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If a retailer accepts a return of merchandise and provides the customer with a full or partial 
refund, the retailer should refund all of the tax to the customer from the original sale.   See 86 
Ill. Adm. Code 130.401(b).   (This is a PLR.) 

 
 
 
      March 8, 2010 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated September 22, 2009, in which you request 
information.   The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found 
in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.    You may access our 
website at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information 
relevant to your inquiry.   
 

Review of your request disclosed that all the information described in paragraphs 1 through 8 
of Section 1200.110 appears to be contained in your request.  This Private Letter Ruling will bind the 
Department only with respect to COMPANY for the issue or issues presented in this ruling, and is 
subject to the provisions of subsection (e) of Section 1200.110 governing expiration of Private Letter 
Rulings.  Issuance of this ruling is conditioned upon the understanding that neither COMPANY nor a 
related taxpayer is currently under audit or involved in litigation concerning the issues that are the 
subject of this ruling request.   In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
FIRM submits this Request for a Letter Ruling pursuant to Ill. Admin Code tit. 2, § 
1200.110(a) on behalf of its client, the COMPANY, regarding the manner in which sales 
tax shall be refunded to COMPANY and its customers when a customer receives less 
than the original purchase price in exchange for returned merchandise.i 
 
I. Taxpayer Information 
 
 The taxpayer’s information is as follows: 
 
 COMPANY 

ADDRESS 
 
II. Facts 
 
COMPANY is a specialty retailer of luxury, designer and fashion merchandise.  
COMPANY sells its merchandise through brick-and-mortar stores located in Illinois 
(‘State’) as well as numerous other states, and through COMPANY catalogs and 



websites.  When COMPANY makes a retail sale of merchandise, COMPANY collects 
sales tax based upon the original purchase price from the customer and remits such 
amounts to the State. 
 
In March 2009, COMPANY instituted a new return policy (‘New Policy’) for merchandise 
purchased from its catalogs and websites.  Under the New Policy, customers making 
returns to COMPANY more than 60 days after their receipt of merchandise will be 
entitled to a partial refund of their original purchase price, as follows: 
 
 Return Within            Amount of Credit 
 
0 – 60 days from receipt of merchandise  100% of original purchase price 
61-120 days from receipt of merchandise  75% of original purchase price 
121-180 days from receipt of merchandise   50% of original purchase price 
181+ days from receipt of merchandise                0% 
 
The percentage reduction reflects the fact that the value of the merchandise decreases 
with the passage of time.  This reduction in value stems from the fact that product 
models go out of date, fashions and styles change with seasons, and previously 
returned merchandise generally is less valuable than merchandise that has not been 
previously sold.  COMPANY contacted its customers via letters and emails before 
implementing the New Policy, which is now available on its website.  It is anticipated 
that the New Policy will encourage customers to return merchandise more promptly and 
discourage late returns. 
 
III. Issue 
 
When a customer returns merchandise pursuant to the New Policy and receives less 
than the original purchase price, is the customer, and thus, COMPANY, entitled to:  (a) 
a full refund of sales tax based upon the original purchase price, (b) a partial refund of 
sales tax based upon the percentage of the original purchase price actually refunded to 
the customer, or (c) no refund of sales tax? 
 
IV. Law 
 
Illinois imposes a sales tax upon persons engaged in the business of selling tangible 
personal property for use or consumption.  Ill. Admin Code tit. 86, §130.101.  The tax 
liability is determined by applying the effective tax rate to the gross receipts from such 
sales.  86 Ill. Adm. Code 130.101(a)(1).  ‘Gross receipts’ is defined as all the 
consideration actually received by the seller, except traded-in tangible personal 
property.  Ill. Admin Code tit. 86, § 401. 
 
Ill. Admin Code tit. 86 § 130.401(b) provides in pertinent part: 
 

Any seller may deduct from his gross receipts any refunds made by him 
during the preceding return period to purchasers, on account of tangible 
personal property returned to the seller, in case the seller had theretofore 
included the receipts from the sale of such tangible personal property in a 
return made by him, and had paid the tax…with respect to such receipts. 

 
Ill. Admin Code tit. 86 § 130.401(b) continues: 
 



When the seller makes a charge for restocking or reshelving merchandise, 
the receipts retained by the seller to cover the restocking or reshelving fee 
are not considered taxable gross receipts.  When customers return 
merchandise, sellers should refund all of the sales tax to the customer, 
even though they will not be refunding all of the purchase price because of 
the restocking or reshelving policy. 

 
The Illinois Department of Revenue (‘Department’) has said in many private letter 
rulings and general information letters that receipts retained by the retailer to cover the 
restocking fee are not considered taxable gross receipts.  See ST 98-0095-GIL, ST 98-
0061-GIL, ST 93-608-PLR, ST 93-0104-PLR, ST 90-0022-PLR, ST 89-0721-PLR, ST 
89-0417-PLR.  The Department added that when customers return merchandise, sellers 
should refund all of the sales tax to the customer, even though they will not be refunding 
all of the purchase price because of their restocking or reshelving fees.  Id. The 
Department explained in one private letter ruling that when property is returned, the 
transfer of tangible personal property is eliminated, and thus, any taxable transaction is 
eliminated.  ST 90-022-PLR. 
 
V. Proposed Letter Ruling 
 
Illinois law provides that a retailer may reduce gross receipts when property is returned 
to the seller.  The percentage reduction specified in the New Policy should be viewed as 
a restocking or reshelving fee charged in connection with a return, rather than a 
repurchase for a lesser amount because COMPANY returns the merchandise to 
inventory to be resold as ‘new’ and because the percentage reduction is charged to 
reflect the decrease in value associated with the delayed return.  Illinois law also 
provides that the full refund of the tax paid should be refunded to the customer.  
Accordingly, COMPANY and the customer are entitled to a full refund or credit of the tax 
paid based upon the original purchase price. 
 
VI. Conclusion 
 
COMPANY seeks confirmation regarding the manner in which sales tax shall be 
refunded to COMPANY and its customer when the customer receives less than the 
original purchase price in exchange for returned merchandise.  Please feel free to 
contact INDIVIDUAL if you have any questions. 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in 

the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption. See 86 Ill. 
Adm. Code 130.101.  The tax is measured by the seller's gross receipts from retail sales made in the 
course of such business.  "Gross receipts" means the total selling price or the amount of such sales.  
The retailer must pay Retailers' Occupation Tax to the Department based upon its gross receipts, or 
actual amount received, from the sale of the tangible personal property.  In Illinois, Use Tax is 
imposed on the privilege of using, in this State, any kind of tangible personal property that is 
purchased anywhere at retail from a retailer. See 35 ILCS 105/3; 86 Ill. Adm. Code 150.101.  These 
taxes comprise what is commonly known as "sales" tax in Illinois.  If the purchases occur in Illinois, 
the purchasers must pay the Use Tax to the retailer at the time of purchase.  The retailers are then 
allowed to retain the amount of Use Tax paid to reimburse themselves for their Retailers' Occupation 
Tax liability incurred on those sales.  



 
Where a taxpayer under the Retailers' Occupation Tax Act pays to the Department an amount 

of tax or penalty or interest not due under the provisions of the Act, either as the result of a mistake of 
fact or an error of law, such taxpayer may file a claim for credit with the Department.  See 86 Ill. Adm. 
Code 130.1501.  Only the remitter of the tax erroneously paid to the Department is authorized to 
obtain a refund or credit.  In order to obtain a credit, one must first demonstrate that he or she has 
borne the burden of the tax erroneously paid.  In other words, the retailer must give his or her 
customer back the tax he or she has collected from him or her or the retailer is not entitled to the 
credit or refund.  Claims for credit shall state the requirements that are contained in subpart (b) of the 
regulation. The repayment of the tax to the customer will satisfy the requirement of Section 
130.1501(a)(2). 

 
When a retailer makes a charge for restocking or reshelving returned merchandise, the 

receipts retained by the retailer to cover the restocking or reshelving fee are not considered taxable 
gross receipts for purposes of the Retailers' Occupation Tax liability.  When a customer returns 
merchandise to the retailer, the retailer should refund all of the sales tax to the customer even though 
he will not be refunding the entire purchase price because of his restocking or reshelving policy.  86 
Ill. Adm. Code 130.401(b). 

 
Likewise, under the COMPANY’s “New Policy”, it should return all of the tax to the customer 

when the customer returns the merchandise.    This would apply in cases where a full refund is 
provided or only a partial refund is provided.  If the COMPANY can document that it returned all of the 
tax to the customer that was paid on the initial purchase, it may deduct all the gross receipts from the 
original sale on its return for the period in which the refund was provided.   See for example 86 Ill. 
Adm. Code 130.401(b).   If it fails to return all of the tax to the customer that was paid on the initial 
purchase, it may only deduct the amount of gross receipts that correspond to the amount of tax that 
was refunded.  The remainder of the tax that was not returned to the customer represents an over 
collection of tax.   Illinois law requires that all over collections of tax must either be turned over to the 
Department or refunded to the customer.  See 35 ILCS 120/2-40.     

 
The factual representations upon which this ruling is based are subject to review by the 

Department during the course of any audit, investigation, or hearing and this ruling shall bind the 
Department only if the factual representations recited in this ruling are correct and complete.  This 
Private Letter Ruling is revoked and will cease to bind the Department 10 years after the date of this 
letter under the provisions of 2 Ill. Adm. Code 1200.110(e) or earlier if there is a pertinent change in 
statutory law, case law, rules or in the factual representations recited in this ruling.   
 

I hope this information is helpful.  If you have questions concerning this Private Letter Ruling, 
you may contact me at (217) 782-2844.   If you have further questions related to the Illinois sales tax 
laws, please visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer 
Information Division at (217) 782-3336. 
 

Very truly yours,  
 
 
 

Terry D. Charlton 
Chairman, Private Letter Ruling Committee 
 

TDC:RSW:msk 
Enc. 



                                                           
i To the best of both the taxpayer’s and the taxpayer’s representative’s knowledge, the Illinois Department of Revenue (‘Department’) 
has not previously ruled on the same or a similar issue for the taxpayer or a predecessor, and the taxpayer or any representatives did 
not previously submit the same or similar issue to the Department but withdrew it before a letter ruling was issued. 


