
IT 16-0004-GIL  09/02/2016    SUBTRACTION MODIFICATION-PENSIONS 
 

Subtraction modification for retirement payments to retired partners applies only to 
payments described in IRC Section 1402(a)(10). 

 
 
September 2, 2016 
 
 
 
Re: COMPANY 
 FEIN: ##### 
 
Dear Xxxxx: 
 
This is in response to your letter dated July 25, 2016, in which you request a general information 
letter (GIL) on behalf of the above-named taxpayer. A GIL is designed to provide general 
information, is not a statement of Department policy and is not binding on the Department, See 
86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be accessed at www.tax.illinois.gov. 
 
In your letter you state the following: 
 

 
COMPANY (“COMPANY” or “We” or “Our”) is submitting this request for a General 
Information Letter (“GIL”), pursuant to the provisions of 2 Ill. Adm. Code Sec. 1200.120 
on behalf of our CLIENT (“CLIENT”) and its retired members seeking written confirmation 
from the Illinois Department of Revenue (“Department”) upon which our client and its 
retired member may affirmatively rely that, as described below, payments to retired 
members qualify for the subtraction modification in 35 ILCS 5/203(a)(2)(F). A copy of said 
written confirmation will be attached to annual Illinois individual income tax returns for 
each CLIENT retired member in an effort to provide clarity and prevent notices from the 
Department. To the best of CLIENT’s and our knowledge, neither CLIENT nor any of its 
affiliated companies is subject to any pending audit or litigation in Illinois involving the 
issues raised in this GIL request. Additionally, neither CLIENT nor COMPANY is aware 
of any contrary rulings, cases, statutes, or regulations to the position requested in this 
letter. A power of attorney authorizing our representation of CLIENT is attached. 
 
Relevant Facts 
 
CLIENT is a professional services firm that provides engineering services to the power 
industry. CLIENT is a limited liability company treated as a partnership for federal and 
Illinois income tax purposes. CLIENT has two types of members: active and retired. Each 
type of member includes both Illinois residents and non-residents for income tax 
purposes. The active members provide services to CLIENT on a full-time basis. The 
active members also pay self-employment tax on income earned from the LLC. Pursuant 
to the LLC operating agreement, upon retirement a retired member of CLIENT ceases to 
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be a member and ceases to provide services to CLIENT. On the last day of the tax year 
during which a member retires, the retiring member is paid an amount equal to his full 
value of the LLC units. In other words, all of his capital as determined under the LLC 
operating agreement is paid to the retiring partner. The partner ceases to be a state law 
member. The only amounts to be paid to such retired member are those determined under 
the retirement plan. 
 
Pursuant to the LLC operating agreement, the retired members receive payments from 
CLIENT on an annual basis for the remainder of their lives. The income earned by the 
retired members is not a guaranteed payment but is instead an allocation of all types of 
income, deductions and credits earned by the LLC. For federal and Illinois income tax 
purposes, the retired partners continue to be treated as partners for as long as they are 
receiving these payments. After retirement the member is allocated and taxed on 
retirement income in the same year in which the income is generated by the LLC even if 
the amount has not been paid to the member in the year it was earned. Historically the 
retirement income is paid to the member in subsequent years after it was earned and 
taxed. The retirement income earned and taxed in one year that is paid to retired 
members in the subsequent years is accounted for as an obligation of the LLC. As the 
retired members are treated as partners for federal income tax purposes these obligations 
from the LLC are reported as capital on the retired partner’s federal K-1. 
 
Following is an example of the earnings and payments made to a retired member: 
 
On December 31, 2013, the member (who retired on December 31, 2010 is owed $$$ of 
retirement income from CLIENT. The $$$ that the member is owed will be paid to the 
member in 2012 and 2013 and is also reported as distributive share because the income 
is paid out of current net profits of the company. Thus, it is reflected in the capital account 
of the retired partner. Because it is not paid before the end of the year, it is also reflected 
in ending capital on his federal K-1. Of this amount $$$ was earned in 2012 and $$$ was 
earned in 2013. The retired member included these amounts in federal taxable income in 
2012 and 2013, respectively.  
 
The amounts were earned and paid to the retired member as follows: 
 
Date of   Year Retirement % of Retirement Retirement 

 Payment   Income Earned Income Paid  Income 
 
 January 14, 2014  2012   100%   $$$ 
 April 15, 2014  2013   40%   $$$ 
 June 15, 2014  2013   20%   $$$ 
 September 15, 2014 2013   20%   $$$ 
 January 15, 2015  2013   20%   $$$ 
 Total due as of December 31. 2013     $$$ 
 

For Federal and Illinois income tax purposes, the retired members continue to be 
allocated taxable income, deductions and credits, because, as noted above, retirement 
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amounts are paid out  of net current profits of the company. Therefore, these 
amounts are reported to the retired members on a federal Schedule K-1 and Illinois 
Schedule K-1-P and is subject to federal income tax but not subject to self-employment 
tax under section 1402(a)(10). It is CLIENT’s understanding that the members are not 
subject to Illinois Individual Income Tax on these retirement payments because they 
qualify for the subtraction modification in 35 ILCS 5/203(a)(2)(F). 
 
Legal Analysis and Authorities 
In computing an individual’s base income subject to Illinois Individual Income Tax, under 
35 ILCS 5/203(a)(2)(F), Illinois provides a subtraction for retirement payments that are 
excluded from net earnings from self-employment under the Internal Revenue Code 
(hereinafter “IRC”). Section 1402(a) defines net earnings from self-employment as: 
[T]he gross income derived by an individual from any trade or business carried on by such 
individual, less the deductions allowed by this subtitle [IRC Sections 1 et. seq.] which are 
attributable to such trade or business, plus his distributive share (whether or not 
distributed) of income or loss described in section 702(a)(8) from any trade or business 
carried on by a partnership of which he is a member. 
 
Section 1402(a)(10) provides an exception to the general definition of net earnings from 
self-employment, which reads in whole: 
[T]here shall be excluded amounts received by a partner pursuant to a written plan of the 
partnership, which meets such requirements as are prescribed by the Secretary, and 
which provides for payments on account of retirement, on a periodic basis, to partners 
generally or to a class or classes of partners, such payments to continue at least until 
such partner’s death, if— 
(A) such partner rendered no services with respect to any trade or business carried on by 
such partnership (or its successors) during the taxable year of such partnership (or its 
successors), ending within or with his taxable year, in which such amounts were received, 
and 
(B) no obligation exists (as of the close of the partnership’s taxable year referred to in 
subparagraph (A)) from the other partners to such partner except with respect to 
retirement payments under such plan, and 
(C) such partner’s share, if any, of the capital of the partnership has been paid to him in 
full before the close of the partnership’s taxable year referred to in subparagraph (A). 
 
Application of Section 1402(a)(10) 
 
Section 1402(a)(10)(A) 
Income earned by CLIENTS retired members meet the requirements of section 
1402(a)(10)(A) – (C) to be excluded from net earnings from self-employment. First of all, 
retired members cease rendering services to CLIENT upon retirement in compliance with 
section 1402(a)(10)(A). In the present case, the Member retired in 2010. He ceased 
providing services under state law during 2010. Any payments made during 2014 and 
2015 were not made in years during which he provided services to the company. Thus 
section 1402(a)(10)(A) is met. 
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Section 1402(a)(10)(B) 
Secondly, all obligations to the retired members outside the scope of section 1402 have 
been paid to them prior to December 31, 2011. There is no definition under section 
1402(a)(10) for obligations. As a general matter, this amount should include any loans 
that the company may have made to the members. However, no such obligations exist. 
The only obligation is to pay amounts to the retired member earned under the retirement 
plan, which is allowed by statute. Thus the taxpayer meets the requirement of section 
1402(a)(10)(B). 
 
Section 1402(a)(10)(C) 
Finally, retired members were paid in full for their capital accounts in the year in which 
they retired. The Schedules K-1 currently reflect a capital account for such partners. This 
is because the terms of the retirement plan are such that the income is paid out of current 
earnings pursuant to section 736(a)(1), which is discussed below. Because the capital 
balance relates solely to the retirement income, this meets the requirements of section 
1402(a)(10)(C). 
 
Revenue Ruling 79-34 
Because of the lack of clarity of definitions in the statute, one might ask if retirement 
income earned but treated as distributive share could fall within the provisions of 
paragraphs (B) and (C) discussed above. The Ruling does not specifically cover 
paragraph (C) however, the facts are such that the retirement income is paid out of current 
earnings pursuant to section 736(a)(1). The Ruling never concludes that the income 
violates the requirements of paragraph (C). This was discussed in more detail in GCM 
37701, discussed below. 
 
Paragraph (B) is specifically addressed in Revenue Ruling 79-34, which provides: 
 
Payments made by a partnership retirement plan to a retired partner from current 
partnership earnings are excepted from “net earnings from self-employment” for purposes 
of section 1402 of the Code even though receipt of part of the payments is deferred until 
shortly after the beginning of the following year. Rev. Rul. 79-34. 
 
Revenue Ruling 79-34 states that “dollars unpaid at the close of the partnership’s taxable 
year [are] an integral part of the partnership’s retirement plan. Despite deferral of its 
payment for a short time after year end, the … dollars [are] not an obligation within the 
intent of section 1402(a)(10)(B) of the Code, but [are] a retirement payment.” Revenue 
Ruling 79-34 then clarifies that for purposes of section 1402(a)(10), the payments are 
considered to be made during the year in which the earnings facilitating the retirement 
payments were earned, regardless of whether a portion of those periodic retirement 
payments were distributed during the following year. 
 
General Counsel Memorandum 37701 
This was released in 1978. It also included a proposed revenue ruling that ultimately 
would be released as Revenue Ruling 79-34. This internal IRS guidance specifically 
discussed the fact that retirement income can be paid out of current profits and thus affect 
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the member’s capital account; and still qualify under Paragraph (C). The IRS concluded, 
“Thus, Congress intended that retirement payments under section 1402(a)(10) can be 
payable out of the current income of the partnership.” In a footnote it also suggests that 
payments of income subject to significant delay can become an interest in capital. It is 
important to note that the footnote nor the subject of the footnote were not incorporated 
into the published Revenue Ruling 79-34. Thus, retirement payment that is allocated out 
of current profits under section 736(a)(1) qualifies as retirement payment under section 
1402(a)(10) even though the amounts are not paid before the close of the taxable year in 
which it was allocated. 
 
Reliance on Authorities 
Revenue Rulings are substantial authority that must be followed by revenue agents. 
Treas. Reg. §1.6662-4(d)(3)(iii). GCMs are not authority, need not be followed by revenue 
agents, and merely express the opinion of the author. This is important because of the 
footnote in GCM 37701 noted above implies that if the cash payment of the retirement 
income is not paid by year end or within a reasonable time following year end, that the 
payment might be considered an obligation other than an obligation solely under the 
retirement plan. As noted above, this footnote appeared only in the GCM, which is not 
authoritative. It also did not appear in the issued Revenue Ruling, which is authoritative. 
Further, the income in this case was paid out within a reasonable period of time and the 
retired partners received only the amount owed under the retirement plan. 
 
Conclusion 
For the reasons stated above, we believe that income and payments made to the 
CLIENTS retired members meet the exception under section 1402(a)(10), thereby 
qualifying for the subtraction in 35 ILCS 5/203(a)(2)(F) and respectfully request that the 
Department provide the general information letter requested. In addition, we request that 
the identity of CLIENT and the other parties described herein be redacted from any 
published version of a GIL that the Department does issue to CLIENT. 
  
 

 
 
RULING 
 
IITA Section 203(a)(2)(F) sets forth the following subtraction modification in the computation of 
Illinois base income: 
 

An amount equal to all amounts included in such total pursuant to the provisions of 
Sections 402(a), 402(c), 403(a), 403(b), 406(a), 407(a), and 408 of the Internal Revenue 
Code, or included in such total as distributions under the provisions of any retirement or 
disability plan for employees of any governmental agency or unit, or retirement payments 
to retired partners, which payments are excluded in computing net earnings from self 
employment by Section 1402 of the Internal Revenue Code and regulations adopted 
pursuant thereto. 
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The subtraction for retirement payments to retired partners applies only to payments described 
in Internal Revenue Code (IRC) Section 1402(a)(10) and Treasury Regulations Section 
1.1402(a)-17.  
IRC Section 1402(a)(10) excludes from the definition of net earnings from self-employment: 
 

(10) [A]mounts received by a partner pursuant to a written plan of the partnership, which 
meets such requirements as are prescribed by the Secretary, and which provides for 
payments on account of retirement, on a periodic basis, to partners generally or to a class 
or classes of partners, such payments to continue at least until such partner’s death, if – 

(A) such partner rendered no services with respect to any trade or business carried 
on by such partnership (or its successors), ending within or with his taxable year, 
in which such amounts were received, and 
(B) no obligation exists (as of the close of the partnership’s taxable year referred 
to in subparagraph (A)) from the other partners to such partner except with respect 
to retirement payments under such plan, and 
(C) such partner’s share, if any, of the capital of the partnership has been paid to 
him in full before the close of the partnership’s taxable year referred to in 
subparagraph (A).  

 
Treasury Regulations Section 1.1402(a)-17(b) states that to qualify as payments on account of 
retirement, the payments must constitute bona fide retirement income. For purposes of this 
ruling, it is assumed that the S&L retirement plan meets the requirements of Treasury 
Regulations Section 1.1402(a)-17(b). 
 
Your letter indicates that upon retirement, the partner ceases to be a member and ceases to 
provide services to CLIENT. Further, your letter indicates that the income paid to the retired 
member is considered under IRC Section 736(a)(1) as a distributive share of partnership income, 
and that historically the income is actually paid to the member in years subsequent to the year 
the retired partner must take into account the distributive share of partnership income. The 
retirement income earned and taxed in one year that is paid to retired members in subsequent 
years is accounted for as an obligation of the LLC. Your letter provides an example in which the 
retired member’s distributive share for the 2012 taxable year of the partnership is not actually 
paid to the retired member until January 14, 2014, and in which the distributive share for the 
2013 taxable year of the partnership is actually paid to the retired member in installments 
between April 14, 2014 and January 15, 2015. You have indicated that the retired members of 
CLIENT have taken the position on their federal income tax returns that the payments are 
excluded from net earnings from self-employment under IRC Section 1402(a)(10). 
 
In Revenue Ruling 79-34, the IRS determined that payments made to a retired partner from 
current partnership earnings satisfy the exclusion under IRC Section 1402(a)(10) where 
payment is deferred until shortly after the beginning of the following year. General Counsel 
Memorandum (GCM) 37701 (1978) included a proposed revenue ruling subsequently released 
as Revenue Ruling 79-34. In the GCM, the IRS noted, “[w]e believe it is critical that there is no 
significant delay between the time the distributive share is determined and the time any excess 
distributive share is distributed. If any amount is retained by the partnership, it may be an 
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obligation under section 1402(a)(10)(B) or a share in partnership capital under section 
1402(a)(10)(C).”  
 
Neither the GCM nor the revenue ruling indicate what period of delay would be considered a 
“significant delay.” Revenue Ruling 79-34 indicates only that a distribution shortly after the 
beginning of the following year does not cause the distributive share to fail to satisfy the exclusion 
under IRC Section 1402(a)(10). It is therefore not clear whether the amounts retained in this 
case, some of which were retained until the beginning of the second succeeding year, constitutes 
a “significant delay” that may result in a disallowed obligation or disallowed share in partnership 
capital. Accordingly, absent a federal change, as defined under IITA Section 506(b), with respect 
to the treatment of the retired member’s share of CLIENT’s income for federal self-employment 
tax purposes, the Department will respect the taxpayer’s federal position as correct. 
Consequently, the distributive shares of the retired members of CLIENT will qualify for the 
subtraction modification under IITA Section 203(a)(2)(F). 
 
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, 
interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you have further 
questions regarding this GIL, please call (217) 782-2844. If you have additional questions 
regarding Illinois income tax laws, please visit the Department’s web site at www.tax.illinois.gov. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Associate Counsel (Income Tax) 
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