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November 23, 2021 
 
Re: Illinois income tax 
 
Dear NAME: 
 
This is in response to your letter dated May 19, 2021, in which you request 
information regarding Illinois income tax. The nature of your request and the 
information you have provided require that we respond with a General 
Information Letter, which is designed to provide general information, is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department. See 86 Ill. 
Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be found on the Department's web 
site at www.tax.illinois.gov. 
 
Your letter states as follows: 
 

We hereby request a private letter ruling regarding taxation of a settlement 
payment to an Employee for back pay. 

 
The Employee was terminated on DATE and was working at the BUSINESS 
airport location as a COMPANY Employee. Her permanent address at the 
time of termination was CITY, STATE. 

 
On DATE, she notified COMPANY that her address had changed to CITY, 
STATE. 

 
On DATE she received a settlement check that included back wages. She 
was taxed for Illinois State Income Tax since we considered her back wages 
to be derived from her service in Illinois, as this has been our longstanding 
policy, interpretation and implementation of state tax regulations. She is 
claiming that since she was no longer employed or living in Illinois at the 
time of settlement pay that her back wages should not be subject to Illinois 
tax. 

 
Please respond with your ruling as to whether her wages were or were not 
subject to Illinois State Income Tax. 

RULING 
 
Regarding the allocation of compensation paid to nonresidents for Illinois income 
tax purposes, Section 302(a) of the Illinois Income Tax Act (“IITA”; 35 ILCS 
5/302) provides: 
  

All items of compensation paid in this State (as determined under Section 
304(a)(2)(B)) to an individual who is a nonresident at the time of such 

http://www.tax.illinois.gov/
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payment and all items of deduction directly allocable thereto, shall be 
allocated to this State. 

 
IITA Section 1501(a)(3) defines the term “compensation” to mean wages, 
salaries, commissions and any other form of remuneration paid to employees for 
personal services.  The Illinois Administrative Code further describes the 
statutory definition of compensation in 86 Ill. Adm. Code 100.3100(c): 
 

The name by which remuneration for services is designated is immaterial. 
Thus, salaries, fees, bonuses, commissions on sales or on insurance 
premiums, and pensions and retired pay are compensation within the 
meaning of the statute if paid for services performed by an employee for 
his employer. 

 
86 Ill. Adm. Code 100.3100(d) states: 
 

Remuneration for personal services constitutes compensation even 
though at the time paid the relationship of employer and employee no 
longer exists between the person in whose employ the services were 
performed and the individual who performed them, so long as such 
relationship existed when the services were rendered. 

 
Pursuant to these provisions, back pay must generally be considered 
“compensation” for purposes of the IITA.  As such, back pay is taxable in Illinois if 
“paid in this State” under IITA Section 302(a). 
 
86 Ill. Adm. Code 100.3120(a)(1) states that compensation is paid in Illinois if: 
 

A) The individual's service is localized in Illinois because it is 
performed entirely within Illinois (IITA Section 304(a)(2)(B)(i)); 
 

B) The individual's service is localized in Illinois although it is 
performed both within and without Illinois, because the service 
performed without Illinois is incidental to the individual's service 
performed within Illinois (see IITA Section 304(a)(2)(B)(ii)); or 

 
C) For taxable years ending prior to December 31, 2020, the 

individual's service is not localized in any state under subsections 
(a)(1)(A) and (B), but some of the service is performed within Illinois 
and either: 

 
i) the base of operations, or if there is no base of operations, 

the place from which the service is directed or controlled is 
within Illinois; or 
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ii) the base of operations or the place from which the service is 
directed or controlled is not in any state in which some part 
of the service is performed, but the individual's residence is 
in Illinois.  (See IITA Section 304(a)(2)(B)(iii).) 

 
 

D) The rules in subsections (a)(1)(A) through (C) are to be applied in a 
manner so that, if they were in effect in other states, an item of 
compensation would constitute compensation "paid in" only one 
state.  Thus, if an item would, under these rules, constitute 
compensation paid in a state other than Illinois because the 
individual's service was localized in that other state under 
subsection (a)(1)(B), it could not also be compensation paid in 
Illinois. 
  

E) For taxable years ending on or after December 31, 2020, the 
individual's service is not localized in any state under subsection 
(a)(1)(A) or (B), but some of the individual's service is performed 
within this State and the individual's service is performed within this 
State for more than 30 working days during the taxable year, the 
amount of compensation paid in this State shall include the portion 
of the individual's total compensation for services performed on 
behalf of his or her employer during the taxable year that the 
number of working days spent within this State during the taxable 
year bears to the total number of working days spent both within 
and without this State during the taxable year. (IITA Section 
304(a)(2)(B)(iii))… 

 
In your letter you state that the former employee “was taxed for Illinois State 
Income Tax.”  For the purposes of this GIL, it will be assumed that you mean that 
COMPANY withheld Illinois state taxes from the back wages.  If that assumption 
is correct, then COMPANY’s treatment of the former employee’s back wages as 
derived from her service in Illinois, and withholding appropriate taxes, is 
consistent with federal case law.   
 
In United States v. Quality Stores, Inc., 134 S. Ct. 1395 (2014), the United States 
Supreme Court held that severance pay made to employees who were 
terminated as the result of the employer’s bankruptcy constituted wages subject 
to Social Security taxation.  The Court noted that Section 3121(a) of the Internal 
Revenue Code defines wages as “all remuneration for employment, including the 
cash value of all remuneration (including benefits) paid in any medium other than 
cash” and that Section 3121(b) of the Internal  Revenue Code provides that 
“employment” encompasses “any service, of whatever nature,  performed by an 
employee for the person employing him.”.  The Court stated that the term 
“service,” used with respect to Social Security, “means not only work actually 
done but the  entire employer-employee relationship for which compensation is 
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paid to the employee by the employer.” This principle goes back to the decision 
in Social Security Bd. v. Nierotko, 327 U. S. 358 (1946), which held that “wages” 
in the Social Security context to apply to damages paid by a  business to a former 
employee, who had been wrongfully terminated. 
 
In Noel v. New York State Office of Mental Health Central New York Psychiatric 
Center, 697 F.3d 209 (2d Cir. 2012), the court held that a jury award to a former 
employee constituted wages subject to withholding.  In that case, Noel had been 
terminated from his job at the Central New York Psychiatric Center.  Prior to his 
termination, he had cooperated in a formal investigation of race discrimination by 
his supervisors, and he brought a retaliation claim arising from this episode.  The 
jury awarded him $210,000 in back pay and $70,000 in front pay, plus damages 
for emotional distress, which were disallowed on appeal.  The Second Circuit 
court held that the back pay and front pay were wages subject to federal and state 
withholding. 
 
In all of these cases, the courts found it irrelevant that the employee was no 
longer employed by the former employer at the time the payments were made, 
and that the employee actually  performed no services for the employer in direct 
exchange for the payments.  Under this case law, the amounts received by your 
former employee are properly designated as wages, even though her 
employment terminated before the payments were made. 
 
86 Ill. Adm. Code 100.3120(c)(1) states, in pertinent part, as follows: 
 

…For the purpose of determining whether and to what extent 
compensation paid for past service is "paid in" Illinois and is allocated to 
Illinois under IITA Section 302(a), that compensation is presumed to have 
been earned ratably over the employee's last 5 years of service with the 
employer…properly attributable to a different period of employment or that 
it was not earned ratably over the appropriate period of employment. 
Compensation earned in each past year will be deemed compensation 
paid in Illinois if the individual's service in that year met the tests set forth 
in [100.3120(a)] applicable to that year… 

 
In this case, the back wages paid to your employee were compensation for 
services performed during a period in which she was an Illinois based employee 
and were based on that employer relationship.  Accordingly, the back wages are 
properly characterized as wages to which she was entitled as the result of 
employee services performed prior to her termination.  They are therefore 
allocable under Section 304(a)(2)(B) of the Illinois Income Tax Act and 86 Ill. 
Adm. Code 100.3120(a)(1), and subject to Illinois income tax regardless of the 
former employee’s residence at the time of payment. 
 
If your former employee wishes to contest the Department’s determination of her 
liability and preserve her right to a refund of any overpayment, she must timely 
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file a refund claim and, if the claim is denied, protest the denial in the manner that 
will be explained in the denial. 
 
Section 911(a) of the Illinois Income Tax Act, 35 ILCS 5/911(a) provides:  
 

(a) In general. Except as otherwise provided in this Act: 
 
(1) A claim for refund shall be filed not later than 3 years after the 

date the return was filed (in the case of returns required under Article 7 of 
this Act respecting any amounts withheld as tax, not later than 3 years 
after the 15th day of the 4th month following the close of the calendar year 
in which such withholding was made), or one year after the date the tax 
was paid, whichever is the later; and 

 
(2) No credit or refund shall be allowed or made with respect to the 

year for which the claim was filed unless such claim is filed within such 
period. 

  
Further guidance on when compensation is considered “paid in this State” and 
subject to withholding, can be found at 86 Ill. Adm. Code Section 100.7010, 
which can be found at: 
 
http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/086/086001000S70100R.html  
 
and in Publication 130, which can be found at: 
 
https://www2.illinois.gov/rev/research/publications/pubs/Documents/pub-130.pdf  
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a 
statement of policy that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not 
binding on the Department. If you are not under audit and you wish to obtain a 
binding Private Letter Ruling regarding your factual situation, please submit all of 
the information set out in items 1 through 8 of Section 1200.110(b). If you have 
any further questions regarding this letter, you may contact me at (217) 782-
2844. 
 
Sincerely, 
 
 
Michael D. Mankowski 
Associate Counsel - Income Tax 
 
 
cc: Daily File 
 Correspondence file:  
 

http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/086/086001000S70100R.html
https://www2.illinois.gov/rev/research/publications/pubs/Documents/pub-130.pdf

