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Non-resident partner includes in Illinois net income his or her distributive share of the business 
income of the partnership apportioned to Illinois. 

 
 
February 9, 2016 
 
 
Re: Illinois income tax 
 
Dear Xxxxx: 
 
This is in response to your letter dated December 29, 2015 in which you request a letter ruling. The 
nature of your request and the information provided requires that we respond with a General 
Information Letter (GIL). A GIL is designed to provide general information, is not a statement of 
Department policy and is not binding on the Department. See 2 Ill. Adm. Code § 1200.120(b) and (c), 
which may be accessed from the Department’s web site at www.tax.illinois.gov. 
 
Your letter states as follows: 
 

I am an out of state tax preparer who recently took over a new client. The client is a general 
partnership made up of three individual musical artists that combined make up a musical band. 
 
These artists have four primary sources of income. 
Recording – They make records, which are either owned or licensed by a record company in 
which the record company pays them a royalty for records sold. 
Publishing – They are paid royalties for music sold or played via the airways or streamed. 
Touring – They perform via musical touring. 
Merchandising – They license their name to merchandisers who sell product with the band’s 
name on it (i.e. hats, shirts, etc.) 
 
The band has not recorded an album in several years. However, when they did record, a few 
of their albums were written and recorded in Illinois. Currently they are no longer active with 
respect to business in Illinois. One band member is a resident of Illinois, while two of the band 
members are not residents of Illinois. 
 
The question we have is with respect to the royalties they earn and their sourcing (if any) to the 
State of Illinois. The record company pays a royalty primarily with respect to three parts: 
1. For their actual services for performance on the recording (done many years ago in Illinois). 
2. For the writer’s share (for writing the songs many years ago in Illinois). 
3. For the publisher’s share (licensing the rights to the songs). 
 
The record company does not manufacture or distribute recordings out of Illinois. CDs are sold 
to customers around the world, including a small portion of that (we presume) to persons 
located in Illinois. In addition, music is played all around the world (either through the airways 
or streaming), including (we presume) to persons living in Illinois.  
 
Our question: How much, if any, of the royalties earned by the band members should be 
sourced to Illinois? With respect to the Illinois resident, this is not at issue, since he will pick up 
100% of all income to Illinois. 
 

http://www.tax.illinois.gov/


RULING 
 

Your question concerns the manner in which Illinois taxes a nonresident partner with respect to his or 
her distributive share of certain partnership royalty income.1 Section 305 of the Illinois Income Tax Act 
(“IITA”; 35 ILCS 5/305) provides for the allocation or apportionment of a nonresident partner’s 
distributive share of partnership income. The section states, in pertinent part, as follows: 
 

§ 305. Allocation of Partnership Income by partnerships and partners other than residents. (a) 
Allocation of partnership business income by partners other than residents. The respective 
shares of partners other than residents in so much of the business income of the partnership 
as is allocated or apportioned to this State in the possession of the partnership shall be taken 
into account by such partners pro rata in accordance with their respective distributive shares of 
such partnership income for the partnership's taxable year and allocated to this State. 

 
(b) Allocation of partnership nonbusiness income by partners other than residents. The 
respective shares of partners other than residents in the items of partnership income and 
deduction not taken into account in computing the business income of a partnership shall be 
taken into account by such partners pro rata in accordance with their respective distributive 
shares of such partnership income for the partnership's taxable year, and allocated as if such 
items had been paid, incurred or accrued directly to such partners in their separate capacities. 

 
 (c) Allocation or apportionment of base income by partnership. Base income of a partnership 
 shall be allocated or apportioned to this State pursuant to Article 3, in the same manner as it is 
 allocated or apportioned for any other nonresident. 
 
Section 1501(a)(1) of the IITA defines the term “business income” as follows: 
 

Business income. The term “business income” means all income that may be treated as 
apportionable business income under the Constitution of the United States. Business income 
is net of the deductions allocable thereto. Such term does not include compensation or the 
deductions allocable thereto. For each taxable year beginning on or after January 1, 2003, a 
taxpayer may elect to treat all income other than compensation as business income. This 
election shall be made in accordance with rules adopted by the Department and, once made, 
shall be irrevocable. 

 
Under IITA Section 1501(a)(13), nonbusiness income is defined as all income other than business 
income or compensation. 
 
Under Article 3 of the IITA, base income that constitutes nonbusiness income is allocated to Illinois 
under IITA Sections 301(c)(2) and 303. Base income that constitutes business income is apportioned 
to Illinois under IITA Section 304. IITA Section 304(a) provides that for taxable years ending on or 
after December 31, 2000, the apportionment factor for a taxpayer deriving business income from 
Illinois and one or more other states (other than an insurance company, financial organization, or 
transportation company) shall be equal to its sales factor. Section 304(a)(3)(A) defines the sales 
factor as a fraction, the numerator of which is the total sales of the person in Illinois during the taxable 
year, and the denominator of which is the total sales of the person everywhere. IITA Section 
304(a)(3)(B-1) defines the numerator of the sales factor with respect to gross receipts from patents, 
copyrights, trademarks, and similar items of intangible personal property. The section provides: 
 

                                                           
1 Note that Illinois also imposes an entity level tax on a partnership. 35 ILCS 5/201(c) and (d). The tax is imposed on the “net income” 

of the partnership at the rate of 1.5% (35 ILCS 5/202). 



 (B-1) Patents, copyrights, trademarks, and similar items of intangible personal property. 
 

(i) Gross receipts from the licensing, sale, or other disposition of a patent, copyright, 
trademark, or similar item of intangible personal property, other than gross receipts governed 
by paragraph (B-7) of this item (3), are in this State to the extent the item is utilized in this 
State during the year the gross receipts are included in gross income. 

 
 (ii) Place of utilization. 
 

(I) A patent is utilized in a state to the extent that it is employed in production, fabrication, 
manufacturing, or other processing in the state or to the extent that a patented product is 
produced in the state. If a patent is utilized in more than one state, the extent to which it is 
utilized in any one state shall be a fraction equal to the gross receipts of the licensee or 
purchaser from sales or leases of items produced, fabricated, manufactured, or processed 
within that state using the patent and of patented items produced within that state, divided by 
the total of such gross receipts for all states in which the patent is utilized. 

 
(II) A copyright is utilized in a state to the extent that printing or other publication originates in 
the state. If a copyright is utilized in more than one state, the extent to which it is utilized in any 
one state shall be a fraction equal to the gross receipts from sales or licenses of materials 
printed or published in that state divided by the total of such gross receipts for all states in 
which the copyright is utilized. 

 
(III) Trademarks and other items of intangible personal property governed by this paragraph 
(B-1) are utilized in the state in which the commercial domicile of the licensee or purchaser is 
located. 

 
(iii) If the state of utilization of an item of property governed by this paragraph (B-1) cannot be 
determined from the taxpayer's books and records or from the books and records of any 
person related to the taxpayer within the meaning of Section 267(b) of the Internal Revenue 
Code, 26 U.S.C. 267, the gross receipts attributable to that item shall be excluded from both 
the numerator and the denominator of the sales factor. 

 
In addition, IITA Section 304(a)(3)(B-2) states: 
 

(B-2) Gross receipts from the license, sale, or other disposition of patents, copyrights, 
trademarks, and similar items of intangible personal property, other than gross receipts 
governed by paragraph (B-7) of this item (3), may be included in the numerator or denominator 
of the sales factor only if gross receipts from licenses, sales, or other disposition of such items 
comprise more than 50% of the taxpayer's total gross receipts included in gross income during 
the tax year and during each of the 2 immediately preceding tax years; provided that, when a 
taxpayer is a  member of a unitary business group, such determination shall be made on the 
basis of the gross receipts of the entire unitary business group. 

 
Based on the information you have provided, it appears that the royalty income of the partnership 
constitutes business income. Such income should be apportioned to Illinois applying the rules of IITA 
Section 304, including the provisions set forth above. Under IITA Section 305, the nonresident 
partners must include in their Illinois net income their distributive shares of the partnership’s business 
income apportioned to Illinois. 
 
In addition, note that IITA Section 709.5 imposes a withholding obligation with respect to a 
nonresident partner’s distributive share. That section states, in pertinent part, as follows: 



 
(a) In general. For each taxable year ending on or after December 31, 2008, every partnership 
(other than a publicly traded partnership under Section 7704 of the Internal Revenue Code or 
investment partnership), Subchapter S corporation, and trust must withhold from each 
nonresident partner, shareholder, or beneficiary … an amount equal to the sum of (i) the share 
of business income of the partnership, Subchapter S corporation, or trust apportionable to 
Illinois plus (ii) for taxable years ending on or after December 31, 2014, the share of 
nonbusiness  income of the partnership, Subchapter S corporation, or trust allocated to Illinois 
under Section 303 of this Act (other than an amount allocated to the commercial domicile of 
the taxpayer under Section 303 of this Act) that is distributable to that partner, shareholder, or 
beneficiary under Sections 702 and 704 and Subchapter S of the Internal Revenue Code, 
whether or not distributed,  (iii) multiplied by the applicable rates of tax for that partner, 
shareholder, or beneficiary under  subsections (a) through (d) of Section 201 of this Act, and 
(iv) net of the share of any credit  under Article 2 of this Act that is distributable by the 
partnership, Subchapter S corporation, or trust and allowable against the tax liability of that 
partner, shareholder, or beneficiary for a taxable year ending on or after December 31, 2014. 

 
(b) Credit for taxes withheld. Any amount withheld under subsection (a) of this Section and 
paid to the Department shall be treated as a payment of the estimated tax liability or of the 
liability for withholding under this Section of the partner, shareholder, or beneficiary to whom 
the income is distributable for the taxable year in which that person incurred a liability under 
this Act with respect to that income.  

 
  
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you have questions regarding 
this GIL you may contact Legal Services at (217) 782-2844. If you have further questions related to 
Illinois income tax laws, visit our website at www.revenue.state.il.us or contact the Department’s 
Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Staff Attorney (Income Tax) 
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