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General Information Letter:  There is no exception to the suspension of Illinois net loss 
deductions in IITA Section 207(d) for taxpayers ceasing to do business during the 
suspension period. 

 
October 25, 2011 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated October 17, 2011 in which you request information related to 
the Illinois income tax.  The nature of your letter and the information provided require that we respond 
with a General Information Letter (GIL). A GIL is designed to provide general information, is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department. See 86 Ill. Adm. Code 
1200.120(b) and (c), which may be accessed from the Department’s web site at www.ILtax.com. 
 
Your letter states as follows: 
 

COMPANY, Inc. (COMPANY), which is a cash basis C corporation, ceased business 
operations on MONTH X, 2010, and began the process of liquidating the corporation. Due to 
the length of time to collect accounts receivable from insurance companies COMPANY did not 
file a final tax return prior to January 1, 2011 but chose to remain on its fiscal year ended 
March 31, 2011. A Plan of Liquidation was adopted March XX, 2011, and the IRS and IDOR 
were notified of the corporate dissolution. In the meantime the Illinois corporate income tax 
increase was passed January 12, 2011, which retroactively denied the carry forward of a net 
operating loss for the years ending after December 31, 2010. The attached Return Correction 
Notice is penalizing COMPANY for not timely paying its quarterly estimates. Since the 
corporation had no tax liability due to the NOL carry forward which was not eliminated until 
very late in the corporation’s March 31, 2011, fiscal year then the assessment of late payment 
and late estimated payments penalties should be removed. 
 
Another issue is the assessment of the $XXXX tax liability. Since COMPANY will be filing a 
final return effective September XX, 2011, now that accounts receivable have been fully 
collected as of that date, then how will COMPANY ever be able to use the NOL since it will not 
be in existence in 2015 when the NOL is scheduled to resume? I assume that the NOL should 
be used on the final pre-2015 tax return, i.e. the September XX, 2011 return, and carried back 
to obtain a refund of the $XXXX proposed tax payment for the year ended March 31, 2011. 
Please advise. 

 
 
RULING 
 
Estimated Tax 
 
Section 803(a) of the Illinois Income Tax Act (“IITA” ; 35 ILCS 5/803(a)) requires a corporation to pay 
estimated tax where the amount payable as estimated tax can be reasonably expected to exceed 
$400. Under IITA Section 803(d), a corporation with a taxable year ending March 31st must make 
estimated tax payments in 4 equal installments on July 15th, September 15th, December 15th, and 
March 15th of the taxable year. IITA Section 804(a) imposes a penalty for failure to timely pay each 
required installment. Under IITA Section 804(c), the amount of each required installment is equal to 
25% of the required annual payment. In general, the required annual payment means the lesser of 
90% of the tax shown on the return for the taxable year, or 100% (150% for payments due on or after 
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February 1, 2011 and before February 1, 2012) of the tax shown on the return for the preceding 
taxable year. However, where the amount of the required installment is lower applying the annualized 
income installment method, the taxpayer is required to pay only the annualized income installment. 
 
Department Regulations § 100.8010(h) provides for an exception to the estimated tax penalty in 
certain cases where there is a change in the tax law during the taxable year. The section states: 
 

If the IITA is amended during a taxable year, and the amendment does not contain specific 
provisions granting relief from penalties under IITA Section 804, no penalty imposed by IITA 
Section 804 shall apply for late payment of an installment of estimated tax due before the 
amendment becomes law if, on or before the due date of that installment, the taxpayer has 
paid the estimated tax due under the annualized income installment method in subsection 
(d)(2) applied using the IITA as in effect prior to the date the amendment became law. 
 
Example 6 
 
P.A. 93-840 disallows certain subtractions allowed under prior law. P.A. 93-840 did not 
become law until July 30, 2004, but applies to tax years ending on or after December 31, 2004. 
A calendar-year taxpayer who, on or before June 15, 2004, had paid the estimated tax due 
under subsection (d)(2), computed by allowing the subtractions subsequently disallowed by 
P.A. 93-840, shall not be subject to penalty under IITA Section 804 with respect to the 
installment due on June 15, 2004. 
 

Taxpayers may compute their estimated tax liability applying the annualized installment method on 
Form IL-2220. The instructions to Step 6 of the form deal specifically with the computation of the 
required installment where the IITA is amended during the tax year. Therefore, you may wish to 
respond to the Department’s notice by filing Form IL-2220 and computing the taxpayer’s estimated 
tax liability using the annualized income installment method. Based on the facts you have provided, 
application of the annualized income installment method should allow the taxpayer to avoid penalty 
with respect to the first 3 installments of its taxable year ending March 31, 2011. 
 
 
NOL Deduction 
 
Section 207 of the Illinois Income Tax Act (“IITA” ; 35 ILCS 5/207) states in part: 
 

(a) If after applying all of the (i) modifications provided for in paragraph (2) of Section 203(b), 
paragraph (2) of Section 203(c) and paragraph (2) of Section 203(d) and (ii) the allocation and 
apportionment provisions of Article 3 of this Act and subsection (c) of this Section, the 
taxpayer’s net income results in a loss; 
 

(1) for any taxable year ending prior to December 31, 1999, such loss shall be 
allowed as a carryover or carryback deduction in the manner allowed under 
Section 172 of the Internal Revenue Code; 

 
(2) for any taxable year ending on or after December 31, 1999 and prior to 

December 31, 2003, such loss shall be allowed as a carryback to each of the 2 
taxable years preceding the taxable year of such loss and shall be a net 
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operating loss carryover to each of the 20 taxable years following the taxable 
year of such loss; and 

 
(3) for any taxable year ending on or after December 31, 2003, such loss shall be 

allowed as a net operating loss carryover to each of the 12 taxable years 
following the taxable year of such loss, except as provided in subsection (d). 

 
… 
 
(d) In the case of a corporation (other than a Subchapter S corporation), no carryover 
deduction shall be allowed under this Section for any taxable year ending after December 31, 
2010 and prior to December 31, 2014; provided that, for purposes of determining the taxable 
years to which a net loss may be carried under subsection (a) of this Section, no taxable year 
for which a deduction is disallowed under this subsection shall be counted. 
 

Accordingly, pursuant to subsection (d), no net operating loss deduction otherwise allowed a 
corporate taxpayer (other than an S corporation) under subsection (a)(1), (2), or (3) for taxable years 
ending after December 31, 2010 and prior to December 31, 2014, shall be allowed. There are no 
exceptions to the rule in subsection (d) for the final taxable year of a corporation or otherwise. In this 
case, then, the taxpayer is not allowed an Illinois NOL deduction on its final pre-2015 tax return. 
Unless taxpayer has a taxable year ending on or after December 31, 2014, its NOL carryover may not 
be deducted. 
 
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you have further questions 
regarding this GIL, please call (217) 782-7055. If you have additional questions regarding Illinois 
income tax laws, please visit the Department’s website at www.ILtax.com. 
 
 
Sincerely, 
 
 
Brian L. Stocker 
Associate Counsel (Income Tax) 
 


