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This letter concerns computer software maintenance agreements.  See 86 Ill. Adm. Code 
130.1935.  (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      January 11, 2011 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated April 5, 2010, in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not  a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
 
On behalf of our client, FIRM respectfully requests a Private Letter Ruling under Illinois 
Regulation 1200.110 as to the proper application of Illinois retail [sic] occupation (ROT) 
and use tax (UT) concerning maintenance contracts as detailed below where the price 
for the maintenance contract is separately stated on the invoice from the invoice for the 
software license, which is exempt pursuant to 86 III Adm. Code 130. 1935(a). 
 
STATEMENT OF FACTS 
 
CLIENT, an out of state entity, which currently files Illinois retail [sic] occupation and use 
tax returns, is in the business of licensing computer software.  In conjunction with the 
licensing of computer software, CLIENT offers the sale of optional maintenance 
contracts in connection with the licensing of computer software which is separately 
stated on the invoice to the customer(s).  Please see Exhibits A (license of software) 
and B (maintenance fees) respectively which depict and reflect an example of separate 
invoices for the license fee and the maintenance, respectively.  Specifically, while this 
type of maintenance agreement is optional and is not required to be purchased as part 
of the licensing of the software, the terms of the license and maintenance are contained 
in a single contract.  Exhibit C is attached for your review and reflects a sample a [sic] 
contract in which the terms of the exempt license fee pursuant to 86 Ill. Adm. Code 



130.1935(a) are contained in the same contract as the terms of the maintenance 
(section 5 of Exhibit C). 
 
ISSUE(S) FOR RULING 
 
a) The above taxpayer seeks the Department’s guidance on the taxability of 

optional maintenance agreements that are separately stated on invoices to 
customer(s) and which are not required to be purchased as part of the licensing 
of the software.   

b) Alternatively, in the event that the Department concludes that the mere fact that 
the maintenance agreement and license fee are contained in the same 
Agreement (Exhibit C) constitute a mandatory maintenance contract, the 
taxpayer seeks the Department’s guidance that maintenance contracts pertaining 
to an exempt transaction (the license of software) are nonetheless exempt. 

 
ANALYSIS  
 
By way of background, the underlying license of software, to which the above 
maintenance agreements pertain, are exempt.  Specifically, pursuant to 86 III Adm. 
Code 130. 1935(a), the licensing of software in Illinois is not considered a ‘retail sale’ if it 
meets the following five requirements:  (1) if it is evidenced by a written agreement, (2) if 
it restricts the customer’s duplication and use, (3) if it prohibits the customer from 
licensing, sublicensing, or transferring the software to third parties, (4) the vendor will 
provide another copy free or of minimal charge if the software is lost or damaged, and 
(5) the customer must destroy or return all copies to the vendor at the end of the license 
period.  Thus, if transactions involving licensing of computer software meet the 
requirements mentioned above, the transfer of software is deemed nontaxable.  
According to the applicable authority, CLIENT meets the requirement of 86 III Adm. 
Code 130.1935 (a) and; therefore, is exempt from the retail [sic] occupation tax on the 
licensing of computer software.  Again, for the purposes of this ruling request, the 
taxpayer is not questioning and/or seeking a ruling concerning the taxability of software 
licenses as denoted above.  Rather, the taxpayer is seeking a ruling on the taxability of 
maintenance agreements associated with the licensing of computer software (an 
exempt transaction). 
 
With respect to software maintenance agreements, the taxability of maintenance 
agreements is dependent upon whether or not the charge for the agreement is included 
in the taxable selling price.  If the charge for a maintenance agreement is included in the 
taxable selling price, then that charge is considered part of the gross receipts of the 
retail transaction and consequently subject to sales tax (ROT).  If maintenance 
agreements are sold separately, then the sale is not a taxable transaction, but rather the 
company providing the maintenance or repair will be acting as a service provider under 
the service occupation tax act (SOT).  See 86 ILL ADM. CODE 130.1935(b) and 86 ILL. 
ADM. CODE 140.301(b)(3).  In the instance case, our research indicates that the sale of 
optional maintenance contracts associated with the licensing of computer software, with 
the price of the maintenance contract being separately stated would not be taxable 
pursuant to 86 ILL ADM. CODE 130.1935(b) and 86 ILL. ADM. CODE 140.301(b)(3).  
Moreover, our research indicates that in the event the fact that maintenance and license 
fees are contained in the same contract so as to possibly constitute a mandatory 
maintenance agreement does not change the determination.  Specifically, since the 
maintenance pertains to an exempt transaction (the license of the software is exempt), 



the maintenance would nonetheless still be exempt.  86 ILL ADM. CODE 130.1935(b) 
and 86 ILL. ADM. CODE 140.301(b)(3). 
 
REQUESTED RULING 
 
CLIENT seeks guidance confirming its position that 
 

a) The sale of optional maintenance agreements sold in connection with the 
licensing of business software, wherein the price of said optional 
maintenance agreements is separately stated, is nontaxable. 

 
Alternatively,  
 

b) in the event that the Department concludes that the mere fact that the 
maintenance agreement and license fee are contained in the same 
Agreement (Exhibit C) constitute a mandatory maintenance contract, the 
taxpayer seeks the Department’s guidance that maintenance contracts 
pertaining to an exempt transaction (the license of software) are 
nonetheless exempt. 

 
If the Department has any questions or requires any additional information from CLIENT 
in order to determine Illinois Retailers Occupational [sic] (sales and use) tax 
consequences of the above optional maintenance contracts as denoted above, please 
contact INDIVIDUAL.  Thank you in advance for your cooperation and attention to this 
matter. 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
 The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” provides that 
“[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is within the discretion of 
the Department. The Department will respond to all requests for private letter rulings either by 
issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling will not be honored.” 2 Ill. Adm. 
Code 1200.110(a)(4).  The Department has decided that it will not issue a Private Letter Ruling in 
regards to your request.  Although we cannot provide you with a Private Letter Ruling, we hope the 
following general information will be of assistance.  

 
 In general, maintenance agreements that cover computer software are treated the same as 
maintenance agreements for other types of tangible personal property.  See 86 Ill. Adm. Code  
130.1935(b). The taxation of maintenance agreements is discussed in subsection (b)(3) of Section 
140.301 of the Department’s administrative rules under the Service Occupation Tax Act. See 86 Ill. 
Adm. Code Sec. 140.301(b)(3). The taxability of agreements for the repair or maintenance of tangible 
personal property depends upon whether charges for the agreements are included in the selling price 
of the tangible personal property.  If the charges for the agreements are included in the selling price 
of the tangible personal property, those charges are part of the gross receipts of the retail transaction 
and are subject to tax.  In those instances, no tax is incurred on the maintenance services or parts 
when the repair or servicing is performed.  A manufacturer’s warranty that is provided without 
additional cost to a purchaser of a new item is an example of an agreement that is included in the 
selling price of the tangible personal property. 
 
 If agreements for the repair or maintenance of tangible personal property are sold separately 
from tangible personal property, sales of those agreements are not taxable transactions.  However, 



when maintenance or repair services or parts are provided under those agreements, the service or 
repair companies will be acting as service providers under provisions of the Service Occupation Tax 
Act that provide that when service providers enter into agreements to provide maintenance services 
for particular pieces of equipment for stated periods of time at predetermined fees, the service 
providers incur Use Tax based on their cost price of tangible personal property transferred to 
customers incident to the completion of the maintenance service.  See 86 Ill. Adm. Code 
140.301(b)(3).  The sale of an optional maintenance agreement or extended warranty is an example 
of an agreement that is not generally a taxable transaction. 
 
 If, under the terms of a maintenance agreement involving computer software, a software 
provider provides a piece of object code (“patch” or “bug fix”) to be inserted into an executable 
program that is a current or prior release or version of its software product to correct an error or 
defect in software or hardware that causes the program to malfunction, the tangible personal property 
transferred incident to providing the patch or bug fix is taxed in accordance with the provisions 
discussed above. 
  
 In contrast to a patch or bug fix, if the sale of a maintenance agreement by a software provider 
includes charges for updates of canned software, which consist of new releases or new versions of 
the computer software designed to replace an older version of the same product and which include 
product enhancements and improvements, the general rules governing taxability of maintenance 
agreements do not apply. This is because charges for updates of canned software are fully taxable as 
sales of software under Section 130.1935(b).  (Please note that if the updates qualify as custom 
software under Section 130.1935(c) they may not be taxable).  Therefore, if a maintenance 
agreement provides for updates of canned software, and the charges for those updates are not 
separately stated and taxed from the charges for training, telephone assistance, installation, 
consultation, or other maintenance agreement charges, then the whole agreement is taxable as a 
sale of canned software. 
 
 If all the criteria listed in subsection (a)(1) of Section 130.1935 are met, then neither a 
transaction involving the licensing of computer software nor the subsequent software updates will be 
considered a taxable retail sale subject to Retailers’ Occupation and Use Tax.  See 86 Ill. Adm. Code 
130.1935(a)(1)(A)-(E). 
 
 Assuming a license of software meets the requirements of subsection (a)(1) of 86 Ill. Adm. 
Code 1935, any charges for support, maintenance or updates of the licensed software provided 
pursuant to the qualified license agreement would not be subject to Retailer’s Occupation Tax, 
whether or not the charges for support, maintenance or updates of the licensed software are billed 
pursuant to the terms of the license agreement or the terms of a separate agreement.    
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

RSW:msk 


