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NAME  
E-MAIL ADDRESS 

 
Dear NAME: 

 
This letter is in response to your letter dated February 23, 2024, in which you 

requested information. The Department issues two types of letter rulings. Private Letter 
Rulings ("PLRs") are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries 
concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation. A PLR is 
binding on the Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request 
for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are correct and complete. 
Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department's regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110. The purpose of a General 
Information Letter ("GIL") is to direct taxpayers to Department regulations or other sources 
of information regarding the topic about which they have inquired. A GIL is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department. See 2 Ill. Adm. 
Code 1200.120. You may access our website at www.tax.illinois.gov to review 
regulations, letter rulings and other types of information relevant to your inquiry. 

 
The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 

respond with a GIL. In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

Good morning. I was referred to you for some clarity regarding the non resident 
beneficiary of a trust's Form 1041. The only income the trust has every year is a 
distribution of interest income from a NON QUALIFIED annuity. An Illinois trust is 
the owner of the annuity. The annuity's annuitant is the NON RESIDENT 100% 
beneficiary on the federal Form 1041 Schedule K-1. In past years, the trust has 
been paying IL the 4.95% pass thru tax on behalf of the non resident. It has come 
to light that we might be doing this wrong and that interest income to non residents 
for "non business" annuity income is not taxed to non residents. My question is, 
"Should the trust pay IL pass through withholding on behalf of the non resident?" 
Thanks for your time. I appreciate it. 

 
DEPARTMENT'S RESPONSE: 

 
IITA Section 709.S(a) imposes a withholding obligation on partnerships, Subchapter 
S corporations, and trusts. The section provides, in part, as follows: 

For each taxable year ending on or after December 31, 2008, every partnership 
(other than a publicly traded partnership under Section 7704 of the Internal 
Revenue Code or 
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investment partnership), Subchapter S corporation, and trust must withhold from 
each nonresident partner, shareholder, or beneficiary ... an amount equal to the 
sum of (i) the share of business income of the partnership, Subchapter S 
corporation, or trust apportionable to Illinois plus (ii) for taxable years ending on or 
after December 31, 2014, the share of nonbusiness income of the partnership, 
Subchapter S corporation, or trust allocated to Illinois under Section 303 of this Act 
(other than an amount allocated to the commercial domicile of the taxpayer under 
Section 303 of this Act) that is distributable to that partner, shareholder, or 
beneficiary under Section 702 and 704 and Subchapter S of the Internal Revenue 
Code, whether or not distributed, (iii) multiplied by the applicable rates of tax for that 
partner, shareholder, or beneficiary under subsections (a) through (d) of Section 
201 of this Act, and (iv) net of the share of any credit under Article 2 of this Act that 
is distributable by the partnership, Subchapter S corporation, or trust and allowable 
against the tax liability of that partner, shareholder, or beneficiary for a taxable year 
ending on or after December 31, 2014. 

 
Your letter indicates that the trust's only source of income is an annuity, and that this 
income is nonbusiness income. Under IITA Section 30l(c)(2), in the case of a nonresident, 
income from an annuity which is nonbusiness income shall not be allocated to Illinois. 
Therefore, a trust is not required under IITA Section 709.S(a) to withhold tax on such 
income. Note that under Department Regulations Section 100.7035(e), the trust may not 
claim a refund or credit for any overpayment of withholding due under subsection (a) with 
respect to any beneficiary. Instead, in the case of any overpayment, the remedy is for the 
beneficiary to file a timely claim for credit or refund for any amount withheld under 
subsection (a) with respect to it. 

 
I hope this information is helpful. If you require additional information, please visit our 
website at www.tax.illinois.gov or contact the Department's Taxpayer Information Division 
at (217) 782- 3336. 

 
 

 
Very truly yours,  

 
  
  

Brian L. Stocker 
Chairman, PLR Committee (Income Tax) 
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