
 

 

 

ST 17-0005-GIL  02/09/2017   MOTOR VEHICLES 
 

P.A. 98-628 amended the Retailers’ Occupation Tax Act and the Use Tax Act to provide that 
with respect to certain motor vehicles that are sold to a leasing company for the purpose of 
leasing the vehicle for a defined period that is longer than one year, “selling price” means “the 
consideration received by the lessor pursuant to the lease contract.” To the extent the lease 
contract includes reimbursement for charges that are added to prices on account of the 
Retailers’ Occupation Tax Act or the Use Tax Act, these amounts are part of the selling price 
subject to tax. See 35 ILCS 120/1. (This is a GIL.) 

 
 
 
 

February 9, 2017 
 
 
 
Re: General Information Letter Ruling Request 
 Retailers’ Occupation Tax/Use Tax on Long-Term Leases of Motor Vehicles 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated November 14, 2016, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
Pursuant to 2 Ill. Admin. Code § 1200.120, this firm requests a General Information 
Letter from the Illinois Department of Revenue (the “Department”) addressing the 
Retailers’ Occupation Tax and Use Tax implications of passing through the cost of the 
lessor’s Use Tax liability to the lessee on long-term leases of passenger motor vehicles 
that are subject to the alternate tax base that took effect on January 1, 20XX. 
 
Facts 
 
The lease transactions at issue are either indirect or direct.  With respect to new 
vehicles, in both the indirect and direct lease scenario the motor vehicle dealer 
purchases a motor vehicle from a motor vehicle manufacturer.  The dealer holds the 
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vehicle in inventory to sell or lease the vehicle to a customer.  A retail customer who 
wishes to lease a motor vehicle selects the vehicle from the dealer’s inventory.  In the 
indirect scenario the terms of a lease are then negotiated between the dealer and the 
customer.  At that time, the dealer submits a credit application signed by the customer 
to the lessor.  Upon approval of the credit application by the lessor, the dealer and the 
customer execute a lease, the term of which exceeds 1 year.  At the same approximate 
time as the execution of the lease, the dealer sells the leased vehicle and assigns the 
lease rights to the lessor.  In the direct lease scenario, after the retail customer identifies 
the vehicle for lease, the dealer sells the vehicle to the lessor and the lessor negotiates 
the terms of the lease directly with the customer.  In some cases the lease transactions 
will occur on used vehicles.  In these cases, the vehicle will be purchased at wholesale 
at auction and the lessor will negotiate the lease directly with the customer.   
 
The tax base in all three scenarios is the alternate tax base which is the total 
consideration received by the lessor under the lease agreement, including amounts due 
at lease signing and all monthly or regular payments charged over the lease term.  See 
the definition of “selling price” in 35 ILCS § 120/1 and 35 ILCS § 105/2. 
 
Pursuant to Ill. Admin. Code 130.220, “the sale of tangible personal property to a 
purchaser who will act as a lessor of such tangible personal property is a sale at retail 
and is subject to Retailers’ Occupation Tax.”  Furthermore, Ill. Admin. Code 150.305(e) 
provides that “[T]he Use Tax does not apply to the rental payments made by a lessee to 
a lessor.  However, … the lessor is legally the user of the property and is taxable on the 
purchase price thereof.” 
 
Based on these provisions it is our understanding that with respect to new motor 
vehicles the dealer as the seller of the vehicle to the lessor is subject to Retailers’ 
Occupation Tax.  With respect to new and used vehicles the lessor as the user is 
subject to Use Tax.  The lessee is not subject to either Retailer’s Occupation Tax or Use 
Tax on the amounts due under the lease.  However, for both new and used vehicles, in 
a typical lease transaction the amount of Use tax imposed on the lessor is passed 
through and collected from the lessee as a cost reimbursement.  The tax may be paid 
by the lessee up-front at lease inception in whole or in part and/or may be capitalized in 
the lease in whole or in part and become part of the lease payments. 
 
Request for Guidance 
 
We request confirmation regarding our understanding that the dealer as the seller of the 
vehicle is liable for Retailers’ Occupation Tax and that the lessor as the purchaser of the 
vehicle is liable for Use Tax. 
 
We also seek guidance on the treatment of the cost reimbursement of the tax that is 
passed on to the lessee. 
 
The definition of “selling price” in 35 ILCS § 105/2 states: 
 

“Selling price” or the “amount of sale” means the consideration for a sale 
valued in money whether received in money or otherwise, including cash, 
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credits, property, other than as hereinafter provided, and services, but not 
including the value of or credit given for traded-in tangible personal 
property where the item that is traded-in is of like kind and character as 
that which is being sold,  and shall be determined without any deduction 
on account of the cost of the property sold, the cost of materials used, 
labor or service cost or any other expense whatsoever, but does not 
include interest or finance charges which appear as separate items on the 
bill of sale or sales contract nor charges that are added to prices by sellers 
on account of the seller’s tax liability under the ‘Retailers’ Occupation Tax’ 
or on account of the seller’s duty to collect, from the purchaser, the tax 
that is imposed by this Act, …” (emphasis added). 
 

Previous informal guidance issued by the Department indicates that the tax 
reimbursement received from the lessee is consideration under the lease and is 
therefore subject to Retailers’ Occupation Tax and Use Tax.  Although this is contrary to 
the language in 35 ILCS § 105/2 we assume that the provision does not apply to the tax 
cost reimbursement because the amount collected from the  lessee is not tax imposed 
by either the Retailers’ Occupation Tax or the Use Tax since Ill. Admin. Code 
150.305(e) indicates that rental payments made by the lessee to the lessor are not 
subject to such tax.  We request that you provide clarification for the basis of the 
Department’s position on the taxability of the tax cost reimbursement particularly in light 
of 35 ILCS § 105/2. 
 
We also request guidance with respect to the attached document that was previously 
informally provided by the Department of Revenue.  The document references the “tax 
reimbursement’ from the lessee and the recommended calculation methodology since 
tax is due on the tax reimbursement which includes tax on the tax.  We request 
confirmation that the Department maintains its position with respect to the document 
and the recommended methodology for capturing the tax on the tax reimbursement.   
 
Please let us know if you have any questions or would like to discuss the matter prior to 
issuing the General Information Letter. 

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in the 
business of selling tangible personal property at retail to purchasers for use or consumption. See 86 
Ill. Adm. Code 130.101. Use Tax is imposed on the privilege of using, in this State, any kind of 
tangible personal property that is purchased anywhere at retail from a retailer. See 86 Ill. Adm. Code 
150.101. These taxes comprise what is commonly known as “sales tax” in Illinois.  
 

Retailers' Occupation Tax is measured by gross receipts from the sale of tangible personal 
property to end-users. See 35 ILCS 120/2-10. “Gross receipts” is defined as “the total selling price or 
the amount of such sales.” See 35 ILCS 120/1. Use Tax is imposed on “the selling price . . . of the 
tangible personal property.” See 35 ILCS 105/3-10. Before January 1, 2015, “selling price” was 
defined as “. . . the consideration for a sale valued in money whether received in money or otherwise, 
including cash, credits, property, other than as hereinafter provided, and services, but not including 
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the value of or credit given for traded-in tangible personal property where the item that is traded-in is 
of like kind and character as that which is being sold, and shall be determined without any deduction 
on account of the cost of the property sold, the cost of materials used, labor or service cost or any 
other expense whatsoever, but does not include charges that are added to prices by sellers on 
account of the seller's tax liability under this Act, or on account of the seller's duty to collect, from the 
purchaser, the tax that is imposed by the Use Tax Act, . . . .” See 35 ILCS 120/1 and 35 ILCS 105/2. 
Beginning on January 1, 2015, Public Act 98-628 added language to the definition of “selling price” to 
provide that, “[n]otwithstanding any law to the contrary, . . .” only with respect to first division motor 
vehicles and certain second division motor vehicles that are sold to a leasing company (referred to in 
the statute as a “lessor”) for the purpose of leasing the vehicle for a defined period that is longer than 
one year, “selling price” means “. . . the consideration received by the lessor pursuant to the lease 
contract, including amounts due at lease signing and all monthly or other regular payments charged 
over the term of the lease.” See 35 ILCS 120/1 and 35 ILCS 105/2. 
 

For the tax collected at the time the vehicle is sold and the lease is contemporaneously 
executed, Public Act 98-628 does not change who the Retailers’ Occupation Tax or the Use Tax is 
imposed upon (Retailers’ Occupation Tax on sellers and Use Tax on purchasers (lessors)) or that the 
tax is measured by the selling price. Public Act 98-628 does change how the selling price is 
determined for sales to leasing companies of motor vehicles that meet the statutory criteria. For sales 
meeting the statutory criteria, selling price is measured by the amount to be paid under the terms of 
the lease contract rather than by the consideration received for the sale. 

 
With that background, we will address the questions you have asked. 

 
As indicated above, when a motor vehicle is sold to a leasing company who will lease the 

vehicle for a period of more than one year, Retailers’ Occupation Tax is imposed on the seller (motor 
vehicle dealer) and Use Tax is imposed on the leasing company (lessor).  See 86 Ill. Adm. Code 
130.101 and 86 Ill. Adm. Code 150.101.  Illinois does not impose a tax on the lessee of a motor 
vehicle leased for a period of more than one year.  (Note, however, that Automobile Renting 
Occupation and Use Tax applies to rentals of motor vehicles for one year or less; See 86 Ill. Adm. 
Code 180.101). 

 
If the sale of a motor vehicle to a lessor qualifies under the definition of “selling price” in 

Section 1 of the Retailers’ Occupation Tax Act established under Public Act 98-628, any tax 
reimbursement collected by the lessor from the lessee through the lease contract is included as part 
of the “selling price” as defined in Public Act 98-628.  This is because this alternative definition of 
“selling price” in Public Act 98-628 is distinct from the previously existing definition of “selling price” 
and states that its provisions apply “[n]otwithstanding any law to the contrary, . . . .”  The alternative 
definition of selling price in Public Act 98-624 fails to include any language allowing for the exclusion 
of charges that are added to prices by sellers on account of the seller’s tax liability under the 
Retailers’ Occupation Tax or on account of the seller's duty to collect, from the purchaser, the tax that 
is imposed by the Use Tax Act.  Instead, “selling price” in Public Act 98-628 consists of “. . . the 
consideration received by the lessor pursuant to the lease contract . . . .” (35 ILCS 120/1)  To the 
extent that the lease contract includes a reimbursement for tax, this amount is included as part of the 
consideration received by the lessor pursuant to the lease contract.  Without the exclusionary 
language found in the previously existing definition of “selling price,” the alternative definition of 
“selling price” in Public Act 98-628 includes reimbursement for tax. 
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The document you reference is a tool that a leasing company may use when it chooses to 
reimburse itself under the lease contract for its Use Tax liability.  It was distributed informally by the 
Department at seminars held when Public Act 98-628 first became effective.  It was prepared as a 
practical tool to help explain to leasing companies the impact of the new law.  However, it is not an 
official publication of the Department and is not necessarily a recommended methodology.  Whether 
a lessee reimburses the lessor for the lessor’s Use Tax liability is a private contractual matter 
between the parties.  However, any amounts included in the lease contract become the “selling price” 
on which Retailers’ Occupation Tax and Use Tax are owed.  The concept in the document is 
borrowed from an official New York state publication.  In New York, lessees are subject to tax. Hence 
the official nature of the New York publication versus Illinois. 

 
We note also that the definition of “selling price” added by Public Act 98-628 applies only in 

situations where the lease is entered into contemporaneous with the sale of the vehicle to the leasing 
company.  In all other cases, the selling price consists of the consideration for the sale, with an 
allowance for a trade-in credit.  For example, sales of vehicles to entities sometimes described as 
independent leasing companies, where the leasing company purchases the vehicle and then, at a 
later time, enters into a lease of the vehicle, do not qualify for the definition of selling price added by 
Public Act 98-628. 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 

 
Very truly yours,  

 
 
 
 

Samuel J. Moore 
Associate Counsel 

 
SJM:bkl 
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