
ST 11-0011-PLR  08/26/2011  EXEMPT ORGANIZATIONS 
 

This ruling concerns sales of building materials to construction contractors that are 
incorporating tangible personal property into real estate owned by a governmental body.  See 
86 Ill. Adm. Code Sections 130.2075(d)(1) and 130.2075(d)(4).  (This is a PLR.)  

 
 
 
 
      August 26, 2011 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated March 22, 2011, supplemental letters and 
subsequent emails in which you request a private letter ruling and provide information to the 
Department.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   
 

Review of your request disclosed that all the information described in paragraphs 1 through 8 
of Section 1200.110 appears to be contained in your request.  This Private Letter Ruling will bind the 
Department only with respect to ORGANIZATION for the issue or issues presented in this ruling, and 
is subject to the provisions of subsection (e) of Section 1200.110 governing expiration of Private 
Letter Rulings.  Issuance of this ruling is conditioned upon the understanding that neither 
ORGANIZATION nor a related taxpayer is currently under audit or involved in litigation concerning the 
issues that are the subject of this ruling request.   In your letter you have stated and made inquiry as 
follows: 

 
This is a request for a Private Letter Ruling pursuant to 86 Ill. Adm. Code Sec. 
1200.110, on behalf of ORGANIZATION, an Illinois not-for-profit corporation.  
Specifically, this request seeks a determination that the sales tax exemption provided 
for in 86 Ill. Admin. Code Section 130.2075(d) would apply to purchases of materials 
which will be incorporated into an early childhood education center which SCHOOL 
DISTRICT has authorized ORGANIZATION to construct on land owned by SCHOOL 
DISTRICT, pursuant to the Lease Purchase Agreement enclosed with this request and 
discussed in the Statement of Facts below. 
 
As groundbreaking for the early childhood center is scheduled for later this spring, your 
earliest possible consideration of this request will be greatly appreciated. 
 
The following representations address the requirements of 86 Ill. Adm. Code 1200.110: 



 
• The Department has not ruled on the above issue for ORGANIZATION, nor has 

ORGANIZATION previously submitted this issue to the Department.  However, 
ORGANIZATION in asked the Department to determine that it is exempt from the 
Illinois sales tax as a nonprofit entity organized and operating for charitable and 
educational purposes.  By letter, the Department’s Office of Local Government 
Services notified ORGANIZATION that its request for an exemption number had 
been denied.  ORGANIZATION has written to the Department this week 
requesting a second review of its exemption request and submitting additional 
documentation in support thereof.1 

 
• ORGANIZATION does not have an audit or pending litigation with the 

Department. 
 
• ORGANIZATION requests a response for the current tax period and all future tax 

periods, subject to time limits applicable to exemption determinations under 86 Ill. 
Adm. Code 130.2075(d). 

 
• We have found support for our requested ruling in the Department’s Regulation, 

86 Ill. Adm. Code 130.2075(d), in GIL ST 08-0002, and in PLR ST 05-0025.  We 
have found no contrary authority. 

 
• The taxpayer is not claiming that any information being provided to the 

Department is trade secret information which should be deleted from the publicly 
disseminated version of the requested Private Letter Ruling. 

 
A Power of Attorney is attached, and a copy of the Lease Agreement with the School 
District is enclosed. 
 
Kindly have the enclosed extra copy of these materials and of our letter, file-stamped, 
and return the file-stamped copies to our office in the enclosed pre-addressed envelope, 
on which postage has been prepaid. 
 
Statement of Facts 
 
SCHOOL DISTRICT owns certain real property, located within the CITY on the east 
side of LOCATION and comprised of vacant land identified as Parcel No. #.  The School 
District took title to the property, which it purchased from the City.  It acquired the 
property for the specific purpose of enabling ORGANIZATION to build on the site a 
early childhood education facility (the ‘ORGANIZATION Center’) to serve children from 
birth to age five, pursuant to the enclosed Lease Agreement between the SCHOOL 
DISTRICT Board of Education and ORGANIZATION. 
 
Per the Lease Agreement, the School District has leased the real property to 
ORGANIZATION for rent of $ for a 25-year term.  (Lease Agreement, Arts. III and IV.)  
ORGANIZATION is to construct the ORGANIZATION Center facility on that site, paying 

                                                           
1 A courtesy copy of ORGANIZATION’s March 22, 2011 correspondence to the Department asking for a second review of its 
exemption request is also enclosed with this letter, along with the accompanying supporting Affidavit of  CHAIR of 
ORGANIZATION’s Board of Directors and referenced exhibits submitted to the Department in connection with the second review 
request.  We have likewise provided the Office of Local Government Services with a courtesy copy of this correspondence requesting 
a Private Letter Ruling. 



or financing the full cost of constructing the facility.  All title to and interest in the facility 
will vest in SCHOOL DISTRICT as of the later of the date on which the facility is 
substantially complete and has been accepted in writing by the School District, or the 
date on which any loans procured by ORGANIZATION to finance the cost of 
constructing the facility have been repaid.  (Lease Agreement Art. II, Sec. 2.2) 
 
The construction of the facility is to be prosecuted in accordance with provisions of the 
Sections 12, 13, 14 and 15 of the ‘Agreement To Establish and Operate 
ORGANIZATION Center, As Amended And Restated’ (the ‘ORGANIZATION 
Agreement’, comprising Exhibit B to the Lease Agreement), which was entered into as 
of DATE by SCHOOL DISTRICT, ORGANIZATION, the non-profit corporation 
CORPORATIONS.  See Lease Agreement, Art. II, Sec. 2.3 and Exhibit C.  Cited 
Section 14 of the ORGANIZATION Agreement provides that the ORGANIZATION 
Center’s construction must comply with Illinois State Board of Education life/safety code 
standards, and that SCHOOL DISTRICT representatives (along with representatives of 
the CORPORATION are to have final approval of construction and site plans. 
 
The primary and central purpose of ORGANIZATION’s constructing the facility is to 
establish the ORGANIZATION Center, at no capital cost to SCHOOL DISTRICT 
taxpayers, so as to foster the academic and social readiness for school of pre-
kindergarten children from low-income families in the School District, and thereby to 
equip these children to achieve academic success in grades K-8 and thereafter.  (Lease 
Agreement Art. II, Sec. 2.3.)  Once the facility has been constructed, ORGANIZATION 
will use the Leased Premises to operate the Center, as described in detail in the 
ORGANIZATION Agreement, and for no other purpose unless approved in advance by 
SCHOOL DISTRICT.  (Lease Agreement, Art. VI, Sec. 6.1) 
 
Title to the improved property will at all times remain in the School District.  
ORGANIZATION as Lessee must obtain SCHOOL DISTRICT’s prior written consent to 
make any additions or alterations (other than decorative or cosmetic alterations) to the 
Leased Premises.  When completed, any such additions or alterations will become part 
of the property and will be owned by SCHOOL DISTRICT.  (Lease Agreement, Art. VIII.) 
 
Consistent with these provisions, ORGANIZATION has entered into an 
Owner/Contractor Agreement with COMPANY, pursuant to which COMPANY as 
Contractor and its subcontractors will perform the work necessary to construct the 
ORGANIZATION Center on the School District’s property leased by ORGANIZATION.  
COMPANY and these subcontractors will, pursuant to the Owner/Contractor 
Agreement, purchase building materials which will be incorporated into the 
ORGANIZATION Center facility in the performance of the Owner/Contractor 
Agreement.2 
 
Regulation and Authority 
 
The Department’s Regulation at 86 Ill. Adm. Code 130.2075(d)(1) provides in pertinent 
part that: 
 

                                                           
2 A copy of the Owner/Contractor Agreement is included as Exhibit 4 to the Affidavit of CHAIR submitted to the Department as 
described note 1 above, in support of ORGANIZATION’s August 16, 2010 exemption request for which a second review has been 
sought.  The architect’s depictions of the exterior design of and floor plan for the ORGANIZATION Center appear at pages 9-10 of 
ORGANIZATION’s brochure submitted to the Department as part of the August 16, 2010 exemption request (see Exhibit 1 to the 
CHAIR Affidavit).  



Sales of materials to construction contractors... for incorporation into real 
estate owned by governmental bodies, are exempt from Retailers' 
Occupation Tax and Use Tax.  The intent of the Legislature was to relieve 
the above designated kinds of purchasers from the burden of tax on their 
purchases whether the purchases are made directly or indirectly by these 
organizations.  Therefore, the exemption applies to their indirect purchase 
of building materials. 

 
In December 2005, the Department issued letter ruling ST 05-0025-PLR confirming that 
under the above Regulation, the requesting entity (‘ABC’) and its construction 
contractors could purchase materials to be incorporated into real property owned by the 
CITY and leased to ABC (the ‘Area’), exempt from the Illinois Retailers' Occupation Tax 
and Use Tax. 
 
In that matter, the City had developed the Area as a municipal enterprise.  Under the 
subject Concession and Lease Agreement (CLA) between the City and ABC, ABC 
would lease the Area from the City for a 99-year term, and would operate the Area.  
Legal title to the property remained at all times in the City.  The CLA did not transfer title 
of the Area or the real estate upon which it was built to ABC.  During the term of the 
lease, ABC was required to complete enumerated capital improvements to the Area, 
with plans for such construction work to be submitted to the City for review and 
approval, [sic]  As part of those activities, ABC would engage construction contractors to 
perform those works on the leased properties owned by the City.  As part of their 
contracts to construct these improvements, the contractors would purchase building 
materials which would be incorporated into the Area.  On termination of the Agreement, 
the Area and all improvements and assets would revert to the City. 
 
The Department’s response in ST 05-0025-PLR stated in pertinent part: 
 

Purchases of tangible personal property by ABC and its construction 
contractors for incorporation into the AREA real estate owned by the CITY 
may be made free of Illinois Retailers' Occupation Tax and Use Tax under 
the provisions of 86 Ill.Adm. Code 130.2075(d)(1).  This is because the 
tangible personal property will be incorporated into real estate leased to 
ABC but owned by the CITY, a governmental body.  Please note however 
that Section 130.2075(d)(3) provides that ‘sales of tools, fuel, lumber for 
forms and other end use or consumption items to construction contractors 
who do not incorporate these items into real estate are taxable sales 
regardless of who the contractor’s customer may be...’ 
 
In claiming the exemption from tax, ABC or its contractor must provide its 
supplier with a certification stating that its purchases are for conversion 
into real estate under a contract with a governmental body, identifying the 
governmental body by name and address and stating on what date the 
contract was entered into.  ABC or its contractor must also provide the 
exemption number issued by the Department to the governmental body for 
which the purchasing contractor is acting.  See 86 Ill.Adm. Code 
130.2075(d)(4). 

 
The Department reaffirmed these principles in addressing the provisions of 86 Ill.Adm. 
Code 130.2075(d) in ST 08-002 FIL [sic], issued on January 3, 2008. 
 



Ruling Requested 
 
ORGANIZATION requests a Private Letter Ruling confirming that ORGANIZATION and 
its construction contractors may purchase material for incorporation into the 
ORGANIZATION Center and site owned by the School District, exempt from the 
Retailers' Occupation and Use Tax under the provisions of 86 Ill.Adm. Code 
130.2075(d)(1). 
 
We respectfully submit that the circumstances under which ORGANIZATION and its 
construction contractors will purchase material to be incorporated into the 
ORGANIZATION Center being built on SCHOOL DISTRICT’s real property, which 
improvements are to be owned by SCHOOL DISTRICT, parallels the situation 
addressed by the Department in ST 05-0025-PLR. 
 
ORGANIZATION understands that in order to claim the exemption, ORGANIZATION or 
its contractors must give vendors of materials a certification that the materials are being 
purchased for incorporation into real estate owned by the School District pursuant to the 
terms of the Lease Agreement with ORGANIZATION, the date of the Lease Agreement, 
and the location where the materials will be used. 
 
If the Department does not reach a favorable conclusion, I would ask that the 
Department contact me to indicate what further needs to be provided, or to allow the 
taxpayer to rescind the ruling request. 
 
Please do not hesitate to contact me if you have any questions.  We would be pleased 
to meet with you or representatives of the Department to discuss any aspect of this 
ruling request. 
 
 

DEPARTMENT’S RULING: 
 

 Generally, contractors are the end users of the materials that they physically incorporate into 
tangible personal property and owe Use Tax on those materials.  86 Ill. Adm. Code 130.2075.  
However, Section 130.2075(d)(1) of the Department’s regulations state that contractors incorporating 
tangible personal property into real estate owned by a governmental body are exempt from tax.  In 
claiming this exemption, the contractor must provide its supplier with the documentation described in 
that regulation. 86 Ill. Adm. Code 130.2075(d). 
 
 Purchases of tangible personal property by ORGANIZATION and its construction contractors 
for incorporation into Parcel No. # owned by the SCHOOL DISTRICT may be made free of Illinois 
Retailers’ Occupation Tax and Use Tax under the provisions of 86 Ill. Adm. Code 130.2075(d)(1).  
This is because the tangible personal property will be incorporated into real estate leased to 
ORGANIZATION but owned by SCHOOL DISTRICT, which the Department has given an exemption 
number as a governmental body.  Please note however that Section 130.2075(d)(3) provides that 
“sales of tools, fuel, lumber for forms and other end use or consumption items to construction 
contractors who do not incorporate these items into real estate are taxable sales regardless of who 
the contractor's customer may be….” 
 
 In claiming the exemption from tax, ORGANIZATION or its contractor must provide its supplier 
with a certification stating that its purchases are for conversion into real estate under a contract with 
that governmental body, identifying the governmental body by name and address and stating on what 
date the contract was entered into.  ORGANIZATION or its contractor must also provide the 



exemption number issued by the Department to the governmental body for which the purchasing 
contractor is acting.  See 86 Ill. Adm. Code 130.2075(d)(4).      

 
Based on a telephone conversation with you, it is the Department’s understanding that any 

loans procured by ORGANIZATION to finance the cost of constructing the facility will be repaid 
shortly after construction is complete.   

 
The factual representations upon which this ruling is based are subject to review by the 

Department during the course of any audit, investigation, or hearing and this ruling shall bind the 
Department only if the factual representations recited in this ruling are correct and complete.  This 
Private Letter Ruling is revoked and will cease to bind the Department 10 years after the date of this 
letter under the provisions of 2 Ill. Adm. Code 1200.110(e) or earlier if there is a pertinent change in 
statutory law, case law, rules or in the factual representations recited in this ruling.   
 

I hope this information is helpful.  If you have questions concerning this Private Letter Ruling, 
you may contact me at (217) 782-2844.   If you have further questions related to the Illinois sales tax 
laws, please visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer 
Information Division at (217) 782-3336. 
 

Very truly yours,  
 
 
 

Terry D. Charlton 
Senior Counsel – Sales and Excise Taxes 

 
TDC:RSW:msk 


