
 

 

ST 18-0002-PLR  01/31/2018   WATERCRAFT USE TAX 
 

Watercraft whose change in ownership is due to the merger of corporations into a limited 
liability company is not subject to Watercraft Use Tax.  See 86 Ill. Adm. Code 153.105 and 805 
ILCS 5/11.39 and 11.50.  (This is a PLR.) 

 
 
 
 

January 31, 2018 
 
 
 

Re: Private Letter Ruling Request on Watercraft Use Tax 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated November 16, 2017, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry. 
 

Review of your request disclosed that all the information described in paragraphs 1 through 8 
of Section 1200.110 appears to be contained in your request.  This Private Letter Ruling will bind the 
Department only with respect to PARENT COMPANY and its affiliate entities COMPANY, COMPANY 
1 (d/b/a COMPANY 2), COMPANY 3, and COMPANY 4 (the “Affiliate Entities”), for the issue or 
issues presented in this ruling, and is subject to the provisions of subsection (e) of Section 1200.110 
governing expiration of Private Letter Rulings.  Issuance of this ruling is conditioned upon the 
understanding that neither PARENT COMPANY, any of its Affiliated Entities, nor a related taxpayer is 
currently under audit or involved in litigation concerning the issues that are the subject of this ruling 
request.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 

Please view this letter as a private letter ruling request to the Illinois Department of 
Revenue (“Department”) that seeks the Department’s guidance on the application of the 
Watercraft Use Tax (35 ILCS 158/15-1 et.seq.) to the merger of PARENT COMPANY’s 
affiliate entities, COMPANY, COMPANY 1 (d/b/a COMPANY 2), COMPANY 3, and 
COMPANY 4 (the “Affiliate Entities”).  This ruling requests a determination of whether 
watercrafts owned by these Affiliate Entities, which are used for dinner cruises, 
sightseeing and other cruises, would be taxed on the merger of these companies.  Such 
a private letter ruling request is proper under 86 [sic] Ill. Admin. Code § 1200.110. 
 

http://www.tax.illinois.gov/
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There are no regulations that are clearly dispositive of the issues in this request.  And, 
there are no authorities that we are aware of that are contrary to the ruling request 
made herein. 
 
To the best of our knowledge, the Department has not previously ruled on the same or a 
similar issue for the Affiliate Entities or a predecessor.  Neither the Affiliate Entities nor 
their representative has previously submitted the same or a similar issue to the 
Department, but withdrew it before a letter ruling was issued.  Moreover, the issues in 
this request are not part of any current audit with the Department, nor part of any 
pending litigation matter between the Department and the Affiliate Entities or any related 
company of the Affiliate Entities.   Powers of Attorney for the Affiliate Entities are 
enclosed with this private letter ruling request.   
 

BACKGROUND AND RELEVANT FACTS 
 

The Affiliate Entities are engaged in the providing of dinner cruises, sightseeing cruises 
and other cruises in Illinois.  Each of the Affiliate Entities own and operate watercraft to 
provide such services.  To streamline its operating structure, PARENT COMPANY, the 
ultimate parent of the Affiliate Entities plans to merge these companies together, the 
surviving company will be COMPANY. (“COMPANY ”), a Delaware LLC.  This will result 
in COMPANY being the lone surviving operating company.  This merger will be done 
and recognized under Delaware law (8 DE Code §252 et. seq., and 2 DE Code §18-
209) and Illinois law (805 ILCS 5/11.39).  It will also be considered a tax-free merger for 
Federal Income Tax purposes under I.R.C. 368(a)(1)(A).  A copy of the before and after 
chart of the company structure is enclosed.  
 

APPLICABLE LAW 
 

Under both Delaware and Illinois law, a merger of corporations and limited liability 
companies is allowed by law.  See, 805 ILCS 5/11.39; 8 DE Code §264; 2 DE Code § 
18-209.  In Delaware (like Illinois), by operation of law, the merged entities “become part 
of” the surviving entity.  8 DE Code §259; 2 DE Code § 18-209.  The assets of these 
merged companies thereafter become “vested” in the surviving entity.  8 DE Code §259; 
2 DE Code §18-209.  As stated in Section 259 of the Delaware General Corporate Law: 
 

“the separate existence of all the constituent corporations . . .   except the 
one into which the others … have been merged, as the case may be, shall 
cease and the constituent corporations shall become the new corporation.  
… and all property, real, personal and mixed … shall be vested in the 
corporation surviving…” 
 

Likewise, Section 18-209 of the Delaware Limited Liability Act provides: 
 

“all property, real, personal and mixed and all debts due to any said such 
domestic limited liability companies and other business entities … shall be 
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vested in the surviving or resulting domestic limited liability company or 
other business entity…” 
 

As a result, upon the merger of the companies there is no actual transfer of the assets 
of the merged companies, rather the merged companies and their assets, as a matter of 
law, merely become part of the surviving entity. Id. 
 
Similarly, as noted above, the Illinois Business Corporation Act treats merged 
companies in the same manner as Delaware law.  See, §11.50 of the Illinois Business 
Corporation Act of 1983 (805 ILCS 5/11.50).  In essence, Section 11.39 of the Illinois 
Business Corporation Act expressly recognizes the merger of foreign and domestic 
corporations and limited liability companies, and applies Section 11.50 of this Act to 
such mergers.  See, 805 ILCS 5/11.39(f).  Under Section 11.50 of the Illinois Business 
Corporation Act, such mergers are treated as the continuation of the merged companies 
as part of the surviving company, and the assets and liabilities of the merged 
companies simply become part of the surviving company by operation of law, just like 
under Delaware law.  805 ILCS 5/11.50. 
 
The Watercraft Use Tax imposes a tax on the privilege of using watercraft acquired in a 
gift, transfer or purchase of such watercraft, not otherwise subject to the Illinois Use 
Tax.  35 ILCS 158/15-10.  The Watercraft Use Tax is virtually identical to the Aircraft 
Use Tax.  35 ILCS 157/10-15.  Like the Aircraft Use Tax, the Watercraft Use Tax does 
not have a specific exemption for transfers between related parties.  However, as the 
Department recognized in ST 10-0007 PLR (10/13/2010), “if ownership of an aircraft 
changes as a result of a merger or consolidation, then no tax is due.”  The reason for 
this is that in a merger there is no actual gift, transfer or purchase of the assets.  Id.  So, 
too, the same rationale would apply to mergers of entities owning watercraft, since no 
gift, transfer or purchase of the watercraft is occurring in such a merger. 
 

ISSUE 
 

Is a Watercraft Use Tax due on the merger of the Affiliate Entities with respect to the 
watercraft that becomes vested in COMPANY,  the surviving Affiliate Entity. 
 

ANALYSIS 
 

The Watercraft Use Tax is designed to tax the privilege of using watercraft acquired by 
gift, transfer or purchase.  35 ILCS 158/15-10.  By its very nature, the tax only applies if 
some transfer of watercraft occurs, similar to the Aircraft Use Tax.  35 ILCS 157/10-15.  
However, when no actual transfer occurs, but rather watercraft merely become vested 
by operation of law in a surviving entity as a result of a conversion or merger of entities 
into that entity, then no tax should be due.  See, e.g., ST 10-0007 PLR (10/13/2010). 
 
Unlike a gift, transfer or purchase of a watercraft, in a merger the constituent entities 
simply become part of the surviving entity, and by operation of law, the watercraft 
owned by those entities are now owned by that surviving entity.  Since there is no 
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transfer of the watercraft to a new entity but merely a continuation of same ownership of 
the watercraft as part of the consolidated surviving entity, no Watercraft Use Tax is 
owed.  See, 805 ILCS 5/11.50; 8 DE Code §259; 2 DE Code §18-209. 
 
In Private Letter Ruling ST 10-0007 PLR, the Department addressed a virtually identical 
issue as presented in this private letter ruling request.  The issue in Private Letter Ruling 
ST 10-0007 was whether the Illinois Aircraft Use Tax applied to an aircraft in a merger 
or consolidation under the Illinois Business Corporation Act.  The Department 
concluded that the Aircraft Use Tax did not apply to mergers or consolidations, since 
“there is not a transfer between two separate legal entities, rather one entity become 
[sic]  another entity, or is consolidated into a separate entity, while the original entity 
ceases to exist.”  Id.  Private Letter Ruling ST 10-0007 relied on Illinois law and stated 
that it was being consistent with how Illinois law treats such mergers.  805 ILCS 5/11.39 
and 5/11.50.  Notably, both the Department’s position and Illinois law is likewise 
consistent with how Delaware law treats such mergers.  8 DE Code §259; 2 DE Code 
§18-209. 
 
In the matter at hand, the Affiliate Entities are merged into the surviving entity, 
COMPANY.  No transfer, gift or purchase of the watercraft owned by the Affiliate 
Entities is occurring, rather the entities are simply being consolidated into the surviving 
entity.  So, for the same legal and logical reasons that the Department concluded that 
the Aircraft Use Tax did not apply in Private Letter Ruling ST 10-0007, the Watercraft 
Use Tax should not apply here.  Therefore, we request a private letter ruling be issued 
confirming that Watercraft Use Tax shall not apply to the watercraft owned by the 
Affiliate Entities in the merger of the Affiliate Entities into the surviving entity, 
COMPANY. 
 
If you have any questions, need any additional documents or facts, or contemplate 
issuing a private letter ruling different from that requested above, please call. 

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

Under the Watercraft Use Tax Law, a tax is imposed on the privilege of using, in this State, any 
watercraft acquired by gift, transfer, or purchase after September 1, 2004. This tax does not apply if 
the use of the watercraft is otherwise taxed under the Use Tax Act. 35 ILCS 158/15-10. The tax is 
imposed on the use of watercraft in this State regardless of whether the watercraft is actually 
registered under the Boat Registration and Safety Act. See 86 Ill. Adm. Code 153.105. 
 

There is no exemption under the Watercraft Use Tax Law for watercraft transferred between 
related parties. Any transfer of watercraft between separate legal entities, even related entities, that is 
not otherwise exempt under the Law, is subject to Watercraft Use Tax.  For a list of nontaxable 
transactions see 86 Ill. Adm. Code 153.115. 
 

While a transfer of watercraft between related entities is taxable under the Watercraft Use Tax 
Law, if ownership of the watercraft changes as a result of a merger or consolidation, then no tax is 
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due. That result is in accordance with the provisions of Section 11.50 of the Business Corporation Act 
of 1983 related to the merger or consolidation of corporations, which reads in part: 
 

“(a) When such merger or consolidation has been effected: 
 

* * * 
 

(2) The separate existence of all corporation parties to the plan of merger or consolidation, 
except the surviving or new corporation, shall cease. 

* * * 
 

(4) Such surviving or new corporation shall thereupon and thereafter possess all the rights, 
privileges, immunities, and franchises, as of a public or a private nature, of each of the 
merging or consolidating corporations; and all property, real, personal, and mixed, and 
all debts due on whatever account, including subscriptions to shares, and all other 
choses in action, and all and every other interest, of or belonging to or due to each of 
the corporations so merged or consolidated, shall be taken and deemed to be 
transferred to and vested in such single corporation without further act or deed; and the 
title to any real estate, or any interest therein, vested in any of such corporations shall 
not revert or be in any way impaired by reason of such merger or consolidation. 

 
(5) Such surviving or new corporation shall thenceforth be responsible and liable for all the 

liabilities and obligations of each of the corporations so merged or consolidated; and 
any claim existing or action or proceeding pending by or against any of such 
corporations may be prosecuted to judgment as if such merger or consolidation had not 
taken place, or such surviving or new corporation may be substituted in its place. 
Neither the rights of creditors nor any liens upon the property of any such corporations 
shall be impaired by such merger or consolidation. 

* * * ” 805 ILCS 5/11.50. 
 

When corporations are merged or consolidated, as a matter of law, the new corporation takes 
over the prior corporation’s assets and liabilities as if it were the prior corporation. The assumption of 
the assets and liabilities by the surviving corporation or new company takes place as a matter of law. 
There is not a “transfer” between two separate legal entities, rather, one entity becomes another 
entity, or is consolidated into a separate entity, while the original entity ceases to exist. A transfer that 
is taxable under the Watercraft Use Tax does not occur in these instances. 
 

This reasoning applies to a merger between a corporation and a limited liability company as 
well. Section 11.39 of the Business Corporation Act governs mergers between a corporation and a 
limited liability company. Subsection (f) of Section 11.39 states that “Section 11.50 of this Act shall, 
insofar as it is applicable, apply to mergers between domestic corporations and limited liability 
companies.” 805 ILCS 5/11.39(f). 
 

The merger described in this letter ruling request occurs under the laws of Delaware.  As 
demonstrated in this letter, the relevant provisions of Delaware law are comparable to the provisions 
of the Business Corporation Act of 1983 discussed above.  For Watercraft Use Tax purposes Illinois 
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treats these Delaware mergers in the same manner as an Illinois merger. As described in the letter 
request, the change in ownership of the watercraft from each of the Affiliate Entities to COMPANY as 
a result of the merger of the Affiliate Entities into COMPANY under the Delaware Code provisions 
that are comparable to the relevant provisions of the Business Corporation Act is not subject to 
Watercraft Use Tax. 
 

The factual representations upon which this ruling is based are subject to review by the 
Department during the course of any audit, investigation, or hearing and this ruling shall bind the 
Department only if the factual representations recited in this ruling are correct and complete.  This 
Private Letter Ruling is revoked and will cease to bind the Department 10 years after the date of this 
letter under the provisions of 2 Ill. Adm. Code 1200.110(e) or earlier if there is a pertinent change in 
statutory law, case law, rules or in the factual representations recited in this ruling. 
 

I hope this information is helpful.  If you have further questions concerning this Private Letter 
Ruling, you may contact me at (217) 782-2844. If you have further questions related to the Illinois 
sales tax laws, please visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer 
Information Division at (217) 782-3336. 
 

Very truly yours,  
 
 
 

Richard S. Wolters 
Chairman, Private Letter Ruling Committee 

 
RSW:SJM:bkl 
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