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Nexus issues are not generally suitable for resolution by letter ruling.  
 

 

April 3, 2014 
 
 
Re: Illinois income tax 
 
Dear Xxxxx: 
 
This is in response to your letter dated January 24, 2014 in which you request an advisory opinion. 
Department of Revenue (“Department”) regulations require that the Department issue only two types 
of letter rulings, Private Letter Rulings (“PLRs”) and General Information Letters (“GILs”). PLRs are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation. A PLR is binding against the Department, but only as 
to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in 
the PLR are correct and complete. A GIL is designed to provide general information, is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department. See 2 Ill. Adm. Code § 
1200.120(b) and (c). 
The nature of your request and the information provided requires that we respond with a General 
Information Letter (GIL).  
 
Your letter states as follows: 
 

The purpose of this letter is to seek an advisory opinion with respect to certain tax questions 
related to business transacted in the state of Illinois by the Corporation. 
 
The Corporation is an institution within the Company which also consists of Affiliates 
throughout the United States. The Company is a Government Sponsored enterprise, created 
by legislation. The Corporation is headquartered in State and the Corporation’s primary 
function is to issue, market and handle Securities on behalf of the Company. 
 
In 2013, the Corporation purchased data hosting services through a commercial provider, 
Company 1. The Corporation does not own any of the computer hardware operating in the 
Company 1 facility. However, the Corporation does own or license some of the software used 
to manage its proprietary information on the Company 1 servers. Services hosted on this 
equipment include e-mail, electronic file and data storage, print services and other business 
software applications. 
 
With respect to the facts as set forth above, the Corporation is seeking guidance with respect 
to our potential tax liabilities in the State of Illinois. Specifically, does the activity described 
create a “nexus” in the State of Illinois which would bring about a tax liability for the 
Corporation? If so, can you advise as to what filing would be required? 
  

RULING 
 

The determination as to whether a taxpayer has nexus with Illinois is extremely fact-specific. 
Therefore, the Department does not issue rulings regarding whether a taxpayer has nexus with the 
State. For information regarding nexus, see Department of Revenue Regulations Section 100.9720 
(accessible from the Department’s website). In addition, the following general information may be 
provided. 



 
The United States Constitution restricts a state’s power to subject to income tax foreign corporations 
and other nonresidents. The Due Process Clause requires that there exist some minimum connection 
between a state and the person, property, or transaction the state seeks to tax. (Quill Corp. v. N. 
Dakota, 504 U.S. 298 (1992)) Similarly, the Commerce Clause requires that a state’s tax be applied 
only to activities with a substantial nexus to the taxing state. (Id.) In addition, Illinois may not assert 
jurisdiction to tax where a corporation falls under the protection provided under Public Law 86-272. 
(15 U.S.C. § 381) Public Law 86-272 precludes any state from subjecting a non domiciliary 
corporation to a net income tax where such corporation’s only activities within the state for the taxable 
year consist of solicitation activities for sales of tangible personal property.  
 
Section 502(a) of the Illinois Income Tax Act (“IITA” ; 35 ILCS 5/502(a)) sets forth the requirements 
for filing Illinois income tax returns. The section states in pertinent part as follows: 
 

(a) In general. A return with respect to the taxes imposed by this Act shall be made by every 
person for any taxable year: 
 
(1) For which such person is liable for a tax imposed by this Act, or 
 
(2) In the case of a resident or in the case of a corporation which is qualified to do business 
in this State, for which such person is required to make a federal income tax return, regardless 
of whether such person is liable for a tax imposed by this Act. 
 

Under this section, a nonresident must file an Illinois income tax return if it incurs a liability for tax 
imposed under Section 201 of the IITA, or in the case of a corporation qualified to do business in 
Illinois, if it is required to file a federal return. A nonresident is liable for Illinois income tax under 
Section 201 if it computes “Illinois net income” as defined under IITA Section 202. IITA Section 202 
defines Illinois net income as that portion of the taxpayer’s “base income” as defined in Section 203, 
which is allocated or apportioned to Illinois under the provisions of Article 3 of the IITA, less certain 
deductions. Under IITA Section 203, base income is generally determined by starting with the 
taxpayer’s federal taxable income (adjusted gross income in the case of an individual), and adjusting 
that amount by certain statutorily prescribed addition and subtraction modifications. Base income 
must then be classified as between non business income and business income, and allocated and 
apportioned to Illinois, respectively, according to the rules set forth in Article 3 of the IITA. 
 
Section 304 of the Illinois Income Tax Act (“IITA”; 35 ILCS 5/304) contains apportionment rules that 
determine the amount of business income of a nonresident that is taxable in Illinois where the income 
is derived from Illinois and one or more other states. Under Section 304(a) and (h), the general 
apportionment rule requires a taxpayer to multiply its business income for the taxable year by its 
sales factor. Section 304(a)(3)(A) defines the “sales factor” as the fraction consisting of the taxpayer’s 
total sales in Illinois during the taxable year over its total sales everywhere during the taxable year. 
The apportionment required under Section 304(a) is to be performed following the close of the 
taxpayer’s taxable year. The taxpayer determines its total business income for the taxable year, and 
then apportions to Illinois that part of such income that bears the same ratio as the taxpayer’s Illinois 
sales for the taxable year bears to total taxable year sales. 
 
IITA Section 304(a)(3) provides various rules for determining whether sales are sourced to Illinois for 
sales factor purposes. IITA Section 304(a)(3)(C-5)(iv) allocates sales of services to numerator of the 
apportionment formula: 
 

Sales of services are in this State if the services are received in this State. For the purposes of 
this section, gross receipts from the performance of services provided to a corporation, 



partnership, or trust may only be attributed to a state where that corporation, partnership, or 
trust has a fixed place of business. If the state where the services are received is not readily 
determinable or is a state where the corporation, partnership, or trust receiving the service 
does not have a fixed place of business, the services shall be deemed to be received at the 
office of the customer from which the services were ordered in the regular course of the 
customer’s trade or business. If the ordering office cannot be determined, the services shall be 
deemed to be received at the office of the customer to which the services are billed. If the 
taxpayer is not taxable in the state in which the services are received, the sale must be 
excluded from both the numerator and denominator of the sales factor. The Department shall 
adopt rules prescribing where specific types of service are received, including, but not limited 
to publishing, and utility service. 
 

As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you wish to obtain a PLR which 
will bind the Department, please submit a request conforming to the requirements of 2 Ill. Adm. Code 
§ 1200.110(b). 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Associate Counsel (Income Tax) 
 
 

 


