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Sections 130.425 and 130.455 of the Department’s Administrative Rules governing the 
Retailers’ Occupation Tax Act contain no requirement that the traded-in tangible personal 
property had to be originally purchased in this State or that the original purchase was subject 
to Retailers’ Occupation Tax or Use Tax liability.  See 86 Ill. Adm. Code 130.425 and 130.455.    
(This is a GIL.)  

 
 
 
 
      September 30, 2010 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated February 24, 2010, in which you requested a 
Private Letter Ruling.   The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings 
(“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the 
application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, 
but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts 
recited in the PLR are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the 
procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The 
purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or 
other sources of information regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 
1200.120.  You may access our website at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings 
and other types of information relevant to your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
COMPANY respectfully requests a Private Letter Ruling from the Department of 
Revenue regarding the treatment of Illinois trade-in credit for the Retailers [sic] 
Occupation Tax pursuant to 2 Ill. Adm. Code 1200. 
 
The questions upon which we seek clarification from the Department of Revenue relates 
to the Illinois trade-in credit available to offset the purchase price of replacement motor 
vehicles.  The issues are whether (1) the trade-in motor vehicle must be titled in Illinois 
at the time of the trade-in and (2) the trade-in vehicle must have been originally 
purchased in Illinois and subject to Illinois Retailers [sic] Occupation Tax or Use Tax on 
the original purchase (and therefore whether the Illinois ST-556 filed at the time of 
purchase must be retained to evidence the tax paid on the original purchase of the 
trade-in vehicle) and (3) for transactions described in (2) above, if they originated in a 
state other than Illinois with a differing tax requirement (i.e. reduced tax requirement or 
no sales tax requirement), would such facts alter or allow the utilization of the trade 
credit and (4) the tax credit can be utilized retroactively pending the outcome of this 
ruling request. 
 
1. STATEMENT OF ACTS 



 
COMPANY provides retail financing, leasing and dealer financing to vehicle dealers and 
their customers within the United States and Commonwealth of Puerto Rico.  
Additionally, COMPANY offers financing of various industrial and commercial products 
such as forklifts and light and medium-duty trucks to equipment dealers and their 
customers. 
 
COMPANY currently does not utilize motor vehicles titled in states other than Illinois at 
the time of trade-in for the trade-in credit program.  Additionally, COMPANY does not 
utilize motor vehicles that were originally purchased in states other than Illinois for the 
trade-in credit program either. 
 
Neither the rule concerning traded-in property nor the rule concerning trade-in 
allowances limit the allowance of credit for trade-ins to motor vehicles that are titled in 
Illinois at the time of the trade-in.  Nor do these provisions require that the trade-in 
vehicle has to have been originally purchased in Illinois and subject to Illinois Retailers' 
Occupation Tax or Use Tax on the original purchase in order to qualify for the credit.  
See 86 Ill. Adm. Code 130.425 and 130.455. 
 
2. DOCUMENTS RELEVANT TO THE REQUEST 
 
N/A 
 
3. TAX PERIOD, AUDIT/LITIGATION STATUS 
 
Tax period at issue is for all open periods within statute and for future periods for 
determined treatment of the tax credit. 
 
COMPANY is not currently under audit or in litigation with the Department of Revenue 
regarding Retailers [sic] Occupation Tax or Use Tax. 
 
4. PREVIOUS RULING 
 
The Department has not previously ruled on this issue for COMPANY. 
 
5. STATEMENT OF AUTHORITIES 
 
Illinois Compiled Statutes Chapter 35 Sections 105/2 and 120/1 state that for both 
Retailers' Occupation tax [sic] and Use tax [sic] purposes, ‘selling price’ subject to tax is 
defined as ‘the consideration for a sale valued in money whether received in money or 
otherwise, including cash, credits, property, other than as hereinafter provided, and 
services, but not including the value of or credit given for traded-in tangible personal 
property where the item that is traded-in is of like kind and character as that which is 
being sold, and shall be determined without any deduction on account of the cost of the 
property sold, the cost of materials used, labor or service cost or any other expense 
whatsoever.’  Nothing in the statute requires that the vehicle traded-in be originally 
purchased in Illinois or that the vehicle traded-in be titled in Illinois at the time of the 
trade. 
 
Illinois Administrative Code Title 86 Section 130.425 (e) states ‘the value of tangible 
personal property taken by a seller in trade as all or a part of the consideration for a 
sale, where the item that is traded-in is of like kind and character as that which is being 



sold, shall not be considered to be ‘gross receipts’ subject to the Retailers' Occupation 
Tax and need not be included in the seller’s return, or may be deducted in the return 
from gross receipts if included in gross receipts as reported in the return.’ 
 
Illinois Administrative Code Title 86 Section 130.455(c) states that: 
 

1) ‘A dealer may reduce his gross receipts by the value of or credit 
given for a traded-in motor vehicle where: 

 
A) An individual trades a motor vehicle he owns on the 

purchase of a new or used motor vehicle; 
 
B) A lessor trades a motor vehicle he owns on the 

purchase of a new or used motor vehicle for 
subsequent lease; 

 
C) A lessor or other purchaser trades a motor vehicle 

owned by a prospective lessee or a third party where 
the prospective lessee or third party assigns the 
vehicle to the dealer and provides written 
authorization for the trade to the dealer, for the benefit 
of the lessor or other purchaser.  The written 
authorization provided by the prospective lessee or 
third party should be specific to the immediate 
transaction, identifying the vehicle to be purchased by 
the lessor or other purchaser.  A prospective lessee 
or third party trade-in authorization may not be used 
in conjunction with an advance trade transaction; or  

 
D) A motor vehicle is traded-in as described in 

subsection (c)(1)(B) or (c)(1)(C) of this Section, and 
the dealer executes the lease but assigns the lease to 
a purchasing lessor, if the following requirements are 
part of the transaction: 

 
i) the lease agreement states that the 

lease and vehicle will be assigned to the 
lessor making the trade of the motor 
vehicle, and 

 
ii) title is issued directly to the lessor 

making the trade of the motor vehicle 
and not to the dealer so that the dealer 
remains outside the chain of title. 

 
2) A dealer may not reduce his gross receipts by the value of or credit 

given for a traded-in motor vehicle where: 
 

A) The dealer is the owner (meaning the dealer holds 
either title or certificate of origin) of the traded-in 
motor vehicle; 

 



B) The trade-in vehicle was disposed of in a sales 
transaction predating the trade but was not identified 
by contract or written agreement as an advance 
trade-in vehicle as required in subsection (d) of this 
Section; or 

 
C) The party holding title and offering the vehicle or 

vehicles for trade on behalf of another purchaser or 
lessor, as described in subjection (c)(1)(C) of this 
Section, would not be entitled to the isolated or 
occasional sale exemption if such vehicle or vehicles 
were sold by that party, rather than traded. 

 
There are no restrictions or limitations in the regulations that require that the vehicle 
traded-in be originally purchased in Illinois.  Similarly the law does not state that the 
trade-in vehicle must be titled in Illinois at the time of the trade. 
 
Illinois Administrative Code Title 86 Section 130.425(d) provides that the person taking 
the vehicle in trade must be a retailer of motor vehicles and a trade-in credit cannot be 
given if the retail sale by the person who accepts the vehicle in trade will be exempt as 
an occasional or isolated sale.  These restrictions appear to indicate that the purpose of 
the trade-in credit is to avoid the imposition of tax twice on the sale of the trade-in 
vehicle.   It appears it is not intended to be a credit for the tax paid on the original 
purchase of the traded-in vehicle and therefore, even if the vehicle was originally 
purchased exempt, the trade-in credit would still apply. 
 
6. STATEMENT OF CONTRARY AUTHORITIES 
 
Unable to locate contrary authorities 
 
7. TRADE SECRET 
 
No trade secret information is being requested to be deleted from the publicly 
disseminated version of the private letter ruling. 
 
8. SIGNATURE 
 
Required signature below 
 
We respectfully thank you for your time and consideration and await your response.  If 
you require additional information or have questions please contact INDIVIDUAL. 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” provides that 

“[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is within the discretion of 
the Department.   The Department will respond to all requests for private letter rulings either by 
issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling will not be honored.” 2 Ill. Adm. 
Code 1200.110(a)(4).   The Department has decided to decline your request for a PLR and respond 
instead with a GIL. 

 



As you have noted in your letter, Sections 130.425 and 130.455 of the Department’s 
Administrative Rules governing the Retailers’ Occupation Tax Act contain no requirement that the 
traded-in tangible personal property had to be originally purchased in this State or that the original 
purchase was subject to Retailers’ Occupation Tax or Use Tax liability.  Tangible personal property 
that is of like kind and character may qualify as a trade-in regardless of whether any Illinois Retailers’ 
Occupation Tax or Use Tax was incurred or paid on the original acquisition of that property.     

 
In regards to the question regarding the trade-in of motor vehicles titled in other states, there is 

no requirement that the traded-in motor vehicle be titled or registered in this State at any time.  The 
taxation or lack of taxation of the original purchase of the trade-in vehicle, whether such original 
purchase occurred in this State or any other location, has no impact on whether that vehicle can be 
used as a trade-in in this State. 

 
In regards to the question about whether a trade-in can be used retroactively, there are 

generally two types of trade-ins recognized in this State for sales tax purposes.  The first type of 
trade-in is the traditional “simultaneous trade-in” whereby the trade-in and retail sale occurs at the 
same time.  If no trade-in was taken at the time of the transaction, then the transaction cannot later be 
changed to create a trade-in for sales tax purposes.  Subsection (e) of Section 130.455 regarding 
vehicle trade-ins specifically provides that: 

 
 “No trade-in credit may be used in a transaction where the sales or use tax return does 
not reflect that a trade was offered at the time of the sales transaction. The appropriate 
sales or use tax return cannot be amended to reflect the value of or credit given for a 
vehicle offered for trade subsequent to the completion of the sales transaction.”   86 Ill. 
Adm. Code 130.455(e). 
 
The second type of trade-in regarding vehicles is the “advance trade-in” created by Section 

130.455(d) of the Department’s Administrative Rules.   A transaction may constitute an advance 
trade-in if, at the time the vehicle is traded to the dealer, the purchaser becomes contractually 
obligated to purchase one or more vehicles from the dealer within 9 months after the date of the 
advance trade-in transaction (emphasis added).   86 Ill. Adm. Code 130.455(d).    As provided in 
subsection (d)(3) of Section 130.455, documentation evidencing an advance trade-in transaction 
must include the following:  The contract establishing the value of or credit given for a traded-in 
vehicle, the obligation to purchase a vehicle, and the date of expiration of the advance trade-in credit; 
the bill of sale for the traded-in vehicle; and the appropriate sales or use tax return evidencing the 
purchase of the new or used vehicle and recording the application of the advance trade-in credit.   
Advance trade-in transactions may not be structured so that the purchaser is not the owner of the 
automobile offered for trade.   86 Ill. Adm. Code 130.455(d)(3).    

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.    
 

Very truly yours,  
 
 
 

Terry D. Charlton 
Senior Counsel, Sales & Excise Taxes 

 
TDC:msk 
 


