to whether the exemption 
extends to agencies and instrumentalities of such State governments. 
 
Due to this lack of clarity, the Department of Revenue of STATE (the “STATE”) 
recently requested a General Information Letter (“GIL”) from the Department as 
to whether telecommunications services purchased by the STATE from 
COMPANY, for the benefit of its personnel located in Illinois, is subject to the 
Tax.  The GIL described the law as follows: 

 
“DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
The Telecommunications Excise Tax Act imposes a tax on the act 
or privilege of originating or receiving intrastate and interstate 
telecommunications by persons in Illinois at the rate of 7% of the 
gross charges for such telecommunications purchased at retail from 
retailers by such persons.  35 ILCS 630/3 and 4.  The only 
purchasers who can purchase telecommunications tax-free are 
Federal and State governments, State Universities created by 
statute, and wholly owned corporate subsidiaries purchasing from 
the parent or wholly owned subsidiary.  35 ILCS 630/2.  The 
Department of Revenue, an agency of the STATE, falls within 
exemption for state governments and is exempt from the tax 
imposed by the Telecommunications Excise Tax.” 

 
In light of the Department’s response above, COMPANY respectfully requests a 
private letter ruling from the Department concluding that both Illinois and States 
other than Illinois fall within the exemption from the Tax set forth in 35 ILCS § 
630/2k for sales of telecommunications services to “State governments.” 
 
COMPANY is not aware of any authorities contrary to the requested ruling. 
 

***** 
 

Thank you for your consideration of this request.  Please do not hesitate to contact 
me if you have any questions, or would like any additional information.  We 
respectfully request a conference in the event you tentatively conclude that an 
adverse ruling would be warranted.  Powers of attorney, authorizing the 
undersigned to represent COMPANY in this matter are attached as Exhibit B.  
This ruling request pertains only to periods beginning after the date hereof. 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
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 The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” 
provides that “[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is 
within the discretion of the Department.  The Department will respond to all requests for private 
letter rulings either by issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling will 
not be honored.”  2 Ill. Adm. Code 1200.110(a)(4).  The Department recently met and 
determined that it would decline to issue a Private Letter Ruling in response to your request.  We 
hope however, the following General Information Letter will be helpful in addressing your 
questions. 
 

The Telecommunications Excise Tax Act (“Act”) imposes a tax on the act or privilege of 
originating or receiving intrastate or interstate telecommunications by persons in Illinois at the 
rate of 7% of the gross charges for such telecommunications purchased at retail from retailers by 
such persons.  35 ILCS 630/3 and 4.  Purchasers who can purchase telecommunications tax-free 
include the federal and State governments, State Universities created by statute, and wholly 
owned corporate subsidiaries purchasing from the parent or other wholly owned subsidiary.  35 
ILCS 630/2.   

 
In ST-19-0056-GIL (June 6, 2019), the Department stated that a revenue department of a 

state other than Illinois qualified for the state government exemption contained in the Act and 
was exempt from the tax imposed by the Telecommunications Excise Tax.   

 
The state government exemption contained in the Act applies to Illinois and the other 49 

states and the agencies and instrumentalities of the states.  The agencies and instrumentalities of 
state government may be executive, legislative or judicial in nature.  It is not possible for the 
Department to specifically identify the agencies and instrumentalities that qualify for the 
exemption.  It should be noted however that the fact that an entity may be created by state statute 
or receives funding from a state government does not necessarily qualify the entity for the 
exemption. 
 

I hope this information is helpful.  If you have further questions related to the Illinois 
sales tax laws, please visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s  

 
 
 

Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 

Very truly yours,  
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
RSW:rkn 
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