
 

 

           

 

 

 

ST 16-0026-GIL-06/20/2016  ENTERPRISE ZONES:   
 

The enterprise zone building materials exemption is explained in Section 130.1951 of the 
Department’s regulations.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1951. (This is a GIL.)  

 
                                                   
 

June 20, 2016 
 

Dear XXXXX: 
  

This letter is in response to your letter dated May 18, 2016, in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not  a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
Our Facility is located in CITY Illinois and is currently within the Enterprise Zone entitled 
“ENTERPRISE ZONE NAME”. 
 
We have been working with the Greater CITY Economic Development Council over the 
past few years on multiple site expansions.  The council had suggested I approach you 
regarding a situation we currently face. 
 
We need to replace the septic system at our facility. 
 
I am reaching out to you to request a ruling or determination if a replacement septic 
system to service a manufacturing plant qualifies for the Enterprise Zone building 
materials sales tax exemption. 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

A deduction from Illinois Retailers’ Occupation Tax liability is allowed for gross receipts from 
retail sales of building materials that will be incorporated, by remodeling, rehabilitation or new 
construction, into real estate located in an enterprise zone established by a county or municipality 
under the Illinois Enterprise Zone Act.  35 ILCS 120/5k. 

http://www.iltax.com/


 

 

 
The Department recently updated its Enterprise Zone rule regarding the building materials exemption.  
See subsection (d) of 86 Ill. Adm. Code 130.1951 Sales of Building Materials Incorporated into Real 
Estate within Enterprise Zones.  On and after July 1, 2013, to document the exemption, the retailer 
must obtain from the purchaser the purchaser's Exemption Certificate number issued by the 
Department, along with a copy of the certification required by subsection (d)(2) of the rule.  The 
retailer may comply with this certification requirement by securing from the purchaser a completed 
and signed Form EZ-1.  A construction contractor or other entity may not make tax-free purchases 
unless it has an active Exemption Certificate issued by the Department at the time of purchase. 
 

In order to qualify for the building materials exemption, the materials being purchased must be 
building materials.  That is, they must be purchased for physical incorporation into real estate.  For 
example, gross receipts from sales of  common building materials such as lumber, bricks, cement, 
windows, doors, insulation, roofing materials and sheet metal; plumbing systems and components 
thereof; heating systems and components thereof; electrical systems and components thereof; 
central air conditioning systems; built-in cabinets and appliances; and floor coverings such as tile, 
linoleum and carpeting that are glued or otherwise permanently affixed to the real estate can qualify 
for the exemption.  86 Ill. Adm. Code 1951(e). 

 
Without more information we cannot advise if the septic system you plan on installing would 

qualify for the exemption.  However, a septic system may qualify for the exemption if it is permanently 
affixed to real estate in an enterprise zone.  
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 

 
Very truly yours,  

 
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 
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