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The credit for taxes paid to other states may not exceed the amount of Illinois income tax attributable 
to income that would be sourced to other states if all other states used Illinois’ allocation and 
apportionment rules.  Because nonbusiness gambling winnings are sourced to the state of residency 
under the Illinois Income Tax Act, this limitation does not include Illinois taxes attributable to 
gambling winnings. (This is a GIL.) 
 
 

 

October 3, 2014 
 
Re: Credit for taxes paid to other states on gambling/lottery winnings 
 
Dear Xxxx: 
 
This is in response to your letter dated September 4, 2014 in which you request a legal tax ruling 
regarding the treatment of gambling winnings.  The Department’s regulations require that the 
Department issue only two types of letter rulings, Private Letter Rulings (“PLRs”) and General 
Information Letters (“GILs”). PLRs are issued by the Department in response to specific taxpayer 
inquiries concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation. A PLR is 
binding against the Department, but only as to the taxpayer issued the ruling and only to the extent the 
facts recited in the PLR are correct and complete. GILs do not constitute statements of Department 
policy that apply, interpret or prescribe the tax laws and are not binding against the Department. See 2 
Ill. Adm. Code 100.1200(b) and (c).   The nature of your letter and the information provided require 
that we respond with a General Information Letter.   
 
Your letter states as follows: 
 

Please be advised that I am writing this letter in effort to request a private letter ruling 
regarding an unresolved tax issue for credit I have claimed for taxes paid to other states.  I 
received a Return Correction Notice dated MONTH XX, 20XX regarding my IL-1040 Income 
Tax Return for the tax year 20XX.  The notice proposed to disallow my credit for taxes paid to 
other states for my gambling winnings.  After speaking with various representatives at the 
Illinois Department of Revenue I was sent a copy of the Illinois Income Tax Act.  My 
interpretation of the act does not completely state that I can not take credit for taxes paid to 
another state but it does present a limitation of the income tax to be X% or X% of the gambling 
winnings from the other state.  I have not been able to resolve this issue through the regular 
channels so I was advised to submit a request to the Legal Service Department to have a 
private letter ruling issued to me on this matter. 

 
RESPONSE 

 
 
Section 601(b)(3) of the Illinois Income Tax Act (35 ILCS 5/601) allows residents to claim a credit for 
income taxes paid to other states. That section also provides:  
 

For taxable years ending on or after December 31, 2009, the credit provided under this 
paragraph for tax paid to other states shall not exceed that amount which bears the same ratio 
to the tax imposed by . . . this Act as the amount of the taxpayer's base income that would be 
allocated or apportioned to other states if all other states had adopted the provisions in Article 3 



of this Act bears to the taxpayer's total base income subject to tax by this State for the taxable 
year.  

 
The Schedule CR, Credit for Tax Paid to Other States, implements this limitation by having the 
taxpayer list items of income from all sources in Column A; write the amount that is sourced to other 
states using Illinois’ sourcing rules in Article 3 of the Illinois Income Tax Act in Column B of each 
line; then writing the total income and total non-Illinois sourced income on Line 42; and computing 
the fraction of income that is from non-Illinois sources. This fraction, multiplied by the taxpayer’s 
Illinois income tax liability before credits, yields the limit on the credit allowed for taxes paid to other 
states.  
 
In Article 3 of the Illinois Income Tax Act, Section 301(c)(2) (35 ILCS 5/302) provides:  
 

Any item of income or deduction which was taken into account in the computation of base 
income for the taxable year by any person other than a resident and which is not otherwise 
specifically allocated or apportioned pursuant to Section 302, 303 or 304 . . . in the case of an 
individual, trust or estate, shall not be allocated to this State.  

 
Except in the case of a professional gambler, who would apportion his or her gambling winnings as 
business income under the provisions of Section 304 of the Illinois Income Tax Act (35 ILCS 5/304), 
there is no provision in Sections 302, 303 or 304 that would allocate gambling winnings of a 
nonresident to Illinois. Thus, if all states used Illinois’ rules for sourcing income, no other state would 
tax gambling winnings of a nonresident gambler who is not a professional. Accordingly, pursuant to 
the provision in Section 601(b)(3) quoted above, there is no provision in the instructions to the 
Schedule CR that allows gambling winnings of a nonprofessional gambler to be included in Column B 
of any line. For the vast majority of residents who are taxed by another state only on gambling 
winnings, this means that the total income sourced to other states under Illinois’ rules is zero, and the 
credit allowed under Section 601(b)(3) is zero. 
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy that 
applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department.  If you have any 
further questions, you may contact me at (217) 524-7580. 
 
Sincerely, 
 
 
Matthew Crain 
Associate Counsel (Income Tax) 


