
IT 14-0013 GIL 09/22/14  Subtraction Modifications – Other Rulings 
Income from a trust established under the Illinois Funeral or Burial Fund Act may be subtracted from 
federal adjusted gross income as provided in 225 ILCS 45/4a(c).  
 
 

September 22, 2014 
 
 
Re: COMPANY Funeral Trust Income 
 
Dear Xxxx: 
 
This is in response to your letter dated June 23, 2014 in which you request a legal tax ruling 
regarding the treatment of certain foreign disregarded entities.  The Department’s regulations require 
that the Department issue only two types of letter rulings, Private Letter Rulings (“PLRs”) and General 
Information Letters (“GILs”). PLRs are issued by the Department in response to specific taxpayer 
inquiries concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation. A PLR is 
binding against the Department, but only as to the taxpayer issued the ruling and only to the extent 
the facts recited in the PLR are correct and complete. GILs do not constitute statements of 
Department policy that apply, interpret or prescribe the tax laws and are not binding against the 
Department. See 2 Ill. Adm. Code 100.1200(b) and (c).   The nature of your letter and the information 
provided require that we respond with a General Information Letter.   
 
Your letter states as follows: 
 

I represent the COMPANY, which has been engaged to provide tax administration to 
COMPANY funeral trusts established pursuant to the Illinois Funeral or Burial Funds Act (225 
ILCS 45).  Each of these COMPANY funeral trusts is also a “Qualified Funeral Trust” or “QFT” 
pursuant to Internal Revenue Code Section 685. 
 
In the “2000 Practitioners’ Questions and Answers”, your Department advised that “income 
from a trust established under the Illinois Funeral or Burial Funds Act will be subject to Illinois 
income tax only to the extent included in federal taxable income or adjusted gross income of a 
taxpayer in the year a payment is made from the relevant individual account.”  The Q&A also 
advised that 86 Ill. Adm. Code Section 100.2470 would be amended to reflect ‘this rule’.  
Subsequently, Section 100.2470 was amended to address COMPANY cemetery trusts 
established pursuant to the Illinois COMPANY Cemetery Sales Act (815 ILCS 390), but no 
reference was made to COMPANY funeral trusts.  The amendment made for COMPANY 
cemetery trusts differs from the 2000 Q&A rule in that all income earned by such trusts is 
exempt from Illinois income taxation.  The Internal Revenue Service took a position several 
years ago (Notice 98-6) that all COMPANY trusts are taxed the same way regardless of 
whether they are for funeral contracts or cemetery contracts.  We would also note that both the 
Illinois Funeral or Burial Funds Act and the Illinois COMPANY Cemetery Sales Act require the 
trust to accrue income.  Consequently, I assume your Department applies Section 100.2470 
consistently to both types of COMPANY trusts. 
 
A predecessor administrator was unaware of either the 2000 Practitioners’ Questions and 
Answers or Section 100.2470.  Trust returns were prepared treating all income earned by the 
individual accounts as taxable.  It is our intent to amend those returns and request refunds. 



 
 

RESPONSE 
 
Section 203(c)(2)(K) Illinois Income Tax Act (“IITA”) provides for a modification of a trust’s base 
income for an amount equal to amounts added to base income that would otherwise be taxable 
income, but are exempt from taxation by this State by reason of its statutes or Constitution. 
 

Department of Revenue Regulations Section 100.2470(g) provide that income of trusts created 
pursuant to the Illinois COMPANY Cemetery Sales Act is held in suspense until the final 
determination as to whom will receive the trust account funds. 
 

g) Other income exempt from Illinois income taxation by reason of Illinois statute: 
 

1) Income earned by certain trust accounts established under the Illinois COMPANY 
Cemetery Sales Act [815 ILCS 390/16]. Section 16(f) of the Illinois COMPANY 
Cemetery Sales Act provides that: because it is not known at the time of deposit or 
at the time that income is earned on the trust account to whom the principal and the 
accumulated earnings will be distributed, for purposes of determining the Illinois 
Income Tax due on these trust funds, the principal and any accrued earnings or 
losses relating to each individual account shall be held in suspense until the final 
determination is made as to whom the account shall be paid. 

 
The Illinois Funeral or Burial Fund Act (225 ILCS 45/1 et seq.) contains the same language with 
respect to income on trust accounts as does the Illinois COMPANY Cemetery Sales Act.  Section 
4a(c) of the Illinois Funeral or Burial Funds Act provides: 

  
Sec. 4a. Investment of funds. 
 

c) Because it is not known at the time of deposit or at the time that income is earned on 
the trust account to whom the principal and the accumulated earnings will be 
distributed for the purpose of determining the Illinois income tax due on these trust 
funds, the principal and any accrued earnings or losses related to each individual 
account shall be held in suspense until the final determination is made as to whom 
the account shall be paid. 

 
Income on trust accounts under the Illinois Funeral or Burial Fund Act is treated the same as income 
on trust accounts under the Illinois COMPANY Cemetery Act. Please note that the income from a pre-
paid funeral trust created under the Illinois Funeral or Burial Fund Act is not exempt from Illinois 
Income taxation. Rather, pursuant to Section 4a(c) of the Act, taxation of the income earned on the 
account is held in suspense until the final determination is made as to whom the account shall be 
paid. This is also true of income earned by trust accounts established under the Illinois COMPANY 
Cemetery Sales Act.   
 
Section 911 of the IITA provides: 
 

Sec. 911. Limitations on Claims for Refund.  
 

(a) In general. Except as otherwise provided in this Act:  
 
(1) A claim for refund shall be filed not later than 3 years after the date the return 
was filed (in the case of returns required under Article 7 of this Act respecting any 



amounts withheld as tax, not later than 3 years after the 15th day of the 4th 
month following the close of the calendar year in which such withholding was 
made), or one year after the date the tax was paid, whichever is the later; and 
(2) No credit or refund shall be allowed or made with respect to the year for 
which the claim was filed unless such claim is filed within such period. 

 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department.  If you have 
any further questions, you may contact me at (217) 524-7580. 
 
Sincerely, 
 
 
Matthew Crain 
Associate Counsel (Income Tax) 


