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This letter references the Department’s rules regarding sales to governmental bodies.  See 86 
Ill. Adm. Code 130.2007.   (This is a GIL.) 

 
 
 
 

May 18, 2010 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated January 12, 2010, in which you request 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
This is a request for a General Information Letter pursuant to the Illinois Department of 
Revenue (IDOR) Regulations Title 2 Part 1200 Section 1200.120.  Due to the lack of 
relevant information in both the IDOR Regulations and the Illinois Compiled Statutes 
(ILCS), the ABC is seeking clarification from the Illinois Department of Revenue 
regarding the expiration of sales and use tax exemptions for governmental entities. 
 
The IDOR granted the ABC a governmental exemption from sales and use taxes on 
purchases for ABC use.  Enclosed is a copy of the current ABC’s sales tax exemption 
letter obtained from the IDOR. 
 
The ABC is requesting confirmation of the following questions related to the 
governmental sales and use tax exemptions. 
 
1. Are governmental entities required to file an application for renewal of 

exemption?  Or are governmental entities exempt from this requirement due to 
their governmental status? 

 
2. Does a governmental entity’s exempt ‘status’ expire?  If so, when does it expire? 
 
3. Does a governmental entity’s exempt ‘number’ expire?  If so, when does it 

expire? 



 
4. Does 35 ILCS 120/1g apply to governmental entities?  Or does this specific ILCS 

not apply to governmental organizations? 
 
5. Is the IDOR required to update a governmental entity’s exempt number every five 

years? 
 
6. Does the exempt status and numbers for all governmental entities expire on 

March 1st every five years (for example, the next date would be March 1, 2015)?  
If not, how is this specific date attributed to the governmental entities? 

 
7. What, if any, are the applicable statutes for the answers to the questions noted 

above? 
 
Please contact me if you have any questions or require additional information to 
complete this General Information Letter request. 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
Although we cannot give you specific answers in the form of a General Information Letter, we 

hope you find the following helpful. 
 
Sales to a governmental body are subject to tax unless the governmental body has an active 

exemption identification "E-number.” See 86 Ill. Adm. Code 130.2080. If a governmental body does 
not have an "E" number, then its purchases are subject to tax. Only sales to the governmental body 
holding the "E" number are exempt, not sales to individual employees of the governmental body. 
Sales to an exempt entity holding an E-number may be documented by retaining a copy of the 
exemption letter or by recording the entity’s E-number in the seller’s books and records. For sales to 
construction contractors acting on behalf of entities that have been issued E-numbers, please see 86 
Ill. Adm. Code 130. 2075(d). 

 
Please note, however, that governmental units do not have to apply for a renewal of its 

governmental exemption from the payment of the Retailers’ Occupation Tax, the Service Occupation 
Tax (both state and local), the Use Tax, and the Service Occupation Tax.  The Department 
automatically renews this exemption for governmental entities.  Generally, this renewal process 
begins the first week in January.  Based on the attachment to your letter, it appears that the 
Department sent out your renewal January 2, 2010. 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.  
 

Very truly yours,  
 
 
 

Debra M. Boggess 
Associate Counsel 
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