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This letter discusses the sales of cellular telephones. 86 Ill. Adm. Code 130.101.  (This 
is a GIL.) 

 
September 1, 2012 
 
Dear: 
 
This letter is in response to your letter received in this office on August 21, 2012, in which you request 
information.   The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry. 
 
The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with a GIL.  
In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
Will you please issue a general information letter explaining what I am to collect sales 
tax on when I sell a cellular phone bundled with a service contract?  This is the typical 
way 99% of phones are sold and in most cases the selling price does not recoup our 
cost of the phone. 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
We cannot comment on your specific transaction based on the limited amount of information 
provided, but we hope the following legal information is helpful. 
 
The Illinois Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in the 
business of selling tangible personal property at retail to purchasers for use or consumption.  See 86 
Ill. Adm. Code 130.101.  In Illinois, Use Tax is imposed on the privilege of using, in this State, any 
kind of tangible personal property that is purchased anywhere at retail from a retailer.  See 86 Ill. 
Adm. Code 150.101.  These taxes comprise what is commonly known as "sales" tax in Illinois. 
 
Retailers’ Occupation Tax is measured by the sellers’ gross receipts from sales of tangible personal 
property.  If retailers sell cellular phones to their customers, the retailers incur Retailers’ Occupation 
Tax measured by the gross receipts from the sales.  At the time the retailers purchase cellular phones 
from their suppliers, the retailers should supply Certificates of Resale to their suppliers.  Then, when 
the retailers sell the cellular phones, the retailers will pay Retailers’ Occupation Tax based on the 
amount they receive from their customers.  This amount represents the gross receipts received from 
the sale of the cellular phone.  It is important that retailers be very careful when computing the 
amount of gross receipts from the sales of their cellular phones.  “Gross receipts” means “all the 
consideration actually received by the seller, except traded-in tangible personal property” from all 
sources.  See 86 Ill. Adm. Code 130.401. The retailers are required to collect a complementary Use 
Tax liability from their customers when the sales of the cellular phones occur.  The tax should be 
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listed as a separate item from the selling price of the equipment and not as an administration or 
service charge.  See 86 Ill. Adm. Code § 150.135. 
 
The Illinois Telecommunications Excise Tax Act imposes a tax on the act or privilege of originating or 
receiving intrastate or interstate telecommunications by persons in Illinois at the rate of 7% of the 
gross charges for such telecommunications purchased at retail from retailers by such persons.  35 
ILCS 630/3 and 4.  The Simplified Municipal Telecommunications Tax Act allows municipalities to 
impose a tax on the act or privilege of originating in such municipality or receiving in such municipality 
intrastate or interstate telecommunications by persons in Illinois at a rate not to exceed 6% for 
municipalities with a population of less than 500,000, and at a rate not to exceed 7% for municipalities 
with a population of 500,000 or more, of the gross charges for such telecommunications purchased at 
retail from retailers by such persons.  35 ILCS 636/5-10 and 5-15. 
 
“Gross charges” means the amount paid for the act or privilege of originating or receiving 
telecommunications in this State and for all services and equipment provided in connection therewith 
by a retailer, valued in money whether paid in money or otherwise, including cash, credits, services 
and property of every kind or nature, and shall be determined without any deduction on account of the 
cost of such telecommunications, the cost of materials used, labor or service costs or any other 
expense whatsoever.  “Gross charges” do not include charges for the storage of data or information 
for subsequent retrieval or the processing of data or information intended to charge its form or 
content.  “Gross charges” also do not include charges for customer equipment, including such 
equipment that is leased or rented by the customer from any source, wherein such charges are 
disaggregated and separately identified from other charges in the books and records of the retailer.  
See 35 ILCS 630/2. 
 
You should also be aware that on and after January 1, 2001, prepaid telephone calling arrangements 
are considered tangible personal property subject to Retailers' Occupation Tax liability not are no 
longer considered telecommunications subject to the Telecommunications Excise Tax.  35 ILCS 
630/3 & 4.  "Prepaid telephone calling arrangements" generally means the right to exclusively 
purchase telephone or telecommunications services that must be paid for in advance, provided that, 
unless recharged, no further service is provided once that prepaid amount of service has been 
consumed.  “Prepaid telephone calling arrangements” include the recharge of a prepaid calling 
arrangement.  "Prepaid telephone calling arrangement" does not however include an arrangement 
whereby a customer purchases a payment card and pursuant to which the service provider reflects 
the amount of the purchase as a credit on an account for a customer under an existing subscription 
plan. 35 ILCS 120/2-27.  Prepaid telephone plans that do not meet the definition of a “prepaid 
telephone calling arrangement” are taxed under the Telecommunications Excise Tax. 
 
We suggest you review previous letters issued by the Department that are located on our website 
regarding the taxation of the sales of cellular telephones under various scenarios. 
 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website at 
www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 
Very truly yours, 
 
Richard S. Wolters 
Associate Counsel 


