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This letter discusses the State tax rates applicable to sales of food.   See 86 Ill. Adm. Code 
130.310.    (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      August 30, 2010 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated April 12, 2010, in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
ABC would like a written opinion on the taxability of brewed coffee and foods heated in 
our stores by microwave.  The coffee would be brewed and available to our customers 
for purchase and would be self-serve.  Frozen foods in our freezer section can be 
purchased for home consumption.  If a microwave was available for the customer to 
heat the food item would this change the taxability of the food item heated? 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
The Department’s regulation regarding the appropriate tax rates for food can be found at 86 Ill. 

Adm. Code 130.310.   Food that is to be consumed off the premises where it is sold (other than 
alcoholic beverages, candy, soft drinks, and food that has been prepared for immediate consumption) 
is taxed at the State rate of 1% plus applicable local taxes rather than the 6.25% general State 
merchandise rate.    Please note that amendments to Section 130.310 regarding candy and soft 
drinks have recently been adopted and the updated rule is now available on the Department’s 
website. 

 
The manner in which food is taxed depends upon the nature of the establishment that is selling 

the food.   Retailers who provide seating or facilities for on-premises consumption of food are 
presumed to incur tax at the high rate (6.25% State rate) on all food sales (including bulk or grocery 
type items).   However, this presumption can be rebutted by evidence that the area for on-premises 



consumption are physically partitioned from the area where food not for immediate consumption is 
sold and these facilities utilize a separate means of recording and accounting for collection of receipts 
from the sales of food prepared for immediate consumption (6.25% State rate) and the sales of food 
that are not prepared for immediate consumption (1% low State rate of tax).   See 86 Ill. Adm. Code 
130.310(b)(3).     Please note that alcoholic beverages, candy and soft drinks are always taxed at the 
6.25% State rate. 
 

If establishments have no seating or facilities for on-premises consumption of food, the tax rate 
incurred on food sales is determined by whether the retailer has a separate means of recording and 
accounting for collection of receipts from sales of food prepared for immediate consumption (6.25% 
State rate of tax) and food not prepared for immediate consumption (1% low State rate of tax).    If the 
establishment has a separate means of recording and accounting for collection of receipts from sales 
of food prepared for immediate consumption and food not prepared for immediate consumption, then 
only hot foods, soft drinks, candy, alcoholic drinks, and food prepared by the retailer for immediate 
consumption are subject to the 6.25% State rate of tax.   If the establishment sells food prepared for 
immediate consumption and food not prepared for immediate consumption but has no separate 
means of recording and accounting for collection of receipts from sales of food prepared for 
immediate consumption and food not prepared for immediate consumption, all sales at that 
establishment are presumed to be at the 6.25% State rate of tax.   If the establishment only sells food 
not prepared for immediate consumption, then all sales at that establishment (except for soft drinks, 
candy, and alcoholic beverages) are subject to the 1% State rate of tax.     

 
The Food Flow Chart set out in the Department’s administrative rules provides a quick 

reference for most retailers (other than restaurants and cafeterias) engaged in the sale of food.    86 
Ill. Adm. Code 130.ILLUSTRATION C. 
 
 Please note that the term “food prepared for immediate consumption” means “food that is 
prepared or made ready by a retailer to be eaten without substantial delay after the final stage of 
preparation by the retailer.”   86 Ill. Adm. Code 130.310(c)(2).   All coffee, tea, cappuccino and other 
drinks prepared by a retailer for individual consumption, whether hot or cold, are subject to the high 
rate of tax.    86 Ill. Adm. Code 130.310(c)(2)(A)(v).      Items that are sold by a retailer that require 
heating in order to be consumed, such as a frozen burrito, generally remain subject to the low State 
rate of tax even if that retailer provides a self-serve microwave oven for its customers to heat such 
items because the food is not being prepared or made ready by the retailer.  
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.    
 

Very truly yours,  
 
 
 

Terry D. Charlton 
Senior Counsel, Sales & Excise Taxes 

 
TDC:msk 
 


