
IT 14-0009 GIL  9/17/2014 Credits – Replacement Tax Investment  
Taxpayer providing alarm monitoring services is not a retailer entitled to claim the replacement tax 
investment credit.  
 
 
September 17, 2014 
 
 
Re: Request for General Information Letter – IL Replacement Tax Credit 
 
Dear Xxxx: 
 
This is in response to your letter dated September 24, 2013 [the letter I received today is dated April 
23, 2014] in which you request a ruling whether certain equipment placed into service by COMPANY 
meets the criterion for being “qualified property” under  35 ILCS 5/201(e).  Department of Revenue 
(“Department”) regulations require that the Department issue only two types of letter rulings, Private 
Letter Rulings (“PLRs”) and General Information Letters (“GILs”). PLRs are issued by the Department 
in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or rule to a 
particular fact situation. A PLR is binding against the Department, but only as to the taxpayer issued 
the ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are correct and complete. GILs do not 
constitute statements of Department policy that apply, interpret or prescribe the tax laws and are not 
binding against the Department. See 2 Ill. Adm. Code 100.1200(b) and (c).  
 
Your letter states as follows: 
 

We are requesting guidance in the form of a General Information Letter regarding eligibility for 
the Illinois Replacement Tax Credit for taxpayers in the business of providing alarm monitoring 
services.  At the time of sale, equipment is permanently placed in the purchaser’s place of 
business or residence.  While ownership of the equipment remains with the taxpayer, the 
substance of the transaction is the transfer of tangible personal property under a lease-type 
arrangement.  Also at the time of sale, a service contract is entered into between the taxpayer 
and the purchaser.  The service contract provides for monthly payments for alarm monitoring 
services for the duration of the agreement.  Upon termination of the service contract, the 
equipment remains at the location of the purchaser but is disabled until another contract is 
commenced, either by the same purchaser or the next owner/lessee of the property location. 
 
Under these circumstances, will the Illinois taxpayer be considered a retailer and therefore 
qualify for the Illinois Replacement Tax Credit allowed under ILCS §5/201(e)? 

 
 

RULING 
 
Section 201(e) of the Illinois Income Tax Act (“IITA” 35 ILCS 5/201(e)) defines the qualified property 
eligible for a credit against the Personal Property Tax Replacement Income Tax as follows: 
 

(1) A taxpayer shall be allowed a credit equal to .5% of the basis of qualified property placed in 
service during the taxable year … 

 
(2) The term "qualified property" means property which: 



 
(A) is tangible, whether new or used, including buildings and structural components of 
buildings and signs that are real property… 
(B) is depreciable pursuant to Section 167 of the Internal Revenue Code, 
(C) is acquired by purchase 
(D) is used in Illinois by a taxpayer who is primarily engaged in manufacturing, or in 
mining coal or fluorite, or in retailing, or was placed in service on or after July 1, 2006 in 
a River Edge Redevelopment Zone established pursuant to the River Edge 
Redevelopment Zone Act; and  
(E) has not previously been used in Illinois in such a manner and by such a person as 
would qualify for the credit provided by this subsection (e) or subsection (f). 

 
(3) ….For purposes of this subsection (e), the term "retailing" means the sale of tangible 
personal property for use or consumption and not for resale, or services rendered in 
conjunction with the sale of tangible personal property for use or consumption and not for 
resale. For purposes of this subsection (e), "tangible personal property" has the same meaning 
as when that term is used in the Retailers' Occupation Tax Act, and, for taxable years ending 
after December 31, 2008, does not include the generation, transmission, or distribution of 
electricity. 

 
Your letter does not provide enough information for a determination as to whether COMPANY would 
qualify for the Illinois replacement tax investment credit.  
 
As pointed out in Section 201(e)(3) above, a determination is needed as to whether COMPANY is 
primarily engaged in the business of selling tangible personal property or primarily engaged in the 
sale of services. 
 
In order to determine whether a taxpayer is primarily engaged in an activity, the department must take 
into account all of the business operations in which the taxpayer engages. This is further described in 
86 Il.Admin.Code Section 100.2101(f) which states: 
 

f) To qualify for the credit, property must be used in Illinois by a taxpayer who is primarily 
engaged in manufacturing, or in mining coal or fluorite, or in retailing. It is not required that the 
property be used exclusively in manufacturing, mining of coal or fluorite or in retailing. So long 
as the taxpayer is primarily, more than 50%, engaged in one of these operations, all qualified 
property is eligible for the credit, even if the property is not actually used in an exempt 
manufacturing, coal or fluorite mining or retailing process. The taxpayer must engage primarily 
in one or more of the operations. In other words, a taxpayer that is engaged 30% of the time in 
retailing and 40% of the time in manufacturing will qualify for the credit, because the taxpayer 
is engaged primarily in one or more of the operations. In determining whether a taxpayer is 
primarily engaged in an activity the Department will look to the gross receipts of the taxpayer 
received in the ordinary course of business by that taxpayer. For example, if more than 50% of 
the taxpayer's gross receipts are from manufacturing, the taxpayer is primarily engaged in 
manufacturing, or if more than 50% of the gross receipts are from retailing, the taxpayer is 
primarily engaged in retailing. The taxpayer (and the Department) will look to the gross 
receipts received by the taxpayer in the ordinary course of business. Therefore, if, for example, 
the taxpayer suffers a casualty loss and that is compensated for by an insurance payment, the 
amount of money so received will not be deemed gross receipts received in the ordinary 
course of business, and disqualify the taxpayer from eligibility and perhaps result in the 
recapture of credits granted in prior years. 

 



In order to qualify for the credit, COMPANY must primarily be involved in retailing of alarm equipment, 
defined by 35 ILCS 5/20(e)(3) as follows: 
 

(T)he term "retailing" means the sale of tangible personal property for use or consumption and 
not for resale, or services rendered in conjunction with the sale of tangible personal property 
for use or consumption and not for resale.  

 
The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act (35 ILCS 120/1) defines Sale at retail as follows:   

 
Sec. 1. Definitions. "Sale at retail" means any transfer of the ownership of or title to tangible 
personal property to a purchaser, for the purpose of use or consumption, and not for the 
purpose of resale in any form as tangible personal property to the extent not first subjected to a 
use for which it was purchased, for a valuable consideration: Provided that the property 
purchased is deemed to be purchased for the purpose of resale, despite first being used, to 
the extent to which it is resold as an ingredient of an intentionally produced product or 
byproduct of manufacturing. 

 
In Illinois, lessors of tangible personal property are deemed to be the end-users of such property. 
Please refer to 86 Ill. Adm. Code 130.101, 130.220 and 130.2010. If COMPANY leases the 
equipment to its customers, it is the end-user of the equipment and is not selling the equipment at 
retail.   
 
Accordingly, if the only gross receipts of the taxpayer are from providing security services and leasing 
equipment, the equipment identified in your request does not qualify for the credits defined by 35 
ILCS 5/201(e) because none of its gross receipts would be from sales of tangible personal property. 
However, your request does not include enough information to make the determination of whether or 
not than 50% of the taxpayer’s gross receipts are from sales of tangible personal property.  

 
Sincerely, 
 
 
 
Matthew Crain 
Associate Counsel (Income Tax) 
 
 


