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General Information Letter:  No subtraction is allowed for depreciation on gain deferred 
under IRC Section 1031 on the exchange of property located outside Illinois. 

 
January 4, 2010 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated September 1, 2009, which was forwarded to me for response.  
The nature of your letter and the information you have provided require that we respond with a 
General Information Letter, which is designed to provide general information, is not a statement of 
Department policy and is not binding on the Department.  See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), 
which may be found on the Department's web site at www. tax.illinois.gov. 
 
In your letter you have stated the following: 
 

The above-named client has requested that I respond to the enclosed notice dated 
August 12, 2009.  This notice states that you have disallowed the amount claimed as 
“Other Subtractions”.  The “other subtraction” claimed on the original return is additional 
depreciation due to a depreciable basis that is different for Illinois than for federal 
purposes.  A detailed explanation of this difference was attached to the return and 
another copy is enclosed with this letter. 
 

The explanation attached to the return states, in part: 
 
During 2005, the partnership purchased Illinois rental real estate at a cost of 
$1,895,745.  For Federal tax purposes, this property is qualified as the replacement 
property in a Section 1031 like-kind exchange.  Therefore, for Federal purposes, the 
basis of the property received in the exchange was reduced by the deferred gain, 
resulting in a basis of $962,807. . . . 
 
There is no deferred gain applicable to this exchange for Illinois purposes, because the 
property given up in the exchange was not located in Illinois.  Therefore, for Illinois 
purposes, the basis of the property is the original cost of $1,895,745. 

 
Response 
 
Under Section 203(d)(1) of the Illinois Income Tax Act (35 ILCS 5/203), the computation of a 
partnership’s "net income" taxed by Illinois begins with the partnership's federal taxable income, as 
properly computed for the taxable year.  Section 203(e)(2)(H) provides that, for a partnership, “federal 
taxable income” means “taxable income determined in accordance with Section 703 of the Internal 
Revenue Code, except that taxable income shall take into account those items which are required by 
Section 703(a)(1) to be separately stated but which would be taken into account by an individual in 
calculating his taxable income.” Under Section 203(d)(2), various addition and subtraction 
modifications are then made, and the resulting "base income" is then allocated and apportioned to 
Illinois.  Section 203(h) provides that no modification may be made to taxable income unless 
expressly provided in Section 203. 
 
There is no provision in the Illinois Income Tax Act that modifies the federal income tax treatment of a 
like-kind exchange under Section 1031 of the Internal Revenue Code, or of the federal depreciation 
deductions allowed for property acquired through a Section 1031 exchange.  Accordingly, the 
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subtraction claimed on the return was properly disallowed under Section 203(h). 
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department.  If you are 
not under audit and you wish to obtain a binding Private Letter Ruling regarding your factual situation, 
please submit all of the information set out in items 1 through 8 of Section 1200.110(b).  If you have 
any further questions, you may contact me at (217) 782-7055. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Paul S. Caselton 
Deputy General Counsel – Income Tax 
 
 


