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General Information Letter:  Nexus issues are not generally suitable for resolution by letter ruling. 
 
January 12, 2012 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated September 13, 2011 in which you state the following: 
 

I have a client that presently has retail customers located in the State of Illinois and seeks 
clarity as to whether my client has a tax nexus in Illinois and if so, would like to avail 
themselves of the terms of Illinois’ voluntary disclosure program. 
 
A description of my client’s business in Illinois: 
 
My client is located in STATE and operates a 24/7 call center for national retailers with multi-
site locations.  These retailers call my client to request on-demand repair and maintenance 
services, such as plumbing and electrical, at any one of their retail locations.  My client will 
then engage and dispatch a company located near the retail location to perform the required 
service.  The local company will invoice my client for time and materials including sales tax.  
My client will then invoice the national retailer for the time and material with an up charge for 
the dispatching and services provided. 
 
Example: 
 A retail store located in a mall in Chicago, Illinois has a leaking faucet in its bathroom.  
The store manager calls my client, in STATE, to request the repair, my client engages a 
plumbing contractor in the Chicago area.  The plumbing contractor fixes the leak and invoices 
my client.  My client then invoices the headquarters of the retailer (not located in Illinois) for the 
repair services at an amount slightly higher than the plumbing contractor’s charges to my 
client. 
 
Based on the above, my client and I would like guidance as to the tax nexus of my client’s 
business activities as described.  As mentioned earlier, if tax nexus exists, then my client is 
willing to participate in the voluntary disclosure program. 
 
The following is information you require to make a determination as to Voluntary Disclosure: 
 

1. My client began doing business in Illinois in 2002. 
2. My client is a STATE based logistics company that coordinates contracted labor on 

an as-needed basis for its national customers that may have locations in Illinois. 
3. My client does not own or lease property in Illinois. 
4. My client does not perform any marketing activities in Illinois. 
5. My client does not have payroll, inventory, personal property or a physical presence 

in the State. 
6. My client has not been contacted by the Illinois Department of Revenue or the 

Multistate Tax Commission. 
7. My client has not filed nor remitted any type of tax to Illinois. 
8. The estimated taxable sales for the last four years are approximately $4,800,000. 
9. My client proposes to file the necessary tax returns in order to be compliant with 

State law. 
10. My client’s year end is December 31. 
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11. My client will utilize the allocation factors in preparation of the Illinois Business Tax 
Returns and therefore estimates a minimum tax liability. 

12. My client files a Subchapter S Corporate Federal tax return. 
13. My client does not make deliveries into the State. 
14. My client does not have any outstanding liabilities with the State. 
 

According to the Department of Revenue (“Department”) regulations, the Department may issue only 
two types of letter rulings:  Private Letter Rulings (“PLR”) and General Information Letters (“GIL”).  
The regulations explaining these two types of rulings issued by the Department can be found in 2 
Ill.Adm.Code §1200, or on the website http://www.tax.illinois.gov/LegalInformation/regs/part1200. 
 
Due to the nature of your inquiry and the information presented in your letter, we are required to 
respond with a GIL.  GILs are designed to provide background information on specific topics.  GILs, 
however, are not binding on the Department. 
 
Section 201 of the Illinois Income Tax Act (“IITA;” 35 ILCS 5/101 et seq,) imposes a tax measured by 
net income on taxpayers for the privilege of earning or receiving income in this State.  The Due 
Process and Commerce Clauses of the Federal Constitution limit the power of Illinois to subject 
foreign taxpayers to Illinois tax.  The Due Process Clause requires that there exist some minimum 
connection between a state and the person, property, or transaction it seeks to tax (Quill Corp. v. 
North Dakota, 504 U.S. 298, 112 S.Ct. 1904 (1992)).  Similarly, the Commerce Clause requires that 
the tax be applied to an activity with a substantial nexus with the taxing state.  Id. 
 
The citation for the Illinois Department of Revenue regulation clarifying nexus is 86 Ill.Adm.Code 
Section 100.9720 and can be found on the Department’s website at 
http://tax.illinois.gov/LegalInformation/regs/Part100/100-9720.pdf.  Please refer to subsections (c)(4) 
entitled “Unprotected Activities,” (c)(5) entitled “Protected Activities” and (c)(6) entitled “Independent 
Contractors.”  This will provide you with a helpful guideline in determining whether your client’s 
activities will subject them to Illinois income taxation. 
 
Your question is whether your client will owe Illinois income taxes as a result of operating a 24/7 call 
center for national retailers with multi-site locations.  Your client’s business consists of coordinating 
contracted labor on an as-needed basis for its national customers, some of them located in Illinois.  
Apparently the “contracted” work is done by independent contractors as your client “does not have 
payroll, inventory, personal property or a physical presence in [Illinois].”  However, the regulation 
states that the use of independent contractors may only afford a nonresident immunity from taxation 
for “limited activities.”  The fact that your client’s business is entirely set up around using independent 
contractors on a regular basis may jeopardize the protections afforded in 86 Ill.Adm.Code Section 
110.9720(c)(6). 
 
The question of nexus is highly fact-dependent.  Therefore, the Department does not issue rulings 
regarding whether a taxpayer has nexus with the State.  Such a determination can only be made in 
the context of an audit where a Department auditor has access to all relevant facts and 
circumstances.  Based on the limited facts presented in your letter, however, it seems likely that 
contracting sales of services in Illinois on a regular basis will subject your client to Illinois income 
taxation. 
 
IITA Section 304(a)(3)(C-5) is most applicable to the situation addressed in your letter because your 
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client’s activities are sales other than sales of tangible personal property.   IITA Section 304(a)(3)(C-
5) states as follows: 
 

(C) Sales, other than sales governed by paragraphs (B), (B-1), (B-2), (B-5) and (B-7), are in 
this State if: 

 
… 
 
(iv) Sales of services are in this State if the services are received in this State.  For 
the purposes of this section, gross receipts from the performance of services provided 
to a corporation, partnership, or trust may only be attributed to a state where that 
corporation, partnership, or trust has a fixed place of business.  If the state where the 
services are received is not readily determinable or is a state where the corporation, 
partnership, or trust receiving the service does not have a fixed place of business, the 
services shall be deemed to be received at the location of the office of the customer 
from which the services were ordered in the regular course of the customer's trade or 
business. If the ordering office cannot be determined, the services shall be deemed to 
be received at the office of the customer to which the services are billed. If the taxpayer 
is not taxable in the state in which the services are received, the sale must be excluded 
from both the numerator and the denominator of the sales factor. The Department shall 
adopt rules prescribing where specific types of service are received, including, but not 
limited to, publishing, and utility service. 

 
Section 502(a) of the IITA (35 ILCS 5/502(a)) sets forth the requirements for filing Illinois income tax 
returns.  That section states: 
 

(a) In general. A return with respect to the taxes imposed by this Act shall be made by every 
person for any taxable year: 
 

(1) For which such person is liable for a tax imposed by this Act, or 
 

(2) In the case of a resident or in the case of a corporation which is qualified to do 
business in this State, for which such person is required to make a federal income tax 
return, regardless of whether such person is liable for a tax imposed by this Act. 

 
Under this section, a nonresident must file an Illinois income tax return if it incurs a liability for tax 
imposed under Section 201 of the IITA (or in the case of a corporation qualified to do business in 
Illinois, if it is required to file a federal return).  A nonresident is liable for Illinois income tax under 
Section 201 if it computes “Illinois net income” as defined under IITA Section 202.  IITA Section 202 
defines Illinois net income as that portion of the taxpayer’s “base income” as defined in Section 203, 
which is allocated or apportioned to Illinois under the provisions of Article 3 of the IITA, less certain 
deductions. 
 
Regarding your desire for voluntary disclosure, Section 3-10(c) of the Uniform Penalty and Interest 
Act (“UPIA;” 35, ILCS 735/3-10(c)) limits the period of assessment in certain cases where a taxpayer 
voluntarily discloses its failure to file a tax return.  The section states: 
 
 In the case of a failure to file a return required by law that is voluntarily disclosed to the 
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Department, in accordance with regulations promulgated by the Department for receiving the 
voluntary disclosure, the tax may be assessed no more than 4 years after the original due date 
of each return required to have been filed. 

 
For more information on voluntary disclosures, please refer to 86 Ill.Adm.Code 210.126 which may be 
accessed from the Department’s website at http://tax.illinois.gov/LegalInformation/regs/part210/210-
126.pdf. 
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
that either applies, interprets or prescribes tax law.  It is not binding on the Department.  Should you 
have additional questions, please do not hesitate to contact our office. 
 
Sincerely, 
 
 
Heidi Scott 
Associate Counsel -- Income Tax 


