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Income Tax Return Preparer must include PTIN on returns filed under the IITA as 
required by Department rules. 
 

 
September 27, 2016 
 
 
Re: Illinois Paid Preparer Requirements 
 
Dear Xxxxx: 
 
This is in response to your letter dated August 17, 2016 in which you request information 
regarding Public Act 99-641. The nature of your request and the information provided requires 
that we respond with a General Information Letter (GIL). A GIL is designed to provide general 
information, is not a statement of Department policy and is not binding on the Department. See 
2 Ill. Adm. Code § 1200.120(b) and (c), which may be accessed from the Department’s web site 
at www.tax.illinois.gov. 
 
Your letter states as follows: 
 

I recently heard about Public Act 99-641 which is slated to go into effect on January 1, 
2017. Further, I was provided written information regarding this Act. What I heard and 
what I read do not agree, so I am writing this for clarification regarding this Act. 
 
My questions are: 
 
1) Will the PTIN required on Illinois returns filed by paid preparers be the same PTIN that 
paid preparers use issued by the Internal Revenue Service or will it be a new PTIN issued 
by the Illinois Department of Revenue? 
 
2) On what Illinois returns are the paid preparer PTINs required? Will the PTIN be only 
for income tax returns and claims for refunds? Will this be only for personal or for business 
tax returns as well? Will PTINs be required for payroll tax returns filed with the Illinois 
Department of Revenue and the Illinois Department of Employment Security? Will PTINs 
be required on sales and use tax returns? 
 
RULING 
 

Public Act 99-641 enacts the State Tax Preparer Oversight Act (the Act). Section 10(a) of the 
Act states: 
 
 For taxable years beginning on or after January 1, 2017, the Department shall, by rule, 
require any income tax return preparer, as defined in Section 1501 of the Illinois Income Tax 
Act, to include his or her PTIN on any tax return prepared by the income tax return preparer and 
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filed under the Illinois Income Tax Act or any claim for refund of tax imposed by the Illinois 
Income Tax Act. 
 
Section 5 of the Act states that the term “PTIN” means a Preparer Tax Identification Number, as 
defined in Internal Revenue Service Notice 2011-6. Therefore, with respect to your first question, 
the PTIN required under the Act is the PTIN issued to a preparer by the Internal Revenue Service 
as the preparer’s identifying number for purposes of Internal Revenue Code Section 6109(a)(4). 
The Department of Revenue does not issue PTINs to income tax return preparers. 
 
Regarding your second question, pursuant to rules promulgated by the Department, the PTIN is 
required to be included on returns and claims for refund filed under the Illinois Income Tax Act 
with respect to taxable years beginning on or after January 1, 2017. Therefore, the PTIN 
requirements apply to individual returns, business returns, and withholding returns. The Act does 
not apply to sales and use tax returns. The PTIN requirements become effective upon the 
adoption of Department rules as required under the Act. 
 
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, 
interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you have 
questions regarding this GIL you may contact Legal Services at (217) 782-2844. If you have 
further questions related to Illinois income tax laws, visit our website at www.tax.illinois.gov or 
contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Staff Attorney (Income Tax) 
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