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Guidance is provided on allocating certain types of compensation for past 
services under various scenarios and the related withholding required. 

 
 
March 25, 2024 
 
NAME 
Via email to EMAIL 
 
Re: Whether certain expenses from Bright Start college savings program are 

required to be added back on Schedule M 
 
Dear NAME: 
 
This letter is in response to your email dated March 21, 2024, in which you 
requested information regarding Illinois income tax. The nature of your request 
and the information you have provided require that we respond with a General 
Information Letter, which is designed to provide general information, is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department. See 86 Ill. 
Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be found on the Department's web 
site at www.tax.illinois.gov. 
 
Your letter states as follows: 
 
I am a Tax Pro with COMPANY trying to clarify Illinois tax law around this 
situation: 
 
My client contributed to a Bright Start 529 Plan and deducted contributions from 
Illinois taxable income in prior years. He has been using most of the funds toward 
his oldest daughter's college education. In 2023, he took a distribution for his 
other daughter (not the designated beneficiary) to pay for private secondary 
school. 
 
The 1099-Q has these amounts: 

1. Gross Distribution $XXXX 
2. Earnings $XXXX 
3. Basis $XXXX 

5.  Distribution is from Qualified Tuition program....X State 
6.  Box checked for the recipient is not the designated beneficiary.   

 
Recipient is the father who invested in the 529 Plan for his oldest daughter. 
 
MY TAX QUESTION IS: 



1. Does Illinois consider use of this Bright Start 529 for the younger 
daughter's secondary education considered "Qualified Education 
Expense"? Does Illinois defer to the rules in Pub 970 pg 51? 

2. If not, then I have to enter a recapture amount on Schedule M line 
9.  Would that amount just be the Basis since that is the "amount 
contributed" and claimed on prior year Illinois tax returns as a deduction? 

3. Does it matter that she is the sister of the primary beneficiary? 

RULING 
 
Section 203(a)(2)(Y) of the Illinois Income Tax Act (IITA) allows a subtraction 
modification for amounts contributed to a college savings pool and not deducted 
from adjusted gross income: 
 

For taxable years beginning on or after January 1, 2005, a 
maximum of $10,000 contributed in the taxable year to (i) a College 
Savings Pool account under Section 16.5 of the State Treasurer 
Act or (ii) the Illinois Prepaid Tuition Trust Fund, except that 
amounts excluded from gross income under Section 529(c)(3)(C)(i) 
of the Internal Revenue Code shall not be considered moneys 
contributed under this subparagraph (Y). For purposes of this 
subparagraph, contributions made by an employer on behalf of an 
employee, or matching contributions made by an employee, shall 
be treated as made by the employee. 

 
IITA section 203(a)(2)(D-22) requires that amounts deducted under section 
203(a)(2)(Y) that were not used for qualified expenses be added back in the 
computation of Illinois taxable income: 
 

For taxable years beginning on or after January 1, 2018: (1) in the 
case of a nonqualified withdrawal or refund, as defined under 
Section 16.5 of the State Treasurer Act, of moneys from a qualified 
tuition program under Section 529 of the Internal Revenue Code 
administered by the State, an amount equal to the contribution 
component of the nonqualified withdrawal or refund that was 
previously deducted from base income under subsection (a)(2)(Y) 
of this Section, . . . . 

 
Section 16.5 of the State Treasurer Act defines qualified expenses: 
 

"Qualified expenses" means: (i) tuition, fees, and the costs of 
books, supplies, and equipment required for enrollment or 
attendance at an eligible educational institution; (ii) expenses for 
special needs services, in the case of a special needs beneficiary, 
which are incurred in connection with such enrollment or 
attendance; (iii) certain expenses, to the extent they qualify as 



qualified higher education expenses under Section 529 of the 
Internal Revenue Code, for the purchase of computer or peripheral 
equipment or Internet access and related services, if such 
equipment, software, or services are to be used primarily by the 
beneficiary during any of the years the beneficiary is enrolled at an 
eligible educational institution, except that, such expenses shall not 
include expenses for computer software designed for sports, 
games, or hobbies, unless the software is predominantly 
educational in nature; (iv) room and board expenses incurred while 
attending an eligible educational institution at least half-time; (v) 
expenses for fees, books, supplies, and equipment required for the 
participation of a designated beneficiary in an apprenticeship 
program registered and certified with the Secretary of Labor under 
the National Apprenticeship Act (29 U.S.C. 50); and (vi) amounts 
paid as principal or interest on any qualified education loan of the 
designated beneficiary or a sibling of the designated beneficiary, as 
allowed under Section 529 of the Internal Revenue Code. A student 
shall be considered to be enrolled at least half-time if the student is 
enrolled for at least half the full-time academic workload for the 
course of study the student is pursuing as determined under the 
standards of the institution at which the student is enrolled. 

 
Section 16.5 further defines eligible educational institution: 
 

"Eligible educational institution" means public and private colleges, 
junior colleges, graduate schools, and certain vocational institutions 
that are described in Section 1001 of the Higher Education 
Resource and Student Assistance Chapter of Title 20 of the United 
States Code (20 U.S.C. 1001) and that are eligible to participate in 
Department of Education student aid programs. 

 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a 
statement of policy that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not 
binding on the Department.  If you are not under audit and you wish to obtain a 
binding Private Letter Ruling regarding your factual situation, please submit all of 
the information set out in items 1 through 8 of Section 1200.110(b). 
 
Expenses for secondary education would not be considered qualified and must 
be added back on Schedule M to the extent they were previously deducted from 
Illinois taxable income. 
 
Sincerely, 
 
 
Brian Fliflet 
Deputy General Counsel, Income Tax Policy 



cc: Daily File 
 Correspondence file 


