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Exempt organizations that do not have unrelated business taxable income are not subject 
to Illinois income tax. 

 
 
 
 
September 8, 2015 
 
 
 
 
 
 Re: Reporting of Charitable Donations 
 
Dear Mr. XXXX: 
 
This is in response to your letter dated January 26, 2015, which was received by the Department 
of Revenue on July 28, 2015, in which you request a letter ruling.  The nature of your request 
and the information you have provided require that we respond with a General Information 
Letter, which is designed to provide general information, is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be 
found on the Department's web site at www. tax.illinois.gov.   
 
In your letter you have stated the following: 
 

We are a non-profit registered as an IRC 501(c)(3) (YYYY) in STATE.  I seek 
your written response as to what, if any registration or reporting requirements we 
have relative to receiving personal donations from Illinois residents. 
 
I talked to a gentleman on your Hot Line today who assured me, as long as all our 
transactions are in the non-profit area, we have no Illinois reporting requirements.  
The State of STATE has qualified us as sales tax exempt, and we do not operate 
any “for profit” businesses.  We file an IRS 990, and a State of STATE 990, each 
year.  We basically own Preserves which are open to the public and manage a few 
donated Conservation Easements on land owned by others.  We have only one 
employee.  Our Mission is to protect land and to educate the public (especially 
youth) re environmental conservation. 
 
Please confirm the opinion of your hot line representative that we do not have a 
reporting requirement to Illinois relative to donations we receive from Illinois 
residents for our non-profit activities.   

 



Response 
 

Under Section 203(b) of the Illinois Income Tax Act (35 ILCS 5/203), the computation of most 
corporations’ "net income" taxed by Illinois begins with the taxpayer's federal taxable income, as 
properly computed for the taxable year.  Various addition and subtraction modifications are then 
made, and the resulting "base income" is then allocated and apportioned to Illinois.  However, 
under Section 205(a) of the Illinois Income Tax Act (35 ILCS 5/205), “The base income of an 
organization which is exempt from the federal income tax by reason of the Internal Revenue 
Code shall not be determined under section 203 of this Act, but shall be its unrelated business 
taxable income as determined under section 512 of the Internal Revenue Code, without any 
deduction for the tax imposed by this Act.”  Accordingly, if your organization has no unrelated 
business taxable income subject to federal income tax, it will not be subject to Illinois income 
tax. 
 
The Department of Revenue is not responsible for registration of charitable organizations and 
reporting of charitable contributions.  Rather, these matters are under the authority of the Illinois 
Attorney General.  Information regarding these matters can be found at the web site of the 
Illinois Attorney General, at: 
 
http://www.illinoisattorneygeneral.gov/charities/reg_reports.html#CharityRegistration 
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of 
policy that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department.  
If you are not under audit and you wish to obtain a binding Private Letter Ruling regarding your 
factual situation, please submit all of the information set out in items 1 through 8 of Section 
1200.110(b).  If you have any further questions, you may contact me at (217) 782-7055. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Paul S. Caselton 
Deputy General Counsel – Income Tax 
 
 

http://www.illinoisattorneygeneral.gov/charities/reg_reports.html#CharityRegistration

