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Shareholder of PFIC Includes in Base Income PFIC Income Included in Federal .AGI 

 
 
 
August 7, 2019                                                             
 
Re: Illinois income tax 
 
Dear Xxxx: 

 

This is in response to your letter dated June 14, 2018. The nature of your request and the information 
you have provided requires that we respond with a General Information Letter (GIL). A GIL is 
designed to provide general information, is not a statement of Department policy and is not binding on 
the Department. See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be accessed from the 
Department’s web site at www.ILtax.com. 
 
In your letter you have stated the following: 
 

Taxpayer’s submitted Federal Amended Income Tax returns for 2007-2014 under the Federal 
Voluntary Disclosure Program (“OVDP”). On these Federal Amended Income Tax returns, their 
Federal Adjusted Gross Income (“AGI”) was modified. Accordingly, Taxpayer’s filed Amended 
Illinois Personal Income Tax returns reflecting these modified AGI figures for the respective 
years. 
 
In addition to the changes in federal AGI, the OVDP required a separate computation of 
income or loss on each tax year’s passive foreign investments (“PFIC Income” and “PFIC 
loss”). Note that PFIC income and PFIC loss is not included in federal AGI. Please see the 
attached schedule. 
 
In years 2007, 2009, 2010, 2012, and 2013 there was net PFIC income. In those years there 
was a special federal 20% tax on the PFIC income. The tax was added to federal income tax 
for the respective years. However, in 2008, 2011, and 2014 there was a net PFIC loss. 20% of 
this loss was subtracted from the federal income tax for the respective years: 2008, 2011, and 
2014. 
 
PFIC income is not enumerated either as an addition or subtraction to Federal AGI in Illinois 
Part 100. Regardless, on the amended Illinois personal income tax returns the taxpayers 
added the PFIC income to their federal AGI in Step 2 Line 3 in those years that there was 
PFIC income (2007, 2009, 2010, 2012, and 2013) and subtracted PFIC loss from the federal 
AGI in the years there was PFIC loss (2008, 2011, and 2014). 
 
Illinois disallowed the subtraction of PFIC loss stating that there is no space on the preprinted 
IL-1040 for a subtraction modification from federal AGI. See the 2014 notice attached. 
 
This result does not seem to be equitable. A large portion of the PFIC income was for an 
increase in the market value of PFIC. Yet in the years that the value decreased Illinois is 
disallowing the reduction in Market Value, the PFIC Loss, as modifications of Federal AGI. 
 
Possible equitable solutions: 
 

http://www.iltax.com/


IT 19-0016-GIL 
Page 2 
 

1. Allow the PFIC losses a negative number on Step, Line 3. This is the method we have 
used in other states. 

 
2.  Allow the PFIC loss to be an adjustment to Federal AGI in arriving at Step 2 Line 1. 
 
In the alternative, the Taxpayers would consider refiling their Illinois Amended Income Tax 
Returns for 2007 – 2014 removing all PFIC Income and all PFIC Losses. 
 
Please advise as to how Taxpayer should proceed. 
 
Thank you for your kind attention in this matter. 
 

RULING 
 

Section 201(a) of the Illinois Income Tax Act (“IITA” ; 35 ILCS 5/201) imposes a tax, measured by 
“net income,” upon every individual, corporation, trust and estate for the privilege of earning or 
receiving income in or as a resident of this State. 
 
The starting point in calculating “net income” for purposes of Section 201 is the taxpayer’s “base 
income” as defined under IITA Section 203. The computation of base income starts with federal 
adjusted gross income, which is then modified by statutorily prescribed addition and subtraction 
modifications. Unless there is an applicable addition or subtraction modification, an item of income or 
deduction is treated the same for Illinois purposes as it is for purposes of computing federal adjusted 
gross income. See IITA Section 203(h). IITA Section 203 does not provide a specific modification 
applicable to income or loss from a “passive foreign investment company” (PFIC) as defined under 
section 1297 on the Internal Revenue Code (IRC). Accordingly, Illinois taxation of a shareholder of a 
PFIC follows the federal tax treatment. 
 
IRC Section 1291 provides, in part: 
 

(a) Treatment of distributions and stock dispositions 
 

(1) Distributions If a United States person receives an excess distribution in respect 
of stock in a passive foreign investment company, then— 

 
(A) the amount of the excess distribution shall be allocated ratably to each 

day in the taxpayer’s holding period for the stock, 
 

(B) with respect to such excess distribution, the taxpayer’s gross income for 
the current year shall include (as ordinary income) only the amounts 
allocated under subparagraph (A) to— 
 

(i) the current year, of 
 

(ii) any period in the taxpayer’s holding period before the 1st day of the 
1st taxable year of the company which begins after December 31, 
1986, and for which it was a passive foreign investment company, 
and 
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(C) the tax imposed by this chapter for the current year shall be increased by 
the deferred tax amount (determined under subsection (c)). 

 

(2) Dispositions 
If the taxpayer disposes of stock in a passive foreign investment company, then 
the rules of paragraph (1) shall apply to any gain recognized on such disposition 
in the same manner as if such gain were an excess distribution. 

 

(3) Definitions For purposes of this section— 
 

(A) Holding period The taxpayer’s holding period shall be determined 
under section 1223; except that— 

 
(i) for purposes of applying this section to an excess 

distribution, such holding period shall be treated as ending 
on the date of such distribution, and 

 
(ii) if section 1296 applied to such stock with respect to the 

taxpayer for any prior taxable year, such holding period shall 
be treated as beginning on the first day of the first taxable 
year beginning after the last taxable year for which section 
1296 so applied. 

 
(B) Current year - The term “current year” means the taxable year in 

which the excess distribution or disposition occurs. 
 

Pursuant to this provision, any excess distribution from a PFIC or gain from the disposition of PFIC 
shares, is treated as earned ratably over the shareholder’s holding period of the stock of the PFIC. 
The portion allocated to the current year and to years when the foreign corporation was not a PFIC 
must be included in the shareholder’s gross income for the year of the sale or distribution. The 
remainder of such gain or distribution is not included in gross income, but the shareholder is required 
to pay a deferred tax amount with respect to this portion as determined under IRC section 1291(c). 
 
Because the IITA does not include a modification for that portion of an excess distribution not 
included in gross income under IRC Section 1291, the amount of such distribution subject to the 
deferred tax amount under IRC Section 1291(c) is not included in Illinois base income. 
 
In lieu of taxation under IRC Section 1291, the shareholder of a PFIC may make an election under 
IRC section 1295 to treat the PFIC as a qualified electing fund (QEF). If such election is made, IRC 
section 1293 provides:   
 
Current taxation of income from qualified electing fund 
  

(a) Inclusion.— 
 

(1) In general.--Every United States person who owns (or is treated under section 1298(a) 
as owning) stock of a qualified electing fund at any time during the taxable year of such 
fund shall include in gross income— 
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(A) as ordinary income, such shareholder’s pro rata share of the ordinary earnings 

of such fund for such year, and 
 

(B) as long-term capital gain, such shareholder’s pro rata share of the net capital 
gain of such fund for such year. 

 
(2)  Year of inclusion.--The inclusion under paragraph (1) shall be for the taxable year of the 

shareholder in which or with which the taxable year of the fund ends. 
 

(b) Pro rata share.--The pro rata share referred to in subsection (a) in the case of any 
shareholder is the amount which would have been distributed with respect to the 
shareholder’s stock if, on each day during the taxable year of the fund, the fund had 
distributed to each shareholder a pro rata share of that day’s ratable share of the fund’s 
ordinary earnings and net capital gain for such year. To the extent provided in regulations, if 
the fund establishes to the satisfaction of the Secretary that it uses a shorter period than the 
taxable year to determine shareholders’ interests in the earnings of such fund, pro rata 
shares may be determined by using such shorter period. 

 
 
Because the IITA does not contain a modification related to amounts included in gross income under 
IRC section 1293 in the case of a QEF, all such amounts are included in the taxpayer’s Illinois base 
income. 
 
In lieu of taxation under IRC Section 1291, the shareholder of a PFIC may make the mark-to-market 
election under IRC section 1296. If such election is made, IRC section 1296 provides: 
 

(a) General rule In the case of marketable stock in a passive foreign investment company 
which is owned (or treated under subsection (g) as owned) by a United States person at 
the close of any taxable year of such person, at the election of such person— 

 
(1)  If the fair market value of such stock as of the close of such taxable year exceeds 

its adjusted basis, such United States person shall include in gross income for such 
taxable year an amount equal to the amount of such excess. 

 
(2)  If the adjusted basis of such stock exceeds the fair market value of such stock as of 

the close of such taxable year, such United States person shall be allowed a 
deduction for such taxable year equal to the lesser of— 

  
(A) the amount of such excess, or 

 
 (B)  the unreversed inclusions with respect to such stock. 
 

Because the IITA does not contain a modification related to amounts included in gross income under 
IRC section 1296, any amount included in gross income under IRC section 1296(a)(1) is included in 
Illinois base income, and any deduction allowed under IRC section 1296(a)(2) that is taken into 
account in computing the taxpayer’s adjusted gross income thereby reduces the taxpayer’s Illinois 
base income. 
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As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you have further questions 
regarding this GIL, please call (217) 782-7055. If you have additional questions regarding Illinois 
income tax laws, please visit the Department’s web site at www.ILtax.com. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
 
Brian L. Stocker 
(Associate Counsel – Income tax) 
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