
 

ST 16-0046-GIL  09/15/2016    RETURNS 
 

The exemption from Retailers’ Occupation Tax for sales of biodiesel blends with more than 
10% biodiesel includes biodiesel blends with more than 10% but less than 11% biodiesel and, 
until the Form is changed, may be reported on Form ST-1 under “Other motor fuel deductions.”  
See 35 ILCS 120/2-10. (This is a GIL.) 

 
 
 
 
 
September 15, 2016 

 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated February 3, 2016, in which you request 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   

 
The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 

a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 

 
COMPANY, Illinois Account ID ####, hereby requests a private letter ruling from the 
Illinois Department of Revenue (Department). 
 
Background 
 
COMPANY is not currently under audit by the Department for the tax in question nor is it 
involved in litigation on the issue discussed in this letter.  To the best of COMPANY’s 
knowledge, the Department has not previously ruled and COMPANY has not previously 
sought a private letter ruling on this issue. 
 
After conducting research on this issue, COMPANY is of the opinion that Illinois case 
law, statutes and regulations are not dispositive of the subject of this request.  In fact, 
COMPANY seeks this private letter ruling for clarification on how to properly claim 
exemptions on Department forms. 
 
COMPANY operates travel centers across the United States including 46 locations 
within the State of Illinois.  At these travel centers, COMPANY sells motor fuel (gasoline 
and diesel) at its pumps along with a myriad of retail items inside the store.  As such, 

http://www.tax.illinois.gov/


 

 

COMPANY files Form ST-1, Sales and Use Tax and E911 Surcharge Return with the 
Department on a monthly basis. 
 
COMPANY is the largest seller of over the road diesel in the United States.  As 
biodiesel products have become more prevalent in the marketplace and tax incentives 
have been created, COMPANY has incorporated those products into its diesel fuel 
supply chain including within the State of Illinois. 
 
Discussion 
 
ILCS § 120/2-10 [sic] states “the tax imposed by this Act does not apply to the proceeds 
of sales made on or after July 1, 2003 and or before December 31, 2018” of “biodiesel 
blends, as defined in the Use Tax Act, with more than 10% but no more than 99% 
biodiesel.” 
 
Illinois Form ST-1 (rev.09/15), Line 23 states “Biodiesel blend (90-99 percent petroleum-
based product).”  Line 23a provides a box to include receipts and the calculation to 
claim the 20% exemption for qualifying receipts. Illinois Form ST-1 (rev. 09/15) states 
“Biodiesel blend (1-89 percent petroleum-based product).”  Line 24a provides a box to 
include receipts and the calculation to claim the 100% exemption for qualifying receipts. 
 
ILCS § 120/2-10 [sic] clearly states that biodiesel blends of more than 10%, but no more 
the 99% biodiesel, qualify for a full sales tax exemption.  However, Form ST-1 (rev. 
9/15), Line 23a and Line 24a do not provide a space to claim certain sales of biodiesel 
blends of more than 10%, specifically those between 10.1 and 10.9% biodiesel. 
 
Issues 

 
1)  The plain language of the statute supports a full exemption of sales of 

biodiesel blends between 10.1 and 10.9% biodiesel from Illinois sales 
tax.  Is COMPANY’s understanding of this exemption correct? 

 
2) Assuming COMPANY’s understanding is correct, it is unclear where 

the 10.1 to 10.9% biodiesel blends should be reported on the current 
design of Form ST-1.  Where should COMPANY claim these exempt 
sales on the Form ST-1?  Should they be claimed in some other 
manner? 

 
3) COMPANY has not historically claimed the full exemption on 10.1 to 

10.9% biodiesel blends on its returns.  Would COMPANY be entitled to 
a refund for any Illinois Retailer’s Occupation Tax paid on 10.1 to 
10.9% biodiesel blends in open statutory periods with supporting 
documentation? 

 
Conclusion 
 
COMPANY takes advantage of Illinois’ sales tax incentives located in ILCS § 120/2-10 
[sic].  For all open tax periods and several preceding years, COMPANY has claimed the 
20% exemption on sales of biodiesel blends between 1% and 10%.   During this same 



 

 

timeframe, COMPANY has only claimed the full exemption on sales of biodiesel blends 
of 11% or greater. 
 
As indicated in the Department’s General Information Letter 07-0057-GIL (06/07/2007), 
Form ST-1, in a previous format, “does not make any provisions for how to report 
decimal amounts of fuel in the blend.”  Further, the GIL states that the form “makes it 
difficult for the taxpayer to properly calculate the appropriate exemption.”  These 
statements are still applicable to the current version of the Form ST-1.   
 
As a result of the text and format of Form ST-1 and informal guidance from the 
Department, COMPANY to its detriment, has not claimed a full sales tax exemption for 
those biodiesel blends that are more than 10% biodiesel (10.1 to 10.9 percent 
biodiesel).  COMPANY’s interpretation of the exemption statute is reasonable based on 
the plain language of the statute and should be able to claim the full exemption on all 
qualifying biodiesel blends which are more than 10% biodiesel. 
 
COMPANY seeks additional guidance from the Department on the appropriate method 
to claim the full exemption of these biodiesel blends for future periods.  Please provide 
additional information on how COMPANY should properly claim these exempt sales. 
 
Additionally, COMPANY wants to claim all overpayments of tax paid on these biodiesel 
blends.  COMPANY intends to file Form ST-6, Claim for Sales and Use Tax 
Overpayment for the overpayment of Illinois tax on biodiesel blends between 10.1 to 
10.9 percent biodiesel.  If an alternative method or expedited procedure is available, 
please advise COMPANY on the most effective way to claim these overpayments of 
tax. 
 
Thank you for your consideration of this request.  If you should require additional 
information or have any questions, please contact me at PERSON@COMPANY.COM 
or ####. 

 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” provides that 
“[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is within the discretion of 
the Department. The Department will respond to all requests for private letter rulings either by 
issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling will not be honored.” 2 Ill. Adm. 
Code 1200.110(a)(4). The Department recently met and determined that it would decline to issue a 
Private Letter Ruling in response to your request. We hope however, the following General 
Information Letter will be helpful in addressing your questions. 

 
Biodiesel blends: 
 
Section 2-10 of the Retailers’ Occupation Tax Act (35 ILCS 120/2-10) provides that with 

respect to biodiesel blends with no less than 1% and no more than 10% biodiesel, the tax applies to 
80% of the proceeds of sales made on or before December 31, 2018. With respect to biodiesel 
blends with more than 10% but no more than 99% biodiesel, the tax does not apply to the proceeds 
of sales made on or before December 31, 2018.  The exemption for biodiesel blends with more than 
10% biodiesel includes those blends with more than 10% but less than 11% biodiesel. However, 
Form ST-1, Schedule A, Section 2, captioned “Motor fuel deductions” does not make any specific 



 

 

provisions for how to report biodiesel blends with more than 10% but less than 11% biodiesel. The 
Form also bases the exemption calculation on the percentage of petroleum-based product rather than 
the percentage of biodiesel included in the blend; i.e., “1-89 percent petroleum based product.” This 
makes it difficult for the taxpayer to report biodiesel blends with more than 10% but less than 11% 
biodiesel.  Until such time as Form ST-1 is changed to allow for the reporting of all exempt biodiesel 
blends on one line, taxpayers may report sales of biodiesel blends with more than 10% but less than 
11% biodiesel on Line 28 of Schedule A labeled “Other motor fuel deductions,” using the same 
calculation as provided on Line 25 “Biodiesel blend (1-89 percent petroleum-based product).” 

 
Claim for credit or refund: 
 
If a taxpayer pays an amount of tax under the Retailers' Occupation Tax Act that is not due, 

either as a result of a mistake of fact or an error of law, the taxpayer may file a claim for credit with 
the Department. See 86 Ill. Adm. Code 130.1501. Please note that only persons who have actually 
paid tax to the Department can file a claim for credit. 

 
No credit shall be given the taxpayer unless the taxpayer shows that he or she has borne the 

burden of the tax or has unconditionally repaid the amount of the tax to the purchaser from whom it 
was collected. In other words, if a purchaser has paid tax to a retailer, only that retailer can file a 
claim for credit. The retailer must first refund tax money paid by the purchaser before proceeding with 
the claim. Once the retailer has done this, he or she must apply for the credit in the manner described 
in the regulation. Retailers are not required by law to apply for such credits; rather, this procedure is 
voluntary. Whether or not the retailer refunds the tax paid and files a claim for credit with the 
Department is a private matter between the retailer and the purchaser. 

 
Please note that the form ST-6 Claim for Sales and Use Tax Overpayment/Request for Action 

on a Credit Memorandum, is not the form to use in the situations described in this letter. If a taxpayer 
pays the amount that was shown due on an original Form ST-1, Sales and Use Tax Return, then the 
taxpayer must file a corresponding ST-1-X, Amended Sales and Use Tax Return for that same period 
if it later determines that all or part of the tax shown on the original return was paid in error. 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.] 
 

Very truly yours,  
 
 
 

Samuel J. Moore 
Associate Counsel 

 
SJM:bkl  
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