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Equipment rental charges are excludable from the telecommunication excise tax if they are 
disaggregated and separately stated from other charges in the books and records of the 
retailer.  See 86 Ill. Adm. Code 495.100(b).  (This is a GIL.) 

 
 
 
   

June 28, 2017 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
  

This letter is in response to your letter dated May 31, 2017, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not  a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I’m writing to ask you to provide clarification of a definition of Gross Charges given in 
the Telecommunication Excise Tax Act (35ILCS 630/) pertinent to the treatment of 
telecommunication equipment. 
 
Sec. 2 (a) states, “ ‘Gross charge’ means the amount paid for the act or privilege of 
originating or receiving telecommunications in this State and for all services and 
equipment provided in connection therewith by a retailer”. 
 
Then on the page 2 – in the same Sec. 2 (a) the act states “‘However’ “gross charges” 
shall not include any of the following: 
 
(4) Charges for the customer equipment, including such equipment that is leased or 
rented by the customer from any source, wherein such charges are disaggregated and 
separately identified from other charges”. 
We are going to provide our customers – in addition to VoIP service – with 
telecommunications equipment that we will rent or lease to them.  Does this section 
mean that if we separate the charges for the rent or lease from the charges for the VOIP 
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service, then we do not have to charge our customers Illinois telecommunication tax for 
equipment rental or lease? 
 
Please provide clarification and guidance in interpreting these seemingly contradictory 
statements regarding treatment of equipment. 
  
   

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
 The Telecommunications Excise Tax is imposed upon the act or privilege of originating or 
receiving intrastate or interstate telecommunications in Illinois at the rate of 7% of the gross charges 
for such telecommunications purchased at retail from retailers.  See 86 Ill. Adm. Code 495. 
 
 Pursuant to Section 495.100(a), "gross charge" means the amount paid for the act or privilege 
of originating or receiving telecommunications in this State and for all services and equipment 
provided in connection therewith by a retailer, valued in money, whether paid in money or otherwise, 
including cash credits, services and property of every kind or nature, and shall be determined without 
any deduction on account of the cost of such telecommunications, the cost of material used, labor or 
service cost or any other expense whatsoever. 
 
 Gross charges, however, do not include charges for customer equipment, including such 
equipment that is leased or rented by the customer from any source, wherein such charges are 
disaggregated and separately identified from other charges (Section 2(a)(4) of the Act).  To be 
exempt from Telecommunications Excise Tax, the charges for customer equipment must be 
disaggregated and separately identified from other charges in the books and records of the retailer.  
See Section 495.100(b).  The Company will incur Use Tax liability (paid to suppliers, or if suppliers 
are not registered to collect and remit the tax, then the Company must self-assess and remit the tax 
to the Department) based on the cost price of the tangible personal property purchased for rental or 
lease to its customers.  See 86 Ill. Adm. Code 150.305(e).  
 
 I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 

 
Very truly yours,  

 
 
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 
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