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IRAs with unrelated business taxable income are subject to the requirements of Section 205 of 
the Illinois Income Tax Act.  (This is a GIL.) 

 
 
July 9, 2019 
 
Re: Illinois Income Tax 
 
Dear Xxxx: 
 
This is in response to your letter dated May 15, 2019, in which you request information regarding Illinois 
income tax. The nature of your request and the information you have provided require that we respond 
with a General Information Letter, which is designed to provide general information, is not a statement 
of Department policy and is not binding on the Department. See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), 
which may be found on the Department's web site at www.tax.illinois.gov. 
 
Your letter states as follows: 
 

Our question concerns income received by an IRA and its taxable status.  We represent a client 
with an IRA that is required to file and pay the Federal 990-T each year.  The source income for 
the growth of this IRA is from a Subchapter S corporation.  We know Subchapter S corporation 
income is considered pass through income and therefore subject to Illinois tax.  However, since 
Illinois does not tax IRAs or retirement income, does the IRA need to file/pay the unrelated 
business income on the Illinois 990-T? 
 
We have contacted the Illinois Department of Revenue tax compliance previously and were 
unable to obtain a definitive answer to our questions.  Rather, we were referred to your office for 
clarification.   Thank you for your time and consideration.  Further correspondence is requested 
to resolve this matter.  If there is anything we can clarify so you can accurately state Illinois’ 
position in this matter, please contact me at your earliest.  

 
RULING 
 
Section 205(a) of the Illinois Income Tax Act (“IITA”), 35 ILCS 5/205(a), provides: 
 

(a) Charitable, etc. organizations. The base income of an organization which is exempt   
from the federal income tax by reason of the Internal Revenue Code shall not be 
determined under section 203 of this Act, but shall be its unrelated business taxable 
income as determined under section 512 of the Internal Revenue Code, without any 
deduction for the tax imposed by this Act. The standard exemption provided by section 
204 of this Act shall not be allowed in determining the net income of an organization 
to which this subsection applies. 

 
Internal Revenue Code (“IRC”) Section 408(a), 26 U.S.C. § 408(a), states that an “individual retirement 
account” (“IRA”) means “a trust created or organized in the United States for the exclusive benefit of 
an individual or his beneficiaries, but only if the written governing instrument creating the trust” meets 
certain requirements.  According to IRC Section 408(e)(1), 26 U.S.C. § 408(e)(1), an IRA is “exempt 
from taxation[…]unless such account has ceased to be an individual retirement 
account[…]Notwithstanding the preceding sentence, any such account is subject to the taxes imposed 
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by section 511 (relating to imposition of tax on unrelated business income of charitable, etc. 
organizations).”  IRC Section 511, 26 U.S.C. § 511, imposes a tax on unrelated business income of 
charitable, etc., organizations, including IRAs.  IRC Section 512, 26 U.S.C. § 512, generally defines 
“unrelated business taxable income” as “the gross income derived by any organization from any 
unrelated trade or business regularly carried on by it, less the deductions allowed…which are directly 
connected with the carrying on of such trade or business, both computed with the modifications 
provided in [26 U.S.C. § 512(b)].” 
 
According to your request, you represent a client “[…] with an IRA that is required to file and pay the 
Federal 990-T each year.”  As described in your request, the IRA would be a charitable, etc. 
organization that is subject to the tax imposed on unrelated business income by IRC Section 511 as 
determined under IRC Section 512.  Therefore, the IRA’s base income shall be calculated under 
Section 205(a) of the IITA which requires that its base income shall be its unrelated business taxable 
income as determined under IRC Section 512. 
 
Whether or not your client’s IRA is required to “file/pay the unrelated business income on the Illinois 
990-T,” cannot be determined based on the general information that you provided in your request.  
Generally, you must file Form IL-990-T if you are an organization exempt from federal income tax under 
Section 501(a) of the Internal Revenue Code (IRC) with unrelated business taxable income under IRC 
Section 512, and either have net income as defined under the Illinois Income Tax Act (IITA); or are a 
resident or qualified to do business in the state of Illinois and are required to file U.S. Form 990-T 
(regardless of net income or loss).  For further information on determining the IRA’s potential unrelated 
business taxable income liability, please refer to Form IL-990-T and the IL-990-T Instructions, both of 
which may be found at the Department’s website:  www.tax.illinois.gov.  
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy that 
applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department.  If you are not 
under audit and you wish to obtain a binding Private Letter Ruling regarding your factual situation, 
please submit all of the information set out in items 1 through 8 of Section 1200.110(b). If you have any 
further questions regarding this letter, you may contact me at (217) 782-2844. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Michael D. Mankowski 
Associate Counsel (Income Tax) 


