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June 4, 2021 
 
Re: Illinois income tax 
 
Dear NAME: 
 
This is in response to your letter dated May 28, 2021, in which you request 
information regarding Illinois income tax. The nature of your request and the 
information you have provided require that we respond with a General 
Information Letter, which is designed to provide general information, is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department. See 86 Ill. 
Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be found on the Department's web 
site at www.tax.illinois.gov. 
 
Your letter states as follows: 
 

I am writing to request a General Information Letter on a tax issue as 
described below. 

 
Should an IL employer withhold IL income tax from an employee who 
does not work or reside in Illinois? To be clear, I mean an employee who 
does no work whatsoever in Illinois, and who does not even travel (nor 
telecommute) to Illinois during their employment. 
 
I was employed by the SCHOOL to mentor graduate students in STATE2 
for tax years YYYY-YYYY and STATE3 for tax years YYYY-YYYY, while I 
was a resident of STATE1. The SCHOOL withheld Illinois state income tax 
from my wages for these years. 
 
I also realize that it is probably too late to recover these taxes from the 
Illinois Department of Revenue. I am attempting to recover my wages from 
the SCHOOL 

RULING 
 

During the tax years in questions, the Illinois Income tax provided as follows.  
Section 701 of the Illinois Income Tax Act (35 ILCS 5/701) provided, in part: 
 

(a) In General. Every employer maintaining an office or transacting 
business within this State and required under the provisions of the Internal 
Revenue Code to withhold a tax on:   
 

(1) compensation paid in this State (as determined under 
Section 304(a)(2)(B) to an individual; or   
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(2) payments described in subsection (b) shall deduct and 
withhold from such compensation for each payroll period (as 
defined in Section 3401 of the Internal Revenue Code) an amount 
equal to the amount by which such individual's compensation 
exceeds the proportionate part of this withholding exemption 
(computed as provided in Section 702) attributable to the payroll 
period for which such compensation is payable multiplied by a 
percentage equal to the percentage tax rate for individuals provided 
in subsection (b) of Section 201.   

  
(b) Payment to Residents. Any payment (including compensation, 

but not including a payment from which withholding is required under 
Section 710 of this Act) to a resident by a payor maintaining an office or 
transacting business within this State (including any agency, officer, or 
employee of this State or of any political subdivision of this State) and on 
which withholding of tax is required under the provisions of the Internal 
Revenue Code shall be deemed to be compensation paid in this State by 
an employer to an employee for the purposes of Article 7 and Section 
601(b)(1) to the extent such payment is included in the recipient's base 
income and not subjected to withholding by another state. Notwithstanding 
any other provision to the contrary, no amount shall be withheld from 
unemployment insurance benefit payments made to an individual pursuant 
to the Unemployment Insurance Act unless the individual has voluntarily 
elected the withholding pursuant to rules promulgated by the Director of 
Employment Security.  

 
Section 304(a)(2)(B) of the Illinois Income Tax Act (35 ILCs 5/304) provided that, 
for employees other than professional athletes:  
 

Compensation is paid in this State if:  
 

(i) The individual's service is performed entirely within this State;  
 
(ii) The individual's service is performed both within and without this 

State, but the service performed without this State is incidental to the 
individual's service performed within this State; or  

 
(iii) Some of the service is performed within this State and either the 

base of operations, or if there is no base of operations, the place from 
which the service is directed or controlled is within this State, or the base 
of operations or the place from which the service is directed or controlled 
is not in any state in which some part of the service is performed, but the 
individual's residence is in this State. 

 
In Article 3 of the Illinois Income Tax Act, Section 301(a) of the Illinois Income 
Tax Act (35 ILCS 5/301) provided: 



3 
 

 
All items of income or deduction which were taken into account in the 
computation of base income for the taxable year by a resident shall be 
allocated to this State. 

 
The amount of Illinois wages that should be reported on the Form W-2 is the 
amount “paid in this State” on which withholding is required.  According to your 
letter, you were employed by the SCHOOL to mentor graduate 
students in STATE2 for tax years 2016-2018 and STATE3 for tax years 2017- 
2018, while you were a resident of STATE1. The SCHOOL withheld Illinois state 
income tax from your wages for those years.  Based on the information you 
provided, if you were not an Illinois resident, and none of the services you 
provided were performed within Illinois, then, pursuant to Section 304 of the 
Illinois Income Tax Act, as in effect during the taxable years in question, your 
compensation does not appear to be compensation “paid in Illinois.”  As such, 
your former employer was not required by Section 701 to withhold Illinois income 
taxes from your compensation.   
 
Section 911(a) of the Illinois Income Tax Act, 35 ILCS 5/911(a), as in effect 
during the tax years in question, provided as follows:  
 

(a) In general. Except as otherwise provided in this Act: 
 
(1) A claim for refund shall be filed not later than 3 years after the 

date the return was filed (in the case of returns required under Article 7 of 
this Act respecting any amounts withheld as tax, not later than 3 years 
after the 15th day of the 4th month following the close of the calendar year 
in which such withholding was made), or one year after the date the tax 
was paid, whichever is the later; and 

 
(2) No credit or refund shall be allowed or made with respect to the 

year for which the claim was filed unless such claim is filed within such 
period. 

 
Pursuant to Section 911(a), you may still be able to file a return seeking a refund 
for tax year 2018.   
 
Further guidance on when compensation is considered “paid in this State” and 
subject to withholding, can be found at 86 Ill. Adm. Code Section 100.7010, 
which can be found at: 
 
http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/086/086001000S70100R.html  
 
and in Publication 130, which can be found at: 
 
https://www2.illinois.gov/rev/research/publications/pubs/Documents/pub-130.pdf  

http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/086/086001000S70100R.html
https://www2.illinois.gov/rev/research/publications/pubs/Documents/pub-130.pdf
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As stated above, this is a general information letter which does not constitute a 
statement of policy that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not 
binding on the Department. If you are not under audit and you wish to obtain a 
binding Private Letter Ruling regarding your factual situation, please submit all of 
the information set out in items 1 through 8 of Section 1200.110(b). If you have 
any further questions regarding this letter, you may contact me at (217) 782-
2844. 
 
Sincerely, 
 
Michael D. Mankowski 
Associate Counsel - Income Tax 
 
 
cc: Daily File 
 Correspondence file:  
 


