
 
 
IT 14-0018 GIL 10/17/2014 Credits – Foreign Tax 
The credit for taxes paid to other states may not exceed the amount of Illinois income tax 
attributable to income that would be sourced to other states if all other states used Illinois’ 
allocation and apportionment rules.  Because nonbusiness gambling winnings are sourced to the 
state of residency under the Illinois Income Tax Act, this limitation does not include Illinois 
taxes attributable to gambling winnings. (This is a GIL.) 
 
 
October 17, 2014 
 
 
 

Re: TAXPAYER 
Credit for Taxes Paid to Other States on Gambling Winnings 

 
Dear Xxxx: 
 
This is in response to your letter dated October 9, 2014 in which you request a legal tax ruling 
regarding the treatment of gambling winnings.  The Department’s regulations require that the 
Department issue only two types of letter rulings, Private Letter Rulings (“PLRs”) and General 
Information Letters (“GILs”). PLRs are issued by the Department in response to specific 
taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation. 
A PLR is binding against the Department, but only as to the taxpayer issued the ruling and only 
to the extent the facts recited in the PLR are correct and complete. GILs do not constitute 
statements of Department policy that apply, interpret or prescribe the tax laws and are not 
binding against the Department. See 2 Ill. Adm. Code 100.1200(b) and (c).   The nature of your 
letter and the information provided require that we respond with a General Information Letter.   
 
Your letter states as follows: 
 

Per TAXPAYER 2’s instructions, I am forwarding you all the correspondence in regards 
to this taxpayer.  At issue is the credit for taxes paid to Indiana on gambling winnings of 
an Illinois resident.  

 
Your letter dated MONTH XX, 20XX, to TAXPAYER 2 states: 
 

This letter is a follow up, as requested by yourself, in regards to the specific questions I 
have on this account.  Your letter dated July 15, 2014 (which by the way, was never 
received by USMail, I downloaded it from MyTax)  states in the second paragraph that 
“The state of Illinois does not allow credits for taxes paid on gambling winnings to 
another state.”  Again, I have never heard of this, and I have been an Illinois tax preparer 
for over 28 years.  
 
You directed me to two statutes which you claim support this statement. 
 

• The first is 35 ILCS 5/303.  I have printed this statute and enclosed it in this 
packet.  It appears to me that this statute specifically deals with income earned by 
persons OTHER than a resident of the state.  The TAXPAYER 1’s are residents 
of Illinois. 

• The second statute you directed to me was Section 301(c)(2).  I have printed this 
statute and enclosed it in this packet.  I can’t discern how this section applies to 
the taxpayers since they are full time residents of Illinois.   



 
 
 
 
 
 
 
The Department’s file for these taxpayers indicates that they reported $XX,XXX in Column A of 
Line 15 of the Schedule CR, Credit for Tax Paid to Other States, and $XXX,XXX in Column B 
of Line 15.  Column A is supposed to include the amount of “other income” reported on Line 21 
of the federal Form 1040, and Column B is supposed to report the portion of the amount in 
Column A that is sourced outside of Illinois using Illinois’ allocation and apportionment rules, as 
explained below.  The Department adjusted the taxpayer’s return by reducing the amount in 
Column B to the $XX,XXX amount shown in Column A, pending receipt of an explanation from 
the taxpayers regarding this item, as noted in the letter to the taxpayers dated MONTH 2 XX, 
20XX.  The documents you have provided indicate that the $XX,XXX is comprised of 
$XXX,XXX in gambling winnings, minus a net operating loss deduction of $XXX,XXX, all of 
which resulted from losses incurred by a Subchapter S corporation that apportioned all of its 
income and loss to Illinois.   
 

RESPONSE 
 
Section 601(b)(3) of the Illinois Income Tax Act (35 ILCS 5/601) allows residents to claim a 
credit for income taxes paid to other states. That section also provides:  
 

For taxable years ending on or after December 31, 2009, the credit provided under 
this paragraph for tax paid to other states shall not exceed that amount which 
bears the same ratio to the tax imposed by . . . this Act as the amount of the 
taxpayer's base income that would be allocated or apportioned to other states if all 
other states had adopted the provisions in Article 3 of this Act bears to the 
taxpayer's total base income subject to tax by this State for the taxable year.  

 
The Schedule CR implements this limitation by having the taxpayer list items of income from all 
sources in Column A; write the amount that is sourced to other states using Illinois’ sourcing 
rules in Article 3 of the Illinois Income Tax Act in Column B of each line; then writing the total 
income and total non-Illinois sourced income on Line 42; and computing the fraction of income 
that is from non-Illinois sources. This fraction, multiplied by the taxpayer’s Illinois income tax 
liability before credits, yields the limit on the credit allowed for taxes paid to other states.  
 
In Article 3 of the Illinois Income Tax Act, Section 301(c)(2) (35 ILCS 5/302) provides:  
 

Any item of income or deduction which was taken into account in the 
computation of base income for the taxable year by any person other than a 
resident and which is not otherwise specifically allocated or apportioned pursuant 
to Section 302, 303 or 304 . . . in the case of an individual, trust or estate, shall not 
be allocated to this State.  

 
Except in the case of a professional gambler, who would apportion his or her gambling winnings 
as business income under the provisions of Section 304 of the Illinois Income Tax Act (35 ILCS 
5/304), there is no provision in Sections 302, 303 or 304 that would allocate gambling winnings 
of a nonresident to Illinois. Thus, if all states used Illinois’ rules for sourcing income, no other 
state would tax gambling winnings of a nonresident gambler who is not a professional. 
Accordingly, pursuant to the provision in Section 601(b)(3) quoted above, there is no provision 
in the instructions to the Schedule CR that allows gambling winnings of a nonprofessional 



 
 
 
 
 
 
gambler to be included in Column B of any line. For the vast majority of residents who are taxed 
by another state only on gambling winnings, this means that the total income sourced to other 
states under Illinois’ rules is zero, and the credit allowed under Section 601(b)(3) is zero. 
 
In this case, because none of the taxpayers’ gambling winnings should be shown as sourced 
outside of Illinois in Column B of Line 15 of the Schedule CR, the amount of the taxpayers’ 
income sourced outside Illinois in Column B of Line 42 of the Schedule CR should be zero, and 
no credit for taxes paid to other states is allowed.   
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of 
policy that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department.  
If you have any further questions, you may contact me at (217) 524-3951. 
 
Sincerely, 
 
 
Paul S. Caselton 
Deputy General Counsel - Income Tax 
Illinois Department of Revenue 
 


