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General Information Letter:  No subtraction is allowed for long-term care insurance 
payments included in adjusted gross income. 

 
December 20, 2011 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated November 7, 2011.  The nature of your letter requires that we 
respond with a General Information Letter (GIL). A GIL is designed to provide general information, is 
not a statement of Department policy and is not binding on the Department. See 86 Ill. Adm. Code 
1200.120(b) and (c), which may be accessed from the Department’s web site at www.ILtax.com. 
 
Your letter states as follows: 
 

Earlier this year, I phoned your “help” line for income tax assistance. The staff member I spoke 
with researched my question as best he could and then suggested I write your office for a 
ruling. 
 
The facts in a “nutshell” are as follows. My husband is chronically ill with Parkinson’s Disease, 
severe neuropathy in both legs, and suffers from several other chronic conditions. For the last 
few years, he received reimbursements for home health care expenses covered by his Long 
Term Care insurance policy. As the policy (issued in 1997) is classified as non-qualified, he 
was sent Form 1099-LTC and we reported the amount on our Federal Form 1040, Line 21, 
Other Income. This was carried over and included on our Illinois Form IL-1040. These amounts 
for the last few years were not a significant part of our total income. 
 
In 2011, Mr. Z moved to an Assisted Living Facility where he gets more care for his 
deteriorating health. The amount that will have been paid in 2011 by the LTC Insurance 
Company will be quite a substantial portion of our total income. Of course, the total received 
and then some (as not all costs are reimbursed) will have been paid by us to the Assisted 
Living Facility. Hence, this is not really “income” per se to us, but rather “reimbursed payments” 
under an insurance policy. 
 
While it does not seem right that we would be taxed on Long Term Care reimbursements for 
Assisted Living Facility payments made, I am unclear where to subtract them on Form IL-1040. 
I have read through the Instructions for Schedule M IL-1040 “Other Subtractions.” Upon 
examining each Schedule M line, the closest for subtracting these payments appears to me as 
Line 27 which is labeled “Payment of life insurance, endowment, or annuity benefits received.” 
 
Please advise your interpretation and ruling on the subtraction of Long Term Care Insurance 
benefits received. We are senior citizens with limited income who want to correctly file our 
2011 Illinois Tax Return. Thank you in advance for your help. 

 
RULING 
 
Section 201(a) of the Illinois Income Tax Act ("IITA" ; 35 ILCS 5/201) imposes a tax, measured by 
“net income,” upon every individual earning or receiving income in or as a resident of this State. The 
starting point in calculating "net income" for Illinois income tax purposes is the taxpayer's federal 
adjusted gross income (AGI) as reported on the federal Form 1040. Therefore, in general, any item of 
income that is included in the computation of a taxpayer's federal AGI is likewise included in the 
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computation of the taxpayer’s Illinois net income. In this case, you have indicated that the proceeds or 
reimbursements from a long-term care insurance contract must be included in your federal AGI. 
Consequently, the proceeds must also be included in your Illinois income. 
 
As your letter points out, the IITA does contain certain subtraction modifications that allow taxpayers 
to deduct some items of income that were included in AGI. However, IITA Section 203(h) states: 
 

Except as expressly provided by this Section there shall be no modifications or limitations on 
the amounts of income, gain, loss or deduction taken into account in determining gross 
income, adjusted gross income, or taxable income for federal income tax purposes for the 
taxable year, or in the amount of such items entering into the computation of base income and 
net income under this Act for such taxable year, whether in respect of property values as of 
August 1, 1969 or otherwise. 
 

This Section means that only items as to which the IITA explicitly provides for subtraction may be 
claimed as subtraction modifications in computing Illinois net income. The IITA does not broadly 
provide a subtraction modification for proceeds or reimbursements under a long-term care insurance 
policy. The subtraction to be claimed on Schedule M, Line 27, to which your letter makes reference, is 
for amounts received as an acceleration of payment under an insurance policy before such amounts 
would otherwise be payable, as an indemnity for a terminal illness. See IITA Section 203(a)(2)(Q). 
Based on the information provided in your letter, the payments at issue here would not qualify for 
subtraction under Section 203(a)(2)(Q). 
 
Accordingly, because the long-term care insurance proceeds described in your letter are included in 
your federal AGI, they must also be included in your Illinois net income. 
. 
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you have further questions 
regarding this GIL, please call (217) 782-7055. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Associate Counsel (Income Tax) 


