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The use of machinery or equipment to place the tangible personal property to be sold into the container, 

package, or wrapping in which this property is normally sold when the machinery or equipment is used 

as a part of an integrated manufacturing process will be considered an exempt use of machinery and 

equipment when the equipment is used primarily in this manner.  See 86 Ill. Adm. Code 

130.330(d)(3)(E).  
 

 

July 10, 2015 
 
 
 
Dear Ms. XXXX: 
 

This letter is in response to your letter dated June 21, 2015, in which you request information.   
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I recently submitted an online request for guidance on the application of use taxes on 
canning equipment for beer producer.  Despite the appearance of state statutes 
supporting my position, out of an abundance of caution, I am requesting a letter ruling to 
determine whether canning equipment would be exempt from use tax. 
 
Background:  COMPANY purchased the following equipment and leased (operating 
lease) to an Illinois based beer producer: 

 “Complete Canning System” (purge station, filler, lid chute, can external rinser, 
can dryer) 

 “Empty Can Centrifugal Feed Table” (rotates and feeds cans onto main 
conveyor) 

 “Conveyor System” 
 
This equipment is used by the producer to “can” the beer for distribution to wholesale 
beer distributors. 
 
Machinery that is exempt from use tax includes: 
 

http://www.iltax.com/


 

 

 

 

“The use of machinery or equipment to place the tangible personal property to be sold 
into the container, package, or wrapping in which this property is normally sold when the 
machinery or equipment is used as a part of an integrated manufacturing process.” 
 
Please confirm that this canning equipment would be exempt from use tax. 
 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
  
 Retailers' Occupation Tax does not apply to sales of machinery and equipment used primarily 
in the manufacturing or assembling of tangible personal property for wholesale or retail sale or lease. 
See 86 Ill. Adm. Code 130.330.  The manufacturing process is the production of articles of tangible 
personal property or assembling different articles of tangible personal property by procedures 
commonly regarded as manufacturing, processing, fabricating, or refining which changes some 
existing material or materials into a material with a different form, use or name.  These changes must 
result from the process in question and be substantial and significant. See Section 130.330(b)(2).  
 
 Machinery means major mechanical machines or major components of such machines 
contributing to a manufacturing or assembling process, including machinery and equipment used in 
the general maintenance or repair of such exempt machinery and equipment or for in-house 
manufacture of exempt machinery and equipment. See Section 130.330(c)(2).  However, machinery 
and equipment does not include foundations for, or special purpose buildings to house or support, 
machinery and equipment. See Section 130.330(c)(5).  Generally, items such as the framing for a 
building and its walls, ceilings, floors, and doors would not qualify for the exemption.  

 
The fact that particular machinery or equipment may be considered essential to the conduct of 

the business of manufacturing or assembling because its use is required by law or practical necessity 
does not, of itself, mean that machinery or equipment is used primarily in manufacturing or 
assembling. See Section 130.330(d)(2).  In addition, machinery or equipment that is used for general 
ventilation, heating, cooling, climate control or general illumination, not required by the manufacturing 
process would not qualify for the manufacturing machinery and equipment exemption. See Section 
130.330(d)(4)(H).  Generally, items such as sprinkler systems and employee facilities such as 
lunchrooms, restrooms, and locker rooms would not qualify for the exemption. 

 
We cannot provide you a specific response based on the limited information provided in your 

letter.  However, please be aware that the use of machinery or equipment to place the tangible 
personal property to be sold into the container, package, or wrapping in which this property is 
normally sold when the machinery or equipment is used as a part of an integrated manufacturing 
process will be considered an exempt use of machinery and equipment when the equipment is used 
primarily in this manner.  See 86 Ill. Adm. Code 130.330(d)(3)(E). 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.    
    

 
Very truly yours,  

 

http://www.iltax.com/


 

 

 

 

 
 

Cara Bishop 
Associate Counsel 
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