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Organizations possessing “E” numbers issued by the Department are exempt on 
purchases used in furtherance of their organizational purposes. See 86 Ill. Adm. Code 
130.2007.  (This is a GIL.) 

 
July 30, 2012 
 
Dear: 
 
This letter is in response to your letter dated July 19, 2012, in which you request information.  The 
Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 
The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with a GIL.  
In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I am writing to inquire about specific tax exempt purchases made by our organization.  
Our church is currently renting a meeting space.  When we meet with staff and 
members, we typically meet in restaurants.  We also incur gasoline expenses as a 
result of these meetings.  In addition, because we are a small church we have a number 
of people assist in purchasing supplies for the organization.  My questions are as 
follows: 
 

• Do restaurant purchases qualify as exempt from sales tax? 
• Do gasoline purchases qualify as exempt from sales tax? 
• Must these purchases be made directly with church funds (church credit 

card or check)? or 
• Is it allowable for individuals to make sales tax exempt purchases for 

supplies with their own funds and then be reimbursed by the church 
provided we keep thorough records documenting that these purchases 
were used solely by and for the church? 

 
Thank you in advance for your help in this matter.  We want to be sure we are using our 
tax exempt status appropriately.  If you have any questions, please do not hesitate to 
contact me at X. 

 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
The Illinois Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in the 
business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption. 35 ILCS 120/2; 
86 Ill. Adm. Code 130.101. In Illinois, Use Tax is imposed on the privilege of using, in this State, any 
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kind of tangible personal property that is purchased anywhere at retail from a retailer. 35 ILCS 105/3; 
86 Ill. Adm. Code 150.101. 
 
Organizations that are recognized as non-profit under Internal Revenue Code Section 501(c)(3), are 
not necessarily exempt organizations pursuant to Illinois tax law. Such organizations must obtain an 
exemption identification number (an “E number”) to qualify. See 86 Ill. Adm. Code 130.2007. 
Organizations that make application to the Department of Revenue and are determined to be 
exclusively religious, educational, or charitable, receive an E number. The E number evidences that 
the Department recognizes the organizations as exempt from incurring Use Tax when purchasing 
tangible personal property in furtherance of their organizational purposes. If an organization does not 
have an E number, then its purchases are subject to tax. Please be aware that currently only sales to 
organizations holding the E number are exempt, not sales to individual members of the organization.  
For example, the purchase of meals by staff and members may not be made tax-free on the basis of 
the E number issued to the church. 
 
As a general proposition, individual members or clients of exempt organizations who purchase items 
of tangible personal property with their own funds and are then reimbursed by the exempt 
organization, cannot purchase the items tax-free. As noted above, the sale must be made to the 
exempt organization, and the "E" number can only be used in making purchases in furtherance of 
organizational purposes. 
 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website at 
www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 
Very truly yours, 
 
 
 
Debra M. Boggess 
Associate Counsel 
 


