
 

 

IT 16-0001-PLR  7/11/2016    SUBTRACTION MODIFICATIONS 
 

Distributive Share of income from Partnership’s engineering services business 
allocated to retired partner qualifies for the subtraction modification under IITA 
Section 203(d)(2)(H). 

 
July 11, 2016 
 
 
Re: Request for Private Letter Ruling 

COMPANY  
 
Dear Xxxxx: 
 
This is in response to your letter dated January 28, 2016 in which you request a Private 
Letter Ruling on behalf of COMPANY. Review of your request for a Private Letter Ruling 
indicates that all information described in paragraphs 1 through 8 of subsection (b) of 2 
Ill. Adm. Code 1200.110 is contained in your request. This Private Letter Ruling will bind 
the Department only with respect to COMPANY. Issuance of this ruling is conditioned 
upon the understanding that COMPANY and/or any related taxpayer(s) is not currently 
under audit or involved in litigation concerning the issues that are the subject of this ruling 
request. 
 
The facts and analysis as you have presented them are as follows: 
 

COMPANY is a professional services firm that provides engineering services to 
the electric power industry. COMPANY is a limited liability company (hereinafter 
“LLC”) treated as a partnership for federal and Illinois income tax purposes. 
 
COMPANY has two types of members: active and retired. The active members are 
all trained engineers and most all of them practice engineering. All active members 
provide services to the firm as their livelihood. They pay self-employment tax on 
income received from the LLC.  
 
Pursuant to the LLC operating agreement, upon retirement a retired member of 
COMPANY ceases to be a member and ceases to provide services to the firm. 
Pursuant to the LLC operating agreement, the retired members receive payments 
from COMPANY on an annual basis for the remainder of their life. The income 
earned by the retired members is not a guaranteed payment but is instead an 
allocation of all types of income, deductions and credits earned by COMPANY. For 
federal and Illinois income tax purposes, the retired partners continue to be treated 
as partners for as long as they are receiving these payments. Therefore, these 
payments are reported to the retired members on a federal schedule K-1 and 
Illinois schedule K-1-P. These payments are not self-employment earnings under 
Internal Revenue Code §1402. It is COMPANY’s understanding that the members 
are not subject to Illinois income tax on these retirement payments because they 
qualify for the subtraction modification under 35 ILCS 5/203(a)(2)(F). 
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Conclusion of the Taxpayer 
 

For the reasons stated in our analysis below, we respectfully request the 
following ruling: 

 
That the payments to the retired members qualify for the subtraction 
modification in 35 ILCS 5/203(d)(2)(H). 

 
Analysis 

 
In computing a partnership’s income subject to the Illinois Replacement 
Tax, Illinois provides a subtraction for personal services income. 35 ILCS 
5/203(d)(2)(H). The statute defines personal service income by reference 
to the Internal Revenue Code (hereinafter “IRC”) section 1348 as effective 
in 1981. 

 
The Illinois statutory definition reads in whole: 

 
Any income of the partnership which constitutes personal service income 
as defined in Section 1348(b)(1) of the Internal Revenue Code (as in effect 
December 31,1981) [repealed] or a reasonable allowance for compensation 
paid or accrued for services rendered by partners to the partnership, 
whichever is  greater. 35 ILCS 5/203(d)(2)(H). 

 
The IRC as in effect December 31, 1981 defined personal services income 
as: 

 
[A]ny income which is earned income within the meaning of section 
401(c)(2)(C)  or section 911(b) or which is an amount received as a pension 
or annuity which arises from an employer-employee relationship or from tax-
deductible contributions to a retirement plan. IRC Sec.1348(b)(1)(A). 
(Emphasis added.) 

 
Section 401(c)(2)(C) as in effect in 1981 dealt with gains from the sale of 
property by an individual whose personal efforts created such property and 
is irrelevant for the present analysis. Section 919(b) (as it existed in 1981) 
was the definition of earned income and stated that it was amounts received 
as compensation for services rendered. It did not, however, provide any 
specific guidance into payments to retired members. 

 
Section 1348 as in effect December 31, 1981, included “an amount received 
as a pension or annuity which arises from an employer-employee 
relationship or from tax-deductible contributions to a retirement plan.” IRC 
Sec. 1348(b)(1)(A). (Emphasis added.) The legislative history and earlier 
adoptions of this code section provide insight into this issue. As originally 
enacted as part of the Tax Reform Act of 1969, section 1348 specifically 
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excluded deferred compensation from the definition of earned income. P.L. 
91-172, §804. 

 
However, the statute was amended in 1976 to include pensions and 
annuities as earned income. P.L. 94-445, §302. According to the General 
Explanation of P.L. 94-455, this extension applied to pensions and annuities 
that were personal services income. Id. The change was intended by 
Congress to correct the situation where an individual would retire on a 
pension; and, even though his or her before-tax income would fall, his or 
her after-tax income would rise because he or she would lose the benefits 
of the maximum tax. Id. 

 
Section 1348 was amended again in 1978 as a clarification. The Tax 
Reform Act of 1978 amended section 1348(b)(1)(A) striking out “pension or 
annuity” and inserting in lieu thereof “pension or annuity which arises from 
an employer-employee relationship or from tax-deductible contributions to 
a retirement plan.” P.L. 95-600, §701(x)(1). The General Explanation of P.L. 
95-600 further clarified the legislative intent of this provision when it stated 
that personal services income was intended to include a pension or annuity 
when that pension or annuity arises from a situation where personal 
services were rendered either as an employee or as a self-employed 
person. This clarification applied to “pensions and annuities established by 
an employer for his employee (whether or not made under a qualified 
pension plan) and to amounts received from H.R. 10 plans and individual 
retirement accounts, annuities, and bonds.” P.L. 95-600, §701(x)(1). 

 
The legislative history further stated that “[p]ensions or annuities that are 
not connected with earned income from personal services do not qualify. 
However, this amendment was not intended to deny the benefits of the 
maximum tax provisions to other deferred compensation arrangements 
where the compensation is ‘earned income’ within the meaning of 911(b)… 
For example, payments to a retired partner where the payments are for 
personal services actually performed prior to retirement are eligible for the 
50-percent maximum tax rate.” P.L. 95-600, §701(x)(1). 

 
While the 1981 version of section 1348 did not provide guidance into 
whether payments to retired partners or members should be included in the 
definition of personal service income, the above legislative analysis clearly 
shows that it was Congress’ intent to include such payments. Therefore, 
since the payments are included under section 1348 as in effect December 
31, 1981, they should be deductible by the LLC under 35 ILCS 
5/203(d)(2)(H). 

 
Furthermore, the statutory purpose of 35 ILCS 5/203(d)(2)(H) supports 
allowing a subtraction for retirement payments to partners. The purpose of 
the subtraction modification in 35 ILCS 5/203(d)(2)(H) is to put partnerships 
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on par with S corporations. IT 98-0036-PLR. For federal income tax 
purposes, S Corporations are allowed to deduct salaries paid to their 
shareholders for personal services rendered as employees. Likewise, S 
Corporations are allowed a deduction for deferred compensation, such as 
pension and retirement payments to shareholders who are employees. 
These deductions enter into the computation of Illinois net income of the S 
Corporation, because Illinois’ starting point in computing an S Corporation’s 
Illinois Replacement Tax liability is federal taxable income before federal 
net operating loss deduction. 35 ILCS 5/203(b)(1). However, partners of 
partnerships cannot be employees. As a result, for federal income tax 
purposes partnerships are not allowed the same deduction for payments 
made to partners for their personal services. 35 ILCS 5/203(d)(2)(H) grants 
partnerships a subtraction for the personal services rendered by the 
partners. As a result, similarly situated partnerships and S Corporations pay 
the same amount of Illinois Replacement Tax. As stated above, S 
Corporations are generally allowed to deduct payments to pension plans 
and retirement plans for shareholders who are employees. Therefore, 
partnerships should be able to subtract similar payments. 

 
It is irrelevant whether or not the individual partners pay Illinois Income Tax 
on these retirement payments. Individuals are allowed a subtraction for 
income received from certain retirement plans under 35 ILCS 
5/203(a)(2)(F). Retirement payments to S Corporations shareholders who 
are employees usually qualify for this subtraction, even though the S 
Corporation received a deduction for the expense. Therefore, it is not 
inconsistent for the partnership to receive a subtraction under 35 ILCS 
5/203(d)(2)(H) for payments made to retired partners and for the retired 
partner to receive a subtraction under 35 ILCS 5/203(a)(2)(F). In fact, such 
treatment would be similar to the treatment of S Corporations. 

 
Summary 

 
35 ILCS 5/203(d)(2)(H) provides a subtraction modification to partnerships 
for personal service income and in defining “personal service income” 
references section 1348 of the IRC (1981). Since the intent of the Revenue 
Act of 1978 which modified section 1348 as in effect in 1981 was to include 
payments made to retired partners who had previously rendered services 
to the partnership, COMPANY payments to retired members should qualify 
for the deduction available in computing Illinois Replacement Tax liability. 

 
Statement of Authorities Contrary to the Taxpayer’s View 

 
The Department ruled on this issue and published guidance to COMPANY 
consistent with the position stated above in a PLR dated September 22, 
2004. Neither the Taxpayer nor the Taxpayer’s representatives are aware 
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of any contrary rulings, cases, statutes or regulations to the position 
requested in this letter.  

 
 

RULING 
 
Section 203(d)(2)(H) of the Illinois Income Tax Act (“IITA,” 35 ILCS 5/203(d)(2)(H)) allows 
a partnership, for purposes of computing its personal property tax replacement income 
tax under IITA Section 201(c) and (d), the following subtraction modification: 
 

Any income of the partnership which constitutes personal service income as 
defined in Section 1348(b)(1) of the Internal Revenue Code (as in effect December 
31, 1981) or a reasonable allowance for compensation paid or accrued for services 
rendered by partners to the partnership, whichever is greater. 
 
  

Section 1348(b)(1) of the Internal Revenue Code, as in effect on December 31, 1981, 
provided that “personal service income” means: 
 

Any income which is earned income within the meaning of section 401(c)(2)(C) or 
section 911(b) or which is an amount received as a pension or annuity which arises 
from an employer-employee relationship or from tax-deductible contributions to a 
retirement plan. 

 
Section 911(b) of the Internal Revenue Code (as in effect on December 31, 1981) 
provided: 
 

For purposes of this section, the term “earned income” means wages, salaries, or 
professional fees, and other amounts received as compensation for services 
actually rendered, but does not include that part of the compensation derived by 
the taxpayer for personal services rendered by him to a corporation which 
represents a distribution of earnings and profits rather than a reasonable allowance 
as compensation for the personal services actually rendered. In the case of a 
taxpayer engaged in a trade or business in which both personal services and 
capital are material income-producing factors, under regulations prescribed by the 
Secretary, a reasonable allowance as compensation for the personal services 
rendered by the taxpayer, not in excess of 30 percent of his share of the net profits 
of such trade or business, shall be considered earned income. 

 
Note that Section 1348(b)(1)(A) provided: 
 

For purposes of this subparagraph, section 911(b) shall be applied without regard 
to the phrase “, not in excess of 30 percent of his share of net profits of such trade 
or business”. 
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Regarding the Code definition of earned income, Treasury Regulations §1.911-2(b)(3) 
provided as follows: 
 

Earned income includes all fees received by a taxpayer engaged in a professional 
occupation (such as a doctor or lawyer) in the performance of professional 
activities. Professional fees constitute earned income even though the taxpayer 
employs assistants to perform part or all of the services rendered, provided the 
taxpayer’s patients or clients look to the taxpayer as the person responsible for the 
services. 

 
Treasury Regulations §1.1348-3(a)(2) provided: 
 

The entire amount received as professional fees shall be treated as earned income 
if the taxpayer is engaged in a professional occupation, such as a doctor, dentist, 
lawyer, architect, or accountant, even though he employs assistants to perform 
part or all of the services, provided that the patients or clients are those of the 
taxpayer and look to the taxpayer as the person responsible for the services 
performed. 

 
In Revenue Ruling 74-231, 1974-1 C.B. 240, the Service ruled that the professional fees 
of a partnership derived from consulting services performed by its partners, both of whom 
were licensed engineers, qualified as earned income within the meaning of former IRC 
Section 1348(b)(1). As your letter points out, the legislative history of the Tax Reform Act 
of 1978 makes clear that income qualifying as earned income under this provision does 
not lose that characterization in the case of a retired partner whose share of partnership 
income is received under a retirement plan maintained for retired partners. See Senate 
Committee Report, H.R. 6715. Therefore, COMPANY may include in its subtraction 
modification under IITA Section 203(d)(2)(H) the distributive share of the income from the 
partnership’s engineering services business allocated to a retired partner pursuant to the 
COMPANY retirement plan for retired partners.   
  
This ruling shall bind the Department as provided herein. The facts upon which this ruling 
is based are subject to review by the Department during the course of any audit, 
investigation or hearing and this ruling shall bind the Department only if the material facts 
as recited and incorporated in this ruling are correct and complete. This ruling shall bind 
the Department for all taxable years, except as limited pursuant to 2 Ill. Adm. Code 
1200.110(d) and (e).This ruling will cease to bind the Department if there is a pertinent 
change in statutory law, case law, rules or in the material facts recited in this ruling. 

 
Sincerely, 

 
 

 
Brian L. Stocker 
Chairman, PLR Committee (Income Tax) 


