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This letter references the Department’s administrative rules on computer software and 
maintenance agreements.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1935.  (This is a GIL.) 

 
                                    

November 19, 2018 
 
 
Dear Xxxxx: 
  

This letter is in response to your letter dated October 1, 2018, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I have a question about tax on the following invoices. 
 
COMPANY has had a software agreement with COMPANY 1 since about 1998. 
 
We pay approximately $$$ per year for software licensing fees.  Invoices reflect a State 
Tax due amount. 
 
What are the laws for charging taxes when you have an agreement to lease and 
maintain software? 
 
   

 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
 The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in 
the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption.  See 86 Ill. 
Adm. Code 130.101.  The tax is measured by the seller's gross receipts from retail sales made in the 
course of such business.  "Gross receipts" means the total selling price or the amount of such sales.  
The retailer must pay Retailers' Occupation Tax to the Department based upon its gross receipts, or 
actual amount received, from the sale of the tangible personal property.  
 
 Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois.  Canned 
computer software is considered to be tangible personal property regardless of the form in which it is 
transferred or transmitted, including tape, disc, card, electronic means, or other media.  However, if 
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the computer software consists of custom computer programs, then the sales of such software may 
not be taxable retail sales.  86 Ill. Adm. Code 130.1935.  Computer software that is not custom 
software is considered to be canned computer software, whether it is “stand-alone” or not.  Custom 
computer programs or software are prepared to the special order of the customer.  The selection of 
pre-written or canned programs assembled by vendors into software packages does not constitute 
custom software unless real and substantial changes are made to the programs or creation of 
program interfacing logic.  See Section 130.1935(c)(3).   
 
 If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.  A license of software is not a taxable 
retail sale if:  
 

A) It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer;  
 
B) It restricts the customer’s duplication and use of the software;  
 
C) It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software to a third 

party (except to a related party) without the permission and continued control of the 
licensor;  

 
D) The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the customer 

loses or damages the software, or permitting the licensee to make and keep an archival 
copy, and such policy is either stated in the license agreement, supported by the licensor’s 
books and records, or supported by a notarized statement made under penalties of perjury 
by the licensor; and  

 
E) The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the end of 

the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a perpetual license, 
without being set forth in the license agreement.  

 
 In general, maintenance agreements that cover computer software are treated the same as 
maintenance agreements for other types of tangible personal property.  See 86 Ill. Adm. Code 
130.1935(b).  The taxation of maintenance agreements is discussed in subsection (b)(3) of Section 
140.301 of the Department’s administrative rules under the Service Occupation Tax Act.  See 86 Ill. 
Adm. Code Sec. 140.301(b)(3).  The taxability of agreements for the repair or maintenance of 
tangible personal property depends upon whether charges for the agreements are included in the 
selling price of the tangible personal property.  If the charges for the agreements are included in the 
selling price of the tangible personal property, those charges are part of the gross receipts of the retail 
transaction and are subject to tax.  In those instances, no tax is incurred on the maintenance services 
or parts when the repair or servicing is performed.  A manufacturer’s warranty that is provided without 
additional cost to a purchaser of a new item is an example of an agreement that is included in the 
selling price of the tangible personal property.  
 
 If agreements for the repair or maintenance of tangible personal property are sold separately 
from tangible personal property, sales of those agreements are not taxable transactions.  However, 
when maintenance or repair services or parts are provided under those agreements, the service or 
repair companies will be acting as service providers under provisions of the Service Occupation Tax 
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Act that provide that when service providers enter into agreements to provide maintenance services 
for particular pieces of equipment for stated periods of time at predetermined fees, the service 
providers incur Use Tax based on their cost price of tangible personal property transferred to 
customers incident to the completion of the maintenance service.  See 86 Ill. Adm. Code 
140.301(b)(3).  The sale of an optional maintenance agreement or extended warranty is an example 
of an agreement that is not generally a taxable transaction. 
 
 If, under the terms of a maintenance agreement involving computer software, a software 
provider provides a piece of object code (“patch” or “bug fix”) to be inserted into an executable 
program that is a current or prior release or version of its software product to correct an error or 
defect in software or hardware that causes the program to malfunction, the tangible personal property 
transferred incident to providing the patch or bug fix is taxed in accordance with the provisions 
discussed above.  
 
 In contrast to a patch or bug fix, if the sale of a maintenance agreement by a software provider 
includes charges for updates of canned software, which consist of new releases or new versions of 
the computer software designed to replace an older version of the same product and which include 
product enhancements and improvements, the general rules governing taxability of maintenance 
agreements do not apply.  This is because charges for updates of canned software are fully taxable 
as sales of software under Section 130.1935(b).  (Please note that if the updates qualify as custom 
software under Section 130.1935(c) they may not be taxable).  Therefore, if a maintenance 
agreement provides for updates of canned software, and the charges for those updates are not 
separately stated and taxed from the charges for training, telephone assistance, installation, 
consultation, or other maintenance agreement charges, then the whole agreement is taxable as a 
sale of canned software. 
   

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 

 
Very truly yours,  

 
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
 

 
 
RSW:bkl 
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