
ST 19-0021-GIL   12/04/2019   COMPUTER SOFTWARE 
 

This letter discusses computer software.  See 86 Ill. Adm. Code130.1935.  (This is a GIL.) 
 
 
December 4, 2019 
 
 
 
Dear XXX: 
 

This letter is in response to your letter dated June 17, 2019, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120. You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   

 
The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 

a GIL.   In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 
 

COMPANY (“Company”) is conducting a review of its tax obligations with respect to one 
of its revenue streams.  As taxability of software is evolving and product offerings are 
becoming more complex, Company seeks guidance as to whether it has an obligation to 
collect and remit Illinois Retailer’s Occupation Tax (“ROT”) or Service Occupation Tax 
(“SOT”) on its revenue stream in question.  Company wishes to seek formal guidance 
from the state of Illinois with respect to the proper classification and tax treatment of its 
offering. 
 
On behalf of Company and pursuant to Ill. Admin. Code tit. 2, § 1200.110, we 
respectfully submit this request for formal written and binding guidance from the Illinois 
Department of Revenue (“DOR”) on the proper application of ROT and/or SOT 
pertaining to Company’s offering. 
 
FACTS 
 
Company is a privately-owned financial services firm providing individuals and 
institutions with private banking, investment management and investor services. 
 
Company’s revenue stream in question is PRODUCT. PRODUCT offers an enhanced 
communications platform (“PRODUCT”) to its customers located in Illinois (“Users”).  
PRODUCT provides a single connectivity point between Users and their external 
service providers and internal systems.  Data originates from the users and/or external 
service providers and is transmitted to Company via proprietary connections.  In 
accordance with users’ specific requirements, PRODUCT will normalize, translate, and 
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transform the information, which is then transmitted via proprietary connections.  
Included in the PRODUCT product offering are communications tools and consulting 
services.  PRODUCT is an application only offering.  Company does not co-mingle User 
data, and User data is not incorporated into reports furnished to other Users. 
 
Given the breadth of Illinois’ definition of what constitutes taxable computer software, 
and as a result of external guidance, Company began collecting Illinois ROT from 
PRODUCT customers in November 20XX.  However, upon review of more recent 
guidance issued by the state1 in March of this year, Company seeks formal clarification 
on the proper classification and taxability of its PRODUCT product.  
 
Attached is a copy of the Communications Services Agreement (“Exhibit A”) which 
provides a more exhaustive description of Company’s PRODUCT product. 
 
Further, highlighted in the agreement are the following provisions that assist in 
describing the purpose and functionality of PRODUCT to Users: 
 

• The PRODUCT services described herein are provided to User as an enhanced 
communications platform and not as replacement of the User’s own 
communications media.  PRODUCT is not a primary source of information.  
PRODUCT is a communications platform designed to communicate primary 
source information between User and User Approved Destinations.2  

 
• To this end PRODUCT supplies: communications facilities, information 

management tools, and access to hosted website environment.3 
 

• PRODUCT Materials – Shall mean certain materials supplied by Company to 
User in the course of performance of this Agreement, which may include (without 
limitation), business methodology, business plans, procedures, handbooks, 
software (in object code or source code form) necessary to operate and maintain 
the User Environment, data, documentation or information developed or provided 
by Company or suppliers.4 

 
RULING REQUEST 
 
Company requests the Department’s written and binding confirmation of the 
classification of PRODUCT and the applicability of the Illinois ROT and/or SOT to this 
offering. 
 
Please do not hesitate to contact me at NUMBER or EMAIL with any questions or 
concerns. 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

1 ST 19-0007-GIL 03/20/2019; ST 19-0006-GIL 03/06/2019. 
2 Exhibit A, Page 1. 
3 Exhibit A, Page 2. 
4 Exhibit A, Page 3. 
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 The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” provides that 
“[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is within the discretion of 
the Department.  The Department will respond to all requests for private letter rulings either by 
issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling will not be honored.”  2 Ill. Adm. 
Code 1200.110(a)(4).  The Department recently met and determined that it would decline to issue a 
Private Letter Ruling in response to your request due to the lack of information regarding the product 
contained in your request.  We hope however, the following General Information Letter will be helpful 
in addressing your questions. 

 
The Illinois Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in 

the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption.  See 86 Ill. 
Adm. Code 130.101.  Use Tax is imposed on the privilege of using, in this State, any kind of tangible 
personal property that is purchased anywhere at retail from a retailer.  See 86 Ill. Adm. Code 
150.101.  These taxes comprise what is commonly known as “sales” tax in Illinois.  If the purchases 
occur in Illinois, the purchasers must pay the Use Tax to the retailer at the time of purchase.  The 
retailers are then allowed to reduce the amount of Use Tax they must remit by the amount of 
Retailers' Occupation Tax liability which they are required to and do pay to the Department with 
respect to the same sales.  See 86 Ill. Adm. Code 150.130. 

 
Computer Software 
 

“‘Computer software’ means a set of statements, data, or instructions to be used directly or 
indirectly in a computer in order to bring about a certain result in any form in which those statements, 
data, or instructions may be embodied, transmitted, or fixed, by any method now known or hereafter 
developed, regardless of whether the statements, data, or instructions are capable of being perceived 
by or communicated to humans, and includes prewritten or canned software.”  35 ILCS 120/2-25.  
Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois.  Canned computer 
software is considered to be tangible personal property regardless of the form in which it is 
transferred or transmitted, including tape, disc, card, electronic means, or other media.  86 Ill. Adm. 
Code 130.1935.  However, if the computer software consists of custom computer programs, then the 
sales of such software may not be taxable retail sales.  Custom computer programs or software are 
prepared to the special order of the customer.  The selection of pre-written or canned programs 
assembled by vendors into software packages does not constitute custom software unless real and 
substantial changes are made to the programs or creation of program interfacing logic.  See 86 Ill. 
Adm. Code 130.1935(c)(3).  Computer software that is not custom software is considered to be 
canned computer software. 
 

If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.  A license of software is not a taxable 
retail sale if:  
 

A) It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 
 
B) It restricts the customer’s duplication and use of the software;  
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C) It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software to a 
third party (except to a related party) without the permission and continued control of the 
licensor;  

 
D) The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 

customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and keep 
an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, supported by 
the licensor’s books and records, or supported by a notarized statement made under 
penalties of perjury by the licensor; and  

 
E) The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the end 

of the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a perpetual 
license, without being set forth in the license agreement.  

 
If a license of canned computer software does not meet all the criteria the software is taxable.  

 
In order to comply with the requirements as set out in Section 130.1935(a)(1), there must be a 

written “signed” agreement.  A license agreement in which the customer electronically accepts the 
terms by clicking “I agree” does not comply with the requirement of a written agreement signed by the 
licensor and customer.  The Department previously held that an electronic signature did not comply 
with the requirement of Section 130.1935(a)(1)(A) that the license be evidenced by a written 
agreement signed by the licensor and the customer.  ST 06-0005-PLR (December 16, 2006).  In ST 
18-0003-PLR (February 8, 2018), the Department decided that an electronic license agreement in 
which the customer accepts the license by means of a signature in electronic form that is attached to 
or is part of the license, is verifiable, and can be authenticated will comply with the requirement of a 
written agreement signed by the licensor and customer.  See ST 18-0010-PLR (September 26, 2018) 
for examples of acceptable written signatures.  A license agreement in which the customer 
electronically accepts the terms by clicking “I agree” remains unacceptable. 

 
A provider of software as a service is acting as a serviceman.  As a serviceman, the seller 

does not incur Retailers’ Occupation Tax.  Service Occupation Tax is imposed upon all persons 
engaged in the business of making sales of service on all tangible personal property transferred 
incident to a sale of service, including computer software (35 ILCS 115/3).  Computer software 
provided through a cloud-based delivery system – a system in which computer software is never 
downloaded onto a client’s computer and is only accessed remotely – is not subject to tax.  

 
If a provider of a service provides to the subscriber an API, applet, desktop agent, or a remote 

access agent to enable the subscriber to access the provider’s network and services, the subscriber 
may be receiving computer software.  Although there may not be a separate charge to the subscriber 
for the computer software, it is nonetheless subject to tax, unless the transfer qualifies as a non-
taxable license of computer software.  

 
Under the Service Occupation Tax Act, a serviceman is taxed on tangible personal property 

transferred incident to a sale of service. The transfer of tangible personal property to service 
customers may result in either Service Occupation Tax liability or Use Tax liability for servicemen, 
depending upon which tax base they choose to calculate their liability.  Servicemen may calculate 
their tax base in one of four ways: (1) separately stated selling price; (2) 50% of the entire bill; (3) 
Service Occupation Tax on cost price if they are registered de minimis servicemen; or (4) Use Tax on 
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cost price if the servicemen are de minimis and are not otherwise required to be registered under 
Section 2a of the Retailers’ Occupation Tax Act.   

 
If the provider, as a serviceman, is not otherwise required to be registered under Section 2a of 

the Retailers' Occupation Tax Act and qualifies as a de minimis serviceman, the provider could elect 
to pay Use Tax on its cost price of the computer software. 

 
 If an Illinois customer downloads computer software for free from an out-of-state retailer’s web 
site or server that is also located out-of-state, the retailer, even though it is donating tangible personal 
property to the customer, has exercised no power or control over the property in Illinois.  In this 
instance, the donor would not have made any taxable use of the property in Illinois.  The customer, 
the donee, would incur no Use Tax liability for the retailer to collect and remit to Illinois.  Illinois does 
not tax subscriptions.    
 
Telecommunications 
 
 The Illinois Telecommunications Excise Tax Act imposes a tax on the act or privilege of 
originating or receiving intrastate or interstate telecommunications by persons in Illinois at the rate of 
7% of the gross charges for such telecommunications purchased at retail from retailers by such 
persons.  35 ILCS 630/3 and 4.  The Simplified Municipal Telecommunications Tax Act allows 
municipalities to impose a tax on the act or privilege of originating in such municipality or receiving in 
such municipality intrastate or interstate telecommunications by persons in Illinois at a rate not to 
exceed 6% for municipalities with a population of less than 500,000, and at a rate not to exceed 7% 
for municipalities with a population of 500,000 or more, of the gross charges for such 
telecommunications purchased at retail from retailers by such persons.  35 ILCS 636/5-10 and 5-15.  
 
 The Act defines gross charges as including the amount paid for the act or privilege of 
originating or receiving telecommunications in this State and for all services and equipment provided 
in connection therewith by a retailer.  35 ILCS 630/2(a).  The Act does exclude charges for customer 
equipment, including equipment that is leased or rented by the customer from any source, when 
those charges are disaggregated and separately identified from other charges.  35 ILCS 630/2(a)(4). 
 
 The gross charges for audio conferencing bridging services that include the reselling of 
telephone services are subject to the Telecommunications Excise Tax Act.  When teleconferencing 
providers are reselling telephone services, they can provide resale certificates to the telephone 
service providers. 
 
 Generally, persons that provide services and who do not, as part of that service, charge 
customers for the line or other transmission charges that are used to obtain these services are not 
considered to be telecommunications retailers from these activities.  Consequently, a company that 
provides audio conference services, for example, may pay its telecommunications provider the tax for 
telecommunications services it uses to provide the services.  See ST 13-0048-GIL.  If, however, the 
company separately charges customers for the line or other transmission charges, they should 
provide their telecommunications providers with Certificates of Resale and should themselves collect 
and remit tax.  Some services may also be classified as value-added services and not subject to tax.  
See ST 15-0001-PLR. 
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 If you have further questions related to the Illinois sales tax laws, please visit our website at 
www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 

 
Very truly yours,  

 
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Attorney 

RSW:rkn 
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