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Pastor is entitled to a subtraction for the portion of payments received under an IRC Section 
403(b) plan that is not excluded from his federal adjusted gross income as a housing 
allowance. 

 
 
 
September 18, 2014 
 
 
Re: Request for Letter Ruling, TAXPAYER 
 
Dear Xxxxx: 
 
This is in response to your letter dated January 29, 2014 in which you request a legal tax ruling 
whether Illinois would recognize certain retirement income.  The Department’s regulations require that 
the Department issue only two types of letter rulings, Private Letter Rulings (“PLRs”) and General 
Information Letters (“GILs”). PLRs are issued by the Department in response to specific taxpayer 
inquiries concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation. A PLR is 
binding against the Department, but only as to the taxpayer issued the ruling and only to the extent 
the facts recited in the PLR are correct and complete. GILs do not constitute statements of 
Department policy that apply, interpret or prescribe the tax laws and are not binding against the 
Department. See 2 Ill. Adm. Code 100.1200(b) and (c).   The nature of your letter and the information 
provided require that we respond with a General Information Letter.   
 
Your letter states as follows: 
 
 RE: 20XX IL-1040 
  Letter ID:  XXXXXXXXXXXXXXXX 
  Account #:  XXXXXXXXX 
  TAXPAYER 
  ADDRESS 
  CITY, IL  ZIP CODE 
 

This is the 4th piece of correspondence attempting to resolve a question of retirement 
subtraction on the Illinois 1040 return.  EMPLOYEE, of the Problems Resolution Division, fails 
to recognize retirement income. 
 
The problem comes from the use of IRS Section 107 Housing Allowance for Clergy.  A 1099-R 
from COMPANY, Pension/Retirement from COMPANY 1 (church affiliation) was received for 
$$$, of which $$$ was determined available for Section 107(2) Housing Allowance.  The $$$ 
was included on Line 16a Pensions & Annuities of the federal 1040.  The required IRS 
presentation requires a schedule and inclusion on Line 21 of the Federal Return: 
 
 1099 amount    $XX,XXX Pension/Retirement 
 Housing allowance used  (XX,XXX) IRS Subtraction 
 Excess over housing allowance $XX,XXX Required to be placed on Line 21 

of the federal 1040 (still 
pension/retirement) 
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The $$$ was pension/retirement and, even though the housing allowance was carved away for 
federal purposes, the balance of $$$ is still pension/retirement which is included as a 
subtraction on Line 5 of the Illinois return. 
 
As interesting is that clergy housing allowance has been with us for over 30 years and only 
since Illinois electronic filing, has it become an issue with the Illinois Department of Revenue.  
Whether it is software or interpretation, it is now an issue. 
 
Please review the enclosed documentation to support the original subtraction on Line 5 of the 
2013 IL-1040.  If direct conversation is necessary, we have included the IL-2848 again. 

 
RESPONSE 

 
The answer to your question can be found in Section 203(a)(2)(F) of the Illinois Income Tax Act 
(“IITA”; 35 ILCS 5/101 et seq.). Section 203(a)(2)(F) states as follows: 
 
Section 203. Base income defined 
 

(a) Individuals. 
 

(1) In general. In the case of an individual, base income means an amount equal to the 
taxpayer’s adjusted gross income for the taxable years as modified by paragraph 
(2). 

 
(2) Modifications. The adjusted gross income referred to in paragraph (1) shall be 

modified … by deducting from the total so obtained the sum of the following 
amounts: 

 
(F) An amount equal to all amounts included in such total pursuant to the 

provisions of Sections 402(a), 402(c), 403(a), 403(b), 406(a), 407(a), and 
408 of the Internal Revenue Code, or included in such total as 
distributions under the provisions of any retirement or disability plan for 
employees of any governmental agency or unit, or retirement payments to 
retired partners, which payments are excluded in computing net earnings 
from self employment by Section 1402 of the Internal Revenue Code and 
regulations adopted pursuant thereto; 

 
Under federal law, retired ministers are eligible for housing allowance exclusion. “If you are a retired 
minister, you exclude from your gross income the rental value of a home (plus utilities) furnished to 
you by your church as a part of your pay for past services, or the part of your pension that was 
designated as a rental [housing] allowance,” subject to the rules set in IRC Section 107 (IRS Pub. 
517). 
 
Churches and denominational pension plans that have established retirement income accounts 
(Section 403(b) plans, sometimes called tax-sheltered annuities) for their employees can designate 
some or all of a retired minister’s account distributions as a housing allowance. Section 403(b) plans 
are the only type of retirement account that allow for this housing allowance designation. The housing 
allowance designation is lost if a minister rolls the funds from his/her 403(b) plan into another type of 
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retirement account (e.g. IRA, Roth IRA, non-403 (b) annuity) because any amount rolled over to an 
eligible retirement plan from a 403(b) plan, either as a direct rollover or a rollover made within the 60-
day period, is treated as a distribution followed by a rollover contribution. 
 
Distributions designated as housing allowance may not be prorated. They may only be used for 
housing expenses incurred in the same year as the distribution, subject to the requirements of IRC 
Section 107. Amounts not used for housing expenses in the distribution year are subject to the 
regular federal income tax rates. 
 
In this manner, amounts exceeding that used by the retired minister would be added to the minister’s 
adjusted gross income.  As such, if the amounts distributed to TAXPAYER originate from a Section 
403(b) plan, then the amount exceeding that used for housing would qualify for the subtraction 
modification found in IITA Section 203(a)(2)(F). 

 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department.  If you have 
any further questions, you may contact me at (217) 524-7580. 
 
Sincerely, 
 
 
Matthew Crain 
Associate Counsel (Income Tax) 


