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A coin-operated amusement device includes any "...device operated or operable 
by insertion of coins, tokens, chips or similar objects...which returns to the player 
thereof no money or property or right to receive money or property..." 35 ILCS 
510/1. (This is a GIL). 

 
 
      January 4, 2016 
 
 
 
Dear Mr. Xxxxx, 
 

This letter is in response to your letter dated October 5, 2015, in which you request 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings 
(“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries 
concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is 
binding on the Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request 
for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are correct and complete.  
Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General 
Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources 
of information regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. 
Code 1200.120.  You may access our website at www.tax.illinois.gov to review 
regulations, letter rulings and other types of information relevant to your inquiry.   

 
The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 

respond with a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 

“Pursuant to Ill. Adm. Code §1200.110, COMPANY (“COMPANY”) 
submits the following request for Private Letter Ruling on behalf of client 
(“Company”) whose use of a mobile point of sale device (described below) 
within its restaurants in Illinois. 
 

STATEMENT OF FACTS 
 

The Company is one of the largest full service casual dining 
companies with restaurant locations in most states including Illinois.  The 
Company initiated a pilot program incorporating the use of a mobile point of 
sale device (herein “Mobile Point of Sale Device” or “Device”) at its 
restaurant locations that will accommodate tabletop menu, ordering and 
payment in some of its Illinois locations.  The Mobile Point of Sales Device 
is an Android tablet with a touch screen interface that will be placed at each 
table that provides pictures/detailed descriptions of the menu items and 
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allows customers to place drink, appetizer, and entrée orders, and pay their 
check by credit card, debit card or gift card on the Device.  Alternatively, it 
can be paid through their server/wait staff if preferred. 

 
The Mobile Point of Sale Device also allows restaurants the option 

to enhance the customer experience by allowing access to premium content 
located on the Device.  This content could include news, sports, access to 
social media, selecting songs to be played on the restaurant’s playlist as 
well as access to interactive games.  The Company will charge separate 
fees for access to games on the Device, access to current news and social 
media, and for song selections.   The games application software resides 
within each Device.   During the pilot phase, the Company intends to charge 
only for the game fees, and the use of the Device to access news content 
will be free.1  The premium content fee will be included as a line item on the 
customer’s food and beverage bill.   The vendor (“Vendor”) of the Mobile 
Point of Sale Device has indicated to the Company that at the average 
restaurant over XX% of the restaurant customers use the Device for 
ordering and/or payment at the end of the meal, while only XX-XX% of the 
customers access any premium content located on the Device. 

 
The owner of the Devices charges the Company a monthly service 

fee for the use of the Devices.  Per the agreement between the Vendor and 
the Company, the Company will be responsible for collection/remittance of 
any applicable state or local taxes imposed on the transactions.   
Additionally, the Vendor may also charge monthly commissions to the 
Company as a percentage of the game fee and song fee income.  The 
Company will be required to pay to the Vendor a portion (or potentially all) 
of the revenue generated by these premium content fees. 

 
In a possible alternative scenario, the Vendor will not charge the 

Company a monthly service fee for use of the devises, but will instead 
receive from the Company all of the premium content fees up to a maximum 
amount, at which time the fees in excess of such amount will be shared with 
the Company. 

 
The Mobile Point of Sale Device was developed specifically for the 

restaurant industry.  The primary purpose of the Device is to facilitate (1) 
order placement, (2) order add-ons, (3) checkout/payment, and (4) 
customer satisfaction surveys.   The benefits of the Device to the restaurant 
industry include increased food and beverage sales, a quicker table 
turnover, and increased guest loyalty and satisfaction.  To achieve these 
desired results, the Company will provide one Mobile Point of Sale Device 
at each table within each restaurant.  The average restaurant will typically 

                                                           
1 This fee structure is intended to be employed solely for the pilot program.   Following the conclusion of the 

program, the Company may elect to charge a fee for access to any premium content on the Device. 



 

 

 

 

 

contain XX tables, and on average XX Mobile Point of Sale Devices would 
then be used at each establishment. 

 
It is the Company’s intent that access to premium content (including 

news, videos, sports, educational items, and interactive games) is ancillary 
to the true purpose of the Device as part of the Company’s established point 
of sales order and payment system.  A picture of the Device and its intended 
use (e.g., ordering food through a mobile menu) is included below. 

 
ISSUES 

 
1) Based on the information provided, would the Device be 

viewed as a coin-operated amusement device for purposes of 
the state tax under 35 ILCS 510/1? 
 

2) Will such determination be applicable at the local level since 
the Department of Revenue does not collect tax on a coin-
operated amusement device that local jurisdictions may 
impose?  Since the authority for local jurisdictions to impose 
a tax on coin-operated amusement devices is granted in 35 
ILCS 510/7 would a determination of what is and what is not 
a coin-operated amusement device under 35 ILCS 510/1 also 
apply at the local level? 

 
TAXPAYER’S POSITION 

 
Illinois imposes a tax on the privilege of operating amusement 

devices that require the insertion of coins, tokens, chips or similar objects.  
Such devices include but are not limited to Jukeboxes, pinball machines 
and coin-operated video games.2   The Company believes that the Device 
should not be viewed as a “coin-operated amusement device.”  First, the 
Company asserts that the Mobile Point of Sale Device should not be 
considered a “coin-operated amusement device” because it is not operated 
via a coin or token.    Second, the purpose of the Company’s Device is not 
that of amusement but the facilitation of ordering food and customer 
payment.   The Device was specially designed for the restaurant industry 
for the purpose of increasing food sales, efficiency, and enhanced customer 
satisfaction.   The Vendor’s statistics have shown that XX-XX% of 
customers that are seated a tables with Device use it for ordering their 
meals, XX% or more use it for payment at the end of the meal, and on 
average only XX-XX% of such customers use the Device to purchase of 
premium content.  Unlike the Mobile Point of Sale Device, a coin-operated 
amusement device actually requires payment of some kind in order to be 
used for its intended purpose.  Restaurant guests that use the Mobile Point 
of Sale Device to order food or pay their bill are not required to provide 
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payment in order to use the Device.  Clearly, the Mobile Point of Sales 
Device is not intended to provide “amusement, diversion, or entertainment” 
based on the actual and predominant use of the Device.  The Mobile Point 
of Sale Device is primarily designed and intended to facilitate (1) order 
placement, (2) order add-ons, (3) checkout/payment, and (4) customer 
satisfaction surveys. 

 
The Company would like confirmation on whether the Device will be 

viewed as a coin-operated amusement device under 35ILCS 510/1.   The 
Company would also like confirmation whether such determination will be 
applicable at the local level since the Department of Revenue does not 
collect tax on a coin-operated amusement device that local jurisdictions may 
impose. 

 
CONCLUSION 

 
Company reviewed Illinois laws, regulations and administrative 

decisions but was unable to locate a definitive authority or clear 
determination on this matter.   Therefore, we request the Commissioner’s 
office review the facts presented in our request and provide a ruling 
response with regard to the proper taxability of this emerging technology.   

 
If you have any questions, please contact the undersigned at XXX-

XXX-XXXX. 
 
 

 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” 
provides that “[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request 
is within the discretion of the Department.  The Department will respond to all requests 
for private letter rulings either by issuance of a ruling or by a letter explaining that the 
request for ruling will not be honored.”  2 Ill. Adm. Code 1200.110(a)(4).  The Department 
declines to issue a Private Letter Ruling in response to your request. 

 
The Coin-Operated Amusement Device and Redemption Machine Tax Act  

imposes an annual privilege tax on the privilege of operating, in this State: 1) every coin-
in-the-slot-operated amusement device that returns to the player no money or property or 
right to receive money or property; and 2) every redemption machine, as defined in 86 Ill. 
Adm. Code 460.105.  86 Ill. Adm. Code 460.101.  

 
For an amusement device to be taxable, it must be coin-operated, and it must be 

an amusement device.  The device cannot return money or property or the right to receive 
money or property to the player.  An amusement device is a device which is played 
primarily for amusement or entertainment rather than for the purchase of some specific 



 

 

 

 

 

commodity or service. Every kind of coin-operated amusement device, which does not 
return money or property or the right to receive money or property to the player, is subject 
to the tax.  86 Ill. Adm. Code 460.105(a). 

 
A  "redemption machine" is a single-player or multi-player amusement device 

involving a game, the object of which is throwing, rolling, bowling, shooting, placing, or 
propelling a ball or other object that is either physical or computer generated on a display 
or with lights into, upon, or against a hole or other target that is either physical or computer 
generated on a display or with lights, or stopping, by physical, mechanical, or electronic 
means, a moving object that is either physical or computer generated on a display or with 
lights into, upon, or against a hole or other target that is either physical or computer 
generated on a display or with lights, provided that all of the following conditions are met:  

 
A) The outcome of the game is predominantly determined by the skill of the 

player;  
 
B) The award of the prize is based solely upon the player's achieving the object 

of the game or otherwise upon the player's score; 
 

C) Only merchandise prizes are awarded;  
 
D) The wholesale value of prizes awarded in lieu of tickets or tokens for single 

play of the device does not exceed $25, and 
 

E) The redemption value of tickets, tokens, and other representations of value, 
which may be accumulated by players to redeem prizes of greater value, 
for a single play of the device does not exceed $25.  720 ILCS 5/28-2(a)(4). 

 
 Based on our understanding of the Mobile Point of Sale Device described in your 
letter, it does not appear to be an amusement device subject to the tax imposed by the 
Coin-Operated Amusement Device and Redemption Machine Tax Act because it is not 
played primarily for amusement or entertainment; rather, it appears to be primarily used 
for the purchase of a specific commodity, such as food, and service, such as order 
placement and order payment.  The Device also does not appear to meet the definition 
of a redemption machine.  The Department does express any opinion on any other issues 
relating to the devices. 
 
 The Department’s authority to regulate and tax coin-operated amusement devices 
and redemption machines is non-exclusive.  Municipalities have the right to impose taxes 
or license fees on these devices and machines and to regulate or control the operation of 
them within such municipalities as provided in Section 11-55-1 of the Illinois Municipal 
Code (65 ILCS 5/11-55-1), and counties have the right to impose taxes or license fees on 
these devices and machines in unincorporated territory and to regulate or control the 
operation of them within such territory as provided in Section 5-1076 of the Counties Code 
(55 ILCS 5/5-1076).  35 ILCS 510/7.  The Department does not administer these local 



 

 

 

 

 

taxes and cannot provide any guidance on the taxation of these devices and machines at 
the local level. 

 
I hope this information is helpful.  If you have further questions related to the Illinois 

sales tax laws, please visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s 
Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 

 
Very truly yours,  

 
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
RSW:bkl 
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