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If a taxpayer pays an amount of tax under the Retailers' Occupation Tax that is not due, either 
as a result of a mistake of fact or an error of law, the taxpayer may file a claim for credit with 
the Department.  No credit shall be given the taxpayer unless the taxpayer shows that he or 
she has borne the burden of the tax or has unconditionally repaid the amount of the tax to the 
purchaser from whom it was collected.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1501.  (This is a GIL).                                                          
  

 
December 6, 2018 

 
Re:  Sales Tax Reimbursement 
 
Dear Xxxx 
  

This letter is in response to your letter dated November 1, 2018, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I am writing on behalf on XXX. XXX purchased a vehicle from COMPANY. The vehicle 
was repurchased by COMPANY 1 in April 2017 under the New Vehicle Buyer Protection 
Act. 
 
XXX was reimbursed his purchase price, dealer document fees, license fees, 
COMPANY 2 extended warrant, and COUNTY tax. XXX has not been reimbursed 
Illinois Sales Tax. According to the settlement agreement, XXX has to receive 
applicable sales tax refund from the State of Illinois.   
 
Can you please advise me what steps my client needs to take with the Illinois 
Department of Revenue for the state to reimburse XXX state sales tax on the 
repurchased vehicle? 
 
Thank you in advance for your assistance.  
 
 
 
 
 

http://www.iltax.com/
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DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

If a taxpayer pays an amount of tax under the Retailers' Occupation Tax Act that is not due, 
either as a result of a mistake of fact or an error of law, the taxpayer may file a claim for credit with 
the Department.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1501.  Please note that only persons who have actually 
paid tax to the Department can file a claim for credit.  No credit shall be given the taxpayer unless the 
taxpayer shows that he or she has borne the burden of the tax or has unconditionally repaid the 
amount of the tax to the purchaser from whom it was collected.  In other words, if a purchaser has 
paid tax to his supplier, only that supplier/retailer can file a claim for credit.   

 
Tax is deemed to be erroneously paid by a retailer when the manufacturer of a motor vehicle 

sold by the retailer accepts the return of that automobile and refunds to the purchaser the purchase 
price of the vehicle, as provided in Section 3 of the New Vehicle Buyer Protection Act [815 ILCS 
380/3].  The claim is limited to taxes applicable to the purchase price of the automobile refunded to 
the consumer, which includes all collateral charges required to be included in the sales tax calculation 
(e.g., documentary fees), but does not include any reasonable allowance for consumer use of the 
automobile deducted from the purchase price by the manufacturer. Retailers filing such claims must 
comply with all requirements of 86 Ill. Adm. Code 130.1501. 

 
The retailer must first refund tax money paid by the purchaser before proceeding with the 

claim.  Once the retailer has done this, he or she must apply for the credit in the manner described in 
the regulation.  Retailers are not required by law to apply for such credits; rather, this procedure is 
voluntary.  Whether or not the retailer refunds the tax paid and files a claim for credit with the 
Department is a private matter between the supplier and the purchaser. 
 

In the scenario described in your letter, only COMPANY can file a claim for credit or refund. 
COMPANY customers cannot file claims for credit or refund directly with the Department based upon 
tax that was paid by customers to COMPANY This may not appear to be equitable, but no 
mechanism exists under Illinois sales tax laws for customers to make such claims directly with the 
Department unless the customer is the one that remitted the tax directly to the Department. 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 
Very truly yours,  
 
 
Richard S. Wolters 
Associate Counsel 
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